Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

SSL-certifikat/säkra sidor och mobilanpassning

Startat av Daniel Hofverberg, 14 november 2017 kl. 12:14:40

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Daniel Hofverberg

Jag har precis ordnat med SSL-certifikat för Dubbningshemsidan, och kommer därmed att gå över till säker krypterad anslutning (HTTPS istället för HTTP) - det innebär alltså på ren svenska att det blir i stort sett omöjligt för utomstående att läsa av trafiken på vägen mellan webbläsaren/användaren och servern.

Egentligen kan det vara overkill, då det inte är alltför många sidor på Dubbningshemsidan som är särskilt känsliga att skicka över nätet - det är framförallt inloggningen till forumet, plus enstaka andra formulär som kan göra någon reell skillnad. Men icke desto mindre är det klokt att byta till säkra sidor; inte minst då Google numera rankar säkra sidor bättre än "vanliga" och att Chrome har rapporterat att de inom kort ska börja varna vid alla icke-säkra sidor.

Innan alla sidor faktiskt byts till HTTPS är det dock mycket att testa, för att säkerställa att alla länkar är korrekta och att inga problem uppstår. Framförallt är det väldigt lätt hänt att webbläsarna varnar för så kallad "blandat innehåll" (mixed content); d.v.s. att man på en HTTPS-sida gör anrop till servrar som bara kör HTTP.

Jag ser därför gärna att ni hjälper till och testar hela sajten och forumet med HTTPS/SSL, så att vi tillsammans kan upptäcka fel och problem innan sajten byter skarpt. Det gör ni genom att helt enkelt byta ut http:// till https:// i adressfältet; som gör att startsidan alltså kommer att få:
https://www.dubbningshemsidan.se

Då bör ni få ett hänglås som ikon bredvid adressfältet i webbläsaren, som visar att anslutningen är krypterad och säker. Posta gärna här om ni hittar problem - om webbläsaren varnar för någonting, eller om någon länk leder tillbaka till HTTP-sidan (så att hänglåset försvinner).


Jag håller också på att arbetar på en helt ny design för Dubbningshemsidan, som ska bli mobilanpassad och använder sig av så kallad responsiv design - d.v.s. att sidan ska se bra ut oavsett skärm och upplösning. Det är dock mycket jobb för att få allting att fungera som jag vill, och därför vet jag inte hur långt borta det kan vara.

Tyvärr är ju det här forumet inte särskilt mobilanpassat, vilket jag beklagar. I nästa större version av forumprogramvaran SMF, d.v.s. version 2.1, kommer det här vara löst och forumet ska automatiskt bli mobilanpassat och se bra ut i både mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Den versionen är i dagsläget i betastadiet, och därför vågar jag inte uppgradera än, men så fort som versionen släpps skarpt eller åtminstone släpps i Release Candidate (steget efter Beta, och det sista steget innan en produkt släpps skarpt) kommer jag försöka att uppgradera vilket alltså ska lösa det problemet.

Om det här drar ut på tiden kommer jag att undersöka vilka möjligheter som finns att få den nuvarande versionen av forumprogramvaran mer mobilanpassad - om det finns något alternativt tema (design/utseende) som kan hjälpa till på den punkten.

Anders M Olsson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 14 november 2017 kl. 12:14:40
Jag ser därför gärna att ni hjälper till och testar hela sajten och forumet med HTTPS/SSL, så att vi tillsammans kan upptäcka fel och problem innan sajten byter skarpt. Det gör ni genom att helt enkelt byta ut http:// till https:// i adressfältet; som gör att startsidan alltså kommer att få:
https://www.dubbningshemsidan.se

Ikonerna som anger mästare i de olika spelen blir inte krypterade.

Daniel Hofverberg

Citat från: Anders M Olsson skrivet 14 november 2017 kl. 12:54:17
Ikonerna som anger mästare i de olika spelen blir inte krypterade.
Tackar, ska undersöka det. Frågan är förstås om det är något som kan påverkas, eller om spelplattformen som är integrerad med SMF själv ligger bakom adresserna...

ddubbning

Har klickat på alla menyval på första sidan, på alla utom Gästboken och  "Sök inom sajten" blir hänglåset kvar på nästa sida. Https-adressen är dock kvar i dessa avdelningar trots att hänglåset alltså försvinner där.

Om man klickar på en länk till Creditslista under Svenska röster och credits eller Svenska röster-kortfilmer försvinner hänglåset då man kommer in på respektive creditslista.

Samma sak gäller om man klickar på en länk till en recension under Recensioner,länk under Skådespelarindex eller går in på en sångtext i Sångtextregistret.
I alla dessa fall finns dock https kvar i adressen.

När det gäller Svenska röster -kortfilmer är det också något fel med själva creditslistorna. Då man klickar på en länk där öppnas creditslistan i en "barskrapad" version, alltså bakgrundsfärgen försvinner och man ser bara texten, länken och bilden. Men bakgrunden är alltså helt vit. Detta fel uppstår även i Skådespelarindex. Dessa fel finns dock bara i den säkra versionen av sajten.

Annica Smedius

Har inte provat allt, men fick även hänglåset att försvinna på "Gästboken".
Annars, på de jag provat, ser det fint ut!

Kram
Ankan

Daniel Hofverberg

Tack så mycket för er hjälp och utmärkta "detektivarbete". Jag ska undersöka dessa sidor. Om hänglåset försvinner även fast det fortfarande står https:// så låter det i mina ögon som att de sidorna lider av så kallat "blandat innehåll" - d.v.s. att sidorna laddar någon extern fil via HTTP, vilket de flesta webbläsare tycker illa om och brukar blockera om man inte ändrar webbläsarnas inställningar. Det brukar vanligtvis röra sig om antingen bilder, CSS-filer eller externa JavaScript-filer.

Daniel Hofverberg

Nu är äntligen gästboken ordnad, och fungerar korrekt med HTTPS. Enkelt var det dock inte, då det här gamla gästboksskriptet inte var anpassat för säkra sidor utan jag fick gå in i källkoden och ändra hårdkodning på tusentals (nästan) ställen... Gästboken och det här forumet är nämligen de enda delar av sajten som inte är programmerade från scratch av undertecknad.

Tyvärr bygger gästboken på ett gammalt Perl-skript, som inte har utvecklats på flera år. Jag hade egentligen behövt gå över till någon mer modern PHP-baserad gästbok, men problemet är ju då att bibehålla de befintliga inläggen där...

Daniel Hofverberg

#7
Jag har nu manuellt lagt in en ny tilläggsmodul till forumet, för att göra det här forumet mobilanpassat. Hundraprocentigt eller perfekt är det inte; för det krävs mer omfattande ändringar som förmodligen får vänta tills nästa version av forumprogramvaran SMF. Men det är i alla fall ett stort steg i rätt riktning, och åtminstone på min mobil kan man nu komma åt allt och skriva inlägg utan att behöva scrolla i sidled och utan att behöva zooma med fingrarna. Googles mobiltest rapporterar heller inga problem.

Det är som sagt ingen perfekt lösning, men i alla fall en fullt godkänd mobilanpassning, så att forumet nu ska vara fullt funktionsdugligt på både mobiltelefoner, surfplattor och datorer - inga fler horisontella rullningslister eller behov av att zooma in. :)

Daniel Hofverberg

Det har tagit närmare ett och ett halvt år längre tid än jag räknat med, men nu har äntligen Dubbningshemsidan gått över till SSL och säkra sidor (med hjälp av det suveräna initiativet Let's Encrypt). :) Det innebär alltså att alla sidor på Dubbningshemsidan och det här forumet nu överförs i krypterad form, och är i princip omöjligt att avlyssna eller fånga upp "efter vägen" mellan användaren och webbservern.

Under kvällen har alltså sajten gått över så att samtliga webbadresser börjar med HTTPS, och ska visa ett hänglås vid adressfältet i (nästan) alla webbläsare. Ni behöver inte göra något, utan de gamla icke-HTTPS-adresserna kommer automatiskt att vidarebefordra till säkra motsvarigheter - vare sig ni skriver in http://www.dubbningshemsidan.se eller https://www.dubbningshemsidan.se kommer ni alltså hamna på samma ställe, och den förstnämnda adressen ändras till den sistnämnda. Således kommer alltså alla befintliga bokmärken/favoriter att fortsätta fungera, och likaså alla länkar på Google eller andra sajter.

Det här är inte en sekund för tidigt, i och med att Chrome sedan en tid tillbaka har börjat varna vid alla webbsidor som inte är säkra. Nu har även Google börjat "straffa" webbsidor som inte använder SSL-certifikat genom sämre positioner på sökresultaten, varför det varit angeläget att gå över till säkra sidor.

Jag har på senare tid försökt testa alla sidor och avdelningar på Dubbningshemsidan, och har löst alla problem jag hittat med SSL/HTTPS. Icke desto mindre finns det ju många sidor att gå igenom, och förmodligen har jag missat någonting - det är inte lätt att gå igenom varenda sida som finns och göra allt som går, för att se om något inte längre fungerar... Om någon sida ser konstig ut, inte längre fungerar eller om hänglåset försvinner på någon sida; så skriv detta här eller maila, så att jag kan åtgärda det snarast. :)

Daniel Hofverberg

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 14 november 2017 kl. 12:14:40
Jag håller också på att arbetar på en helt ny design för Dubbningshemsidan, som ska bli mobilanpassad och använder sig av så kallad responsiv design - d.v.s. att sidan ska se bra ut oavsett skärm och upplösning. Det är dock mycket jobb för att få allting att fungera som jag vill, och därför vet jag inte hur långt borta det kan vara.
Jag skrev det här för knappt två år sedan, så jag har full förståelse om ni gett upp hoppet. Men nu är det äntligen på gång med en ny mobilvänlig design för alla sidor och avdelningar på Dubbningshemsidan - något jag jobbat med till och från sedan 2016, men som det senaste året fallit i glömska sedan jag inte lyckades få allt att fungera som jag ville. Men nu ser jag att utvecklingen inom CSS kommit tillräckligt långt på senare år, så att det nu var möjligt att få allt att fungera som jag velat utan alltför mycket besvär; och nu är grunddesignen och startsidan färdig. :)

Problemet är förstås att Dubbningshemsidan i skrivande stund består av en bra bit över 3000 sidor totalt, och att få varenda sida att se perfekt ut i mobil kommer inte bli enkelt... Av förståeliga skäl kommer jag heller inte ha tid eller ork att testa varenda recension och varenda creditlista i alla webbläsare på mobil och dator, då det skulle ta en evighet. Istället kommer jag göra diverse stickprovskontroller på några olika creditlistor och recensioner, för att se om det verkar se okej ut.

Jag jobbar intensivt med den nya designen nu, som kommer medföra vissa förändringar. Störst skillnad i mobil, då man inte längre ska behöva zooma in eller ut med fingrarna och där vänstermenyn inte längre visas automatiskt utan först om man klickar på "Visa meny". På dator blir det mindre brutala förändringar, men en del skillnader även där då bl.a. all brödtext kommer få kortare rader och inte använda hela bredden (vilket kan göra texten svårläst om man har en hög skärmupplösning).

I samband med den nya designen kommer jag också se över placeringen av annonser från Google på alla sidor, för att förhoppningsvis både utöka intäkterna och samtidigt göra att annonserna blir mindre "ur vägen" än de ibland är idag. Bland annat kommer annonsen ovanför menyn till vänster att avskaffas, och istället flyttas till annat håll.

Allt det här tar lång tid, och nu när det är sommartider kan vädret avgöra exakt hur lång tid allting tar - är det värmebölja vill man förstås inte sitta inne vid datorn på dagarna... Men om inget oförutsett inträffar är min ambition att kunna lansera alla nya sidor innan juli månads slut, eller senast ett par veckor in i augusti. :)

Daniel Hofverberg

Status för nya designen/layouten på Dubbningshemsidan:

Alla sidor under Recensioner, Svenska röster och credits, Sångtextsregister och Adresser är färdiga och testade. :)

Jag håller för fullt på med Creditversioner, men den kommer ta lite tid då jag precis upptäckte att den avdelningen är kraftigt inaktuell och behöver omarbetas/skrivas om ganska rejält... :( Jag trodde ärligt talat inte att det var så illa, men nu när jag läste allt som stod där insåg jag att den inte kan vänta utan måste skrivas om nu.

Alla övriga avdelningar/sidor återstår fortfarande, men det går i alla fall framåt...

Daniel Hofverberg

Senaste status:

Samtliga sidor utom Skådespelarindex och Intervjuer är nu omgjorda för nya designen, testade och klara. :)

Intervjuer kommer dock ta lite tid att göra om. Det beror på att alla intervjuer i dagsläget är sparade i FLV-format (Flash Video) och är beroende av Adobe Flash. Då Flash inte stöds som standard i mobiltelefoner (vare sig Android eller iOS) är det av största vikt att de sidorna görs om för att istället använda sig av HTML5; på samma sätt som exempelvis Netflix och HBO Nordic numera använder HTML5 istället för Flash.

Det innebär att jag för alla intervjuerna måste leta fram råprojekten i videoredigeringsprogrammen och exportera på nytt till MP4 istället för FLV. Det kommer ta lite tid, men fördelen är att jag bör kunna passa på att förbättra kvaliteten på alla intervjuer, och tillhandahålla en högre upplösning och högre bitrate. Då intervjuerna publicerades mellan 2008 och 2011 tvingades jag kompromissa med kvaliteten för att inte sidorna skulle bli så trögladdade - ett nödvändigt ont med de Internet-hastigheter som var vanligt förekommande då. Men nuförtiden har i stort sett alla tillräckligt snabbt Internet för att det inte längre ska vara ett problem - i dagens läge är det förstås i stort sett ingen som använder uppringd modemanslutning längre, och t.o.m. med mobilsurf och 3G-anslutning behöver man knappast bekymra sig för att sidor ska bli långsamma bara för att de behöver ladda stora videofiler.

Spelhallen är förstås också beroende av Flash, men det är ett mer svårlösligt problem i och med att den nuvarande spelhallsmodulen (ett plugin till forumprogramvaran SMF) bara stödjer Flash-spel och alla spel som förekommer här är gjorda i Flash. Det är olyckligt, då Flash är på utdöende och all support kommer upphöra nästa år; och i en perfekt värld borde redan alla Flash-spel ha portats över till HTML5 (d.v.s. HTML, CSS och JavaScript, som fungerar utan plugins i webbläsare). Problemet är bara det att det är svårt och tidsödande att göra om spel från Flash till HTML5, då det i princip kräver att spelen skrivs om/programmeras om från scratch - den bistra sanningen är därför att många Flash-spel förmodligen aldrig kommer att komma i HTML5-version... :( Visserligen finns det förstås relativt många nya spel som är gjorda för HTML5, men det hjälper ju inte mycket för alla befintliga spel, och 90% av spelen i spelhallen idag kommer förmodligen inte komma i HTML5-version.

Tyvärr finns det inte mycket jag kan göra åt det i dagsläget, men ett tips för er som vill spela spelen i Spelhallen i mobiltelefoner är att installera webbläsaren Puffin Browser, som har inbyggt stöd för Flash:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cloudmosa.puffinFree
iPhone/iPad: https://apps.apple.com/app/puffin-web-browser/id472937654

Det är inte säkert att alla spel i spelhallen fungerar bra med touch, så vissa spel lär bli svårhanterliga utan mus och tangentbord, men det är förmodligen relativt många spel som trots allt fungerar helt okej i mobil.

Daniel Hofverberg

Nu är det bara alla sidor under Intervjuer som återstår för den nya designen. Jag har efter många om och men lyckats öppna videoprojekten med intervjuerna och exportera dessa till okomprimerat råformat, och håller nu på att koda om alla videofilerna till MP4/H.264 med en mycket högre bitrate än de nuvarande filerna. Det har alltså varit så illa tvunget för att få allt att fungera i mobil, i och med att Flash inte stöds som standard i mobiltelefoner/surfplattor (och det var inget smart drag att välja .FLV som videoformat till att börja med...).

Under delar av den här veckan kommer jag vara bortrest till Stockholm på tjänsteresa med jobbet, och därför kommer nog inte så mycket hinna hända under veckan. Det innebär också att jag kanske inte kan svara på mail och PM i den utsträckning jag hade önskat under veckan.

Min förhoppning är dock ändå att kunna lansera Dubbningshemsidans nya mobilvänliga design nu till helgen, och jag ska göra vad jag kan för att lyckas med det, men kan inte garantera att jag hinner allt klart innan dess... :)

Daniel Hofverberg

Då det varit fler aktiviteter under Stockholmsresan än jag trott och Internet-anslutningen fungerat för dåligt har jag inte lyckats arbeta någonting med den nya designen den här veckan. Därför måste jag tyvärr konstatera att jag inte kommer att hinna publicera Dubbningshemsidans nya mobilvänliga design under helgen, som (nästan) utlovat... :(

Jag beklagar detta. Jag kommer jobba vidare så fort jag kommer hem igen från resan, och med 95% sannolikhet kan jag säga att den nya designen kommer publiceras någon gång under nästa vecka. :)

Daniel Hofverberg

VIKTIGT: Som jag informerat om på sajtens startsida kommer jag fr.o.m. nu och t.o.m. söndag kväll att lansera Dubbningshemsidans nya design/layout, som alltså kommer medföra störst förändringar för mobilanvändare då sajten äntligen blir mobilvänlig utan behov av att zooma in/ut med fingrarna eller bläddra i sidled. :)

Det här kommer medföra en del störningar på vissa sidor, och sidor som kan sluta fungera helt under kortare eller längre perioder. Av tekniska skäl kommer också övergången gå successivt, vilket kommer innebära att vissa sidor kan få det nya utseendet medan andra sidor behåller det gamla utseendet lite längre. Detta då jag inte har tillgång till GIT eller andra versionshanteringssystem på Dubbningshemsidan, utan måste hantera varje sida separat via FTP. Alltså måste jag för varje enskild sida lägga in den nya koden, ändra sökvägar och dylikt och lansera dem; vilket alltså kommer ske en sida i taget.

Tills vidare kommer det här forumet inte att genomgå några förändringar, utan fortsätter se ut som det gjort under senare tid - detta då forumet redan är (någorlunda) mobilanpassat, och därmed inte har samma behov av förändringar. Därför kommer forumet inte påverkas av driftstörningarna, så även om alla andra sidor på sajten ligger nere så kommer forumet fungera.

Innan måndag hoppas och tror jag att övergången ska vara helt färdig, men det finns förstås alltid risken att något kan dra ut på tiden.