Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Begagnande digital produkter - möjligt?

Startat av Richardo, 19 januari 2018 kl. 09:07:54

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Richardo

Är det möjligt, rent praktiskt, att sälja begagnade digital produkter?

Skälet till att jag undrar, är att det är främst fysiska produkter som är begagnade eftersom de degraderas med tiden, medan digitala produkter inte kan degraderas för att de är digitala. MEN digitala produkter, såsom de på iTunes är alltid anknytna till den platformen de är köpta på. T.ex, om iTunes går bort, då rycker också ens digitala produkter.


Daniel Hofverberg

#1
Man kan förstås rent praktiskt sett sälja digitala produkter om de inte har något DRM-skydd/kopieringsskydd, vilket nuförtiden innefattar merparten av all musik som säljs. Men begagnat blir det ju tekniskt sett inte, i och med att kvalitet och skick kommer att vara 100% identiskt med hur det var vid köpet.

Finns det DRM-skydd kan man i praktiken inte sälja vidare digitala produkter man har köpt. Eller rättare sagt, man kan förstås; men köparen lär inte bli särskilt glad då produkten kommer att vara 100% värdelös och obrukbar... ::) Och är det sådana produkter som man inte ens kan ladda hem utan bara komma åt online (exempelvis köpfilmer på Viaplay) så är det inte ens möjligt.

Richardo

Jag tänkte mig snarare att man säljer digital produkter i en second-hand butik, men jag antar att det inte riktigt går på samma sätt eftersom produkterna är just digitala. :) Second-hand butiker säljer fysiska produkter.

På tal om DRM-skydd, kan inte kunderna bara bojkotta försäljningen av digitala filmer med DRM-skydd genom att helt enkelt inte köpa de digitala produkterna? :) Då kommer väl bolagen till slut och sluta med DRM-skydd, eller?

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 19 januari 2018 kl. 11:35:23
Men begagnat blir det ju tekniskt sett inte, i och med att kvalitet och skick kommer att vara 100% identiskt med hur det var vid köpet.

Det leder in till min andra fundering.

Eftersom det finns, rent teoretiskt, ett obegränsat antal digitala produkter tillgängliga i samma goda skick, betyder inte det att priset för produkten bör sänkas?

Ju mindre det finns av något, desto mer värdefulläre blir det (förutsatt att det finns en marknad och ett intresse), medan ju mer det finns av något, desto mindre värdefulläre blir det.

Om digitala produkter finns i oändliga kvantiter, vilket de alltid gör, då bör ju priset oundviklingen sänkas, eller?