Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Anders M Olsson

Sidor: [1] 2 3 4
1
Dubbningar och röster / Vargblod
« skrivet: 23 mars 2019 kl. 06:50:21 »
SVT Barnkanalen har börjat sända serien Vargblod igen från start. Första avsnittet i säsong 1 sändes i torsdags, och sen kommer de att fortsätta med tre avsnitt i veckan - måndag, onsdag och torsdag.

Naturligtvis lägger de även upp avsnitten på SVT Play efter hand som de har sänts.

Tyvärr finns serien endast med svensk dubbning på Barnkanalen och SVT Play. Det är lite märkligt med tanke på att de även lade upp avsnitten med engelskt tal på SVT Play i höstas när serien senast var aktuell. Jag har mailat SVT och frågat om de inte kan göra likadant nu.

I väntan på besked testade jag att tanka hem första avsnittet från YouTube och kombinera med SVTs dövtextning, och det fungerade perfekt. Avsnitten var exakt lika långa och synkade utan problem. Det borde även gå att muxa in SVTs svenska ljudspår så att man får en fil med båda språken.

2
Dubbningar och röster / De magiska tingens byrå
« skrivet: 4 mars 2019 kl. 20:08:20 »
Det har kommit en ny australiensisk tv-serie från Jonathan M. Shiff, producenten bakom bl.a. H2O - tillsätt bara vatten, Mako Mermaids, Elefantprinsessan m.fl. serier.

Serien heter De magiska tingens byrå (The Bureau of Magical Things) och kan ses på Nickelodeon.

Första avsnittet finns även på webben här:
http://www.nickelodeon.se/de-magiska-tingens-byra/videor/

Det handlar om den vanliga flickan Kyra som får magiska krafter när hon råkar gå emellan i ett bråk mellan en älva och en alv. Serien är inspelad i Brisbane och Gold Coast på Australiens ostkust.

Serien är dubbad till svenska, men tyvärr utan dubbcredits på Nickelodeon. Jag har Telenor som operatör, och jag vet inte om det finns någon annan svensk operatör som även sänder engelskt originalljud.

Jag brukar sällan se på Nickelodeon, men den här serien ska jag absolut följa eftersom jag har sett flera andra serier av Jonathan M. Shiff och vet att hans produktioner brukar hålla ganska hög kvalité.

Märkligt nog kapar Nickelodeon bort sluttexterna i sändningarna, men avsnittet på webben har dem kvar.

3
Off-topic / Kassettskatten igen
« skrivet: 20 december 2018 kl. 09:15:08 »
Nu är Copyswede ute och klampar igen! Copyswede tycker att man ska betala privatkopieringsavgift på telefoner och har vunnit en dom över Telia.

https://www.sydsvenskan.se/2018-12-18/dom-kan-ge-dyrare-telefon

Personligen tycker jag att det är hög tid att skrota den otidsenliga kassettskatten. Om upphovsmännen tycker att de får för lite betalt får de väl i så fall ta höjd för det från början när de säljer sina verk, inte komma i efterhand med konstruerade krav som inte har täckning i verkligheten.

Dagens teknikutveckling går allt mer mot strömning och [legal] nerladdning. I strömningsfallet sker ju ingen lagring alls på slutanvändarens utrustning, så varför ska man då betala skatt för lagringsmedia?

I nerladdningsfallet är det ju inbyggt i själva affärsmodellen att man måste ha någonstans att spara det man laddar ner, så då borde man ju snarare få betalt för att man tillhandahåller diskutrymme än att betala extra för det.

Man kan ju hoppas att Telia överklagar och vinner i en högre instans. Vi gräsrötter har tyvärr inget att säga till om.

4
Filmer och TV-serier / Bodyguard - på Netflix den 24 oktober
« skrivet: 18 oktober 2018 kl. 19:12:56 »
Inget för familjepubliken precis, men ändå värt att nämna:

På onsdag i nästa vecka lanserar Netflix tv-dramat Bodyguard i sex avsnitt. Serien marknadsförs som en "Netflix Original" men är i själva verket producerad av BBC och var när den sändes i augusti-september den största tittarsuccén i Storbritannien på tio år.

Terroristattacker och mordattentat är ämnet för dagen, och med korrupta tjänstemän och politiker i den brittiska inrikespolitiken är det högst osäkert vem man kan lita på.

Orsaken till att jag fick upp ögonen för serien är att det i det fjärde avsnittet förekommer en bil av samma märke och modell som min egen - en Hyundai Ioniq. Det är en ganska ny modell i tre olika elektriska och hybrid-utföranden som ännu inte är så vanlig. Förmodligen är det första gången som bilmodellen förekommer i en TV-serie.

5
Off-topic / Comhem släcker alla Disneykanalerna
« skrivet: 15 oktober 2018 kl. 09:37:22 »
Jag fick mail nu på morgonen från Comhem att Disneykanalerna (Disney Channel HD, Disney Junior och Disney XD) utgår ur deras utbud från och med idag. Det är verkligen oförskämt att meddela en sådan nyhet med så kort varsel, och det betyder också att jag nu kommer att säga upp Comhem helt, eftersom Disneykanalerna var huvudorsaken till att jag abonnerade på deras tjänster.

Förändringen nämns bara kortfattat i mailet, men på en websida som det länkas till
https://www.comhem.se/kundservice/tv-och-play/kanalforandringar
finns lite mer information:

"Disney försvinner ur vårt utbud

Den 14 oktober löpte Com Hems avtal med Disney ut. Det innebär att vi inte har rätt att sända betal-tv-kanalerna Disney Channel, Disney Junior, Disney XD eller playbiblioteket ABC Studios efter detta datum.

Vi har tyvärr inte kunnat enats om ett nytt avtal med Disney, så därför finns kanalerna inte i vårt utbud längre.

Att förhandla med olika kanalbolag är en del av vår vardag och det sker förändringar i vårt utbud flera gånger per år. På senaste tiden har vi exempelvis lanserat flera nya play-tjänster men även nya linjära tv-kanaler.

För dig med abonnemanget Medium 8 Favoriter och haft en av Disneys kanaler vald i ditt paket kommer inom kort att kunna byta kanalen via comhem.se/minasidor.

Har du i stället haft kanalen som en tillvalskanal kommer kanalen sägas upp och det du betalt i förskott kommer justeras på nästa faktura, fakturan för november är tyvärr redan tryckt och skickad till dig. Så avgiften kommer bli återbetalad på nästkommande faktura.

Vi ber om ursäkt för att kanalerna försvinner med så kort varsel. Vi har förhandlat med Disney en tid och vår ambition har hela tiden varit att komma överens, så därför har vi inte kunnat gå ut med någon information förrän nu."

6
Off-topic / International Day Against DRM
« skrivet: 19 september 2018 kl. 09:35:56 »
Tyvärr fick jag inte veta det förrän i efterhand, men i går den 18 september var internationella dagen mot DRM (d.v.s. protester mot Digital Restrictions Management**, allt som hindrar dig från att använda dina köpta filmer, musikfiler, datorprogram m.m. som du vill).

https://www.defectivebydesign.org/dayagainstdrm/

** Filmbolag, kopieringsskyddsutvecklare och andra som är positiva till DRM brukar istället uttolka förkortningen som Digital Rights Management.

7
Test / Test
« skrivet: 21 augusti 2018 kl. 11:12:17 »
---

8
Off-topic / Experimentell filmrestaurering
« skrivet: 20 augusti 2018 kl. 10:15:07 »
Intressant artikel om ett väldigt äventyrligt experiment:
https://www.bbc.co.uk/rd/blog/2017-12-morecambe-wise-video-film-archive-restoration

Artikeln ger också en väldigt intressant bakgrund till hur tv-bolagen arbetade med videoband och 16mm film på 1960-talet.

9
Off-topic / Duxbio ??
« skrivet: 6 juli 2018 kl. 16:13:28 »
Den här hittade jag i en gammal Clas Ohlson-katalog (från 1963-64). Någon som har sett en sådan och kan berätta lite om hur den fungerade?

34 kronor som projektorn kostade år 1963 motsvarar väl ungefär tio gånger så mycket i dagens penningvärde, dvs c:a 340 kronor.


10
Dubbningar och röster / Familjen Valentin
« skrivet: 19 juni 2018 kl. 19:31:43 »
Av en händelse har jag börjat titta på en serie på Barnkanalen som verkar riktigt trevlig, nämligen Familjen Valentin. Den kommer från Brasilien - förmodligen ganska ovanligt på svensk tv - och är dubbad till svenska.

Den handlar om fyra unga syskon som plötsligt blir tvungna att reda upp situationen på egen hand när deras föräldrar blir förvandlade till råttor av en elak vetenskapsman.

De svenska rösterna står enbart uppräknade i grupp utan att ange vem som gör vilken roll:

Hanna Bhagavan
Bruno Klingspor
Agnes Sjölund
Ludvig Johansson
Andreas Nilsson
Joachim Bergström
Astrid Assefa
Hedda Stiernstedt
Jacob Setterberg
Lotta Ramel
Therese Järvheden
m.fl.

Översättning
Ola Norman

Dubbproduktion
Eurotroll AB för SVT International

Någon som vågar sig på att försöka identifiera vilken röst som hör till vilken rollfigur?
Mamman i familjen (Alice Valentin - Cláudia Abreu) har en ganska ovanlig röst som tycks pendla mellan olika dialekter. Borde vara lätt att känna igen om man har hört henne i andra sammanhang...

11
Dubbningar och röster / Jake och piraterna i Landet Ingenstans
« skrivet: 10 juni 2018 kl. 09:10:42 »
I dag visade Barnkanalen första avsnittet från fjärde säsongen av Jake och piraterna i Landet Ingenstans.

Märkligt - Dels för att man hoppar över den tredje säsongen och går direkt på den fjärde, dels för att man visar det här avsnittet som någon sorts engångsföreteelse. Just nu finns det inte några fler avsnitt i programtablån.

Undrar om man tänker fortsätta med fjärde säsongen i höst?

12
Om Dubbningshemsidan / Vernal Equinox?
« skrivet: 14 mars 2018 kl. 14:16:05 »
Var det inte du Daniel som översatte Simple Machines Forum till svenska? Det här är absolut inte hela världen, men kanske något att fixa vid tillfälle?

Under rubriken "Kommande kalenderhändelser" står det just nu "Vernal Equinox". På svenska brukar vi säga "vårdagjämningen". Förmodligen finns det även en motsvarande sträng för höstdagjämningen där det står "Autumnal Equinox".

13
Dubbningar och röster / Kjerstin Dellert
« skrivet: 5 mars 2018 kl. 18:11:28 »
Enligt SVTs webbplats har Kjerstin Dellert gått ur tiden.

https://www.svt.se/kultur/operasangerskan-kjerstin-dellert-har-avlidit

14
Filmer och TV-serier / På spåret
« skrivet: 3 mars 2018 kl. 08:46:55 »
Jag såg just på SVT Play att de har tagit bort avsnitt 5 av På spåret "på grund av rättighetsskäl".

Undrar vad det kan vara för "rättighetsskäl" som gör att hela programmet måste tas bort?

Rimligen borde det gå att klippa bort den problematiska biten som borde vara ganska kort (kanske en sång eller ett videoklipp) och ha kvar större delen av programmet...

15
Off-topic / Hur håller man en ficklampa?
« skrivet: 27 februari 2018 kl. 05:17:18 »
När jag själv håller en ficklampa brukar jag hålla den på midje- eller höfthöjd med tummen närmast den lysande änden. Alla som jag har sett i verkligheten håller den normalt på samma sätt.

Men på film och i tv-serier verkar regeln vara det motsatta - man håller den i axel- eller ansiktshöjd och med lillfingret närmast den lysande änden. Det måste vara tröttande att hålla upp underarmen så i mer än några minuter, och dessutom får lampan sämre rörlighet.

Man kan fråga sig varför de beter sig så tokigt på film?(Bilden är från TV-serien Hard Sun som nyligen sänts på SVT. Men det finns otaliga andra exempel.)

Sidor: [1] 2 3 4