Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

God's Pocket
(God's Pocket)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter God's Pocket på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2014
Produktionsbolag: Park Pictures & Cooper's Town Productions
Producent: Philip Seymour Hoffman, Lance Acord, Jackie Kelman Bisbee, Sam Bisbee, John Slattery, Emily Ziff & Galt Niederhoffer
Regi: John Slattery
Manusförfattare: John Slattery & Alex Metcalf, baserat på en roman av Pete Dexter
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mickey Scarpato - Philip Seymour Hoffman Jeannie Scarpato - Christina Hendricks
Jack Moran - Eddie Marsan Richard Shelburn - Richard Jenkins
Arthur Capezio - John Turturro Moster Sophie - Joyce Van Patten
Sal - Domenick Lombardozzi McKenna - Peter Gerety
Joanie - Molly Price Leon - Caleb Landry Jones
Lucy - Arthur French Mole Ferrell - Jack O'Connell

I den fattiga och kriminella Philadelphia-förorten God's Pocket känner alla varandra, och de flesta har mer eller mindre påtagliga skumraskaffärer för sig. När den kriminella och rasistiska tonårskillen Leon börjar mopsa upp sig med kniv och hotar allt och alla får en av hans medarbetare på byggarbetsplatsen där han jobbar nog och slår ihjäl honom. Då ingen sörjer hans död hjälper alla till att täcka upp händelsen som en arbetsplatsolycka. Slaktaren Mickey är Leons styvpappa, och vill arrangera Leons begravning; men det är lättare sagt än gjort då Mickey är pank och spelberoende och begravningsentreprenören är besatt av att tjäna pengar. Hans fru Jeannie blir väldigt upprörd över sin "snälla" sons död, och kan inte acceptera historien om hur alla påstår att han dog. Hon ber därför den alkoholiserade och avdankade journalisten och kolumnisten Richard Shellburn till att undersöka saken, och ta reda på vad som egentligen hände.

Storyn i sig är måhända inte alltför originell, men God's Pocket har en ovanlig stil och känsla över sig som gör att filmen överlag ändå upplevs relativt nyskapande. Historien är enkel och tunn, och har dessutom en lätt bisarr känsla över sig. Filmen som sådan är tyvärr ojämn, men helt okej. Det börjar väldigt tråkigt, då filmen visar upp ett antal oberoende vardagssamtal och historier utan att knyta ihop det hela på något sätt. Det är oerhört osammanhängande och ärligt talat också ganska tråkigt. Det dröjer faktiskt nästan en halvtimme in i filmen förrän det börjar hända något på allvar, men då förändras filmen i karaktär. Vid det laget börjar man lära känna åtminstone ett par personer, och filmen blir genast mer intressant. Då börjar det sakta men säkert att bli mer engagerande, och jag uppskattar den udda och lätt bisarra känsla som filmen förmedlar.

God's Pocket har också en utmärkt stämning, och känns trots sin tillspetsade stil trovärdig. Det är dystert men samtidigt finstämt, och efter den trevande inledningen utvecklas det till att bli en underhållande film. Det finns många poänger och ett påtagligt djup i den här historien, och jag uppskattar den här lagom lågmälda stilen. Det finns också en lågmäld och subtil humor, som hjälper till att lätta upp stämningen. För ovanlighetens skull är det också hela tiden oförutsägbart, där man aldrig vet vad som kommer att hända härnäst.

Men på gott och ont är det här en mycket långsam film - till syvende och sist händer egentligen inte mycket, utan allting småputtrar på i lågt tempo. Det är i och för sig trovärdigt och en vardaglig stil, men blir lite för långsamt till den grad att filmen periodvis känns seg. Därför är det också bara periodvis som man faktiskt blir engagerad. Lite för ofta känns filmen seg, och man får ibland känslan att ingenting leder någonstans.

Många av rollfigurerna har också blivit tämligen endimensionella, och de enda som hinner få minsta lilla substans är Mickey, hans fru Jeannie och journalisten Richard Shellburn. Även de tre känns underutvecklade och ingen är heller särskilt sympatisk, men de tre hinner i alla fall få några nyanser. Tyvärr finns heller inte mycket till karaktärsutveckling, utan alla stannar ungefär där de börjar utan att mycket händer. Det är också lite problematiskt med filmer där alla är osympatiska i mer eller mindre hög grad, så att det faktiskt inte finns någon man riktigt bryr sig om. Ibland upplevs filmen också lite fragmentarisk, med flera scener som fristående är bra men som i slutändan inte leder någonstans utan nästan glöms bort samma sekund de är över.

Fotot är mycket bra, och filmen har en nedtonad färgskala som hjälper till att betona tidskänslan och sammanhanget. Skådespelarinsatserna är också bra. Den relativt nyligen bortgångne Philip Seymour Hoffman tillhörde aldrig någon av mina favoriter, men här bevisar han hur bra han faktiskt var vid roller han verkligen passade för. I vad som tyvärr blev Philips sista roll gör han en riktigt bra rollprestation, och känns lagom nedtonad. Christina Hendricks gör vad som går som Jeannie, och Richard Jenkins har en bra och nedskalad stil som journalisten Richard. Även i övrigt är det bra skådespelare, men jag hade velat se mer av Joyce Van Patten som är bra i ett par scener men sen nästan bokstavligen går upp i rök.

Sådana här independentfilmer gjort med både hjärta och hjärna vill man verkligen tycka om, men ärligt talat kan jag inte riktigt bestämma mig för vad jag själv tycker. God's Pocket har i och för sig en bra och trovärdig stämning, en lagom tillspetsad premiss och ett utmärkt foto. Det är intressant, men tyvärr bara periodvis engagerande och med ett för lågt tempo som lite för ofta upplevs seg. Att den första halvtimmen dessutom tillhör det mer tråkiga man sett på film på senare år gör knappast saken bättre, och lär avskräcka flertalet tittare. Men ger man filmen en chans är den ändå ganska intressant och sevärd, men lite för ojämn för att jag ska känna mig nöjd. Mitt betyg stannar efter viss överläggning på en stark sexa, och tycker man om lågmälda långsamma dramer kan den absolut vara värd att se; men risken är nog stor att många också blir besvikna.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bredbild i formatet 2,35:1 och ljud i DTS-HD 5.1 på engelska samt vanlig DTS på fem andra språk. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra, men ibland kan man skönja att svärtan inte är så bra som den borde vara då en del partier som borde vara svarta snarare ser mörkbruna ut. Filmen är textad på 15 olika språk, däribland de fem nordiska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är stor och lättläst, och för en gångs skull på Blu-Ray blir det faktiskt inte svårt att läsa texten vid ljusare bakgrunder.

När man matar in Blu-Ray-skivan möts man av en språkvalsmeny, följt av distributörsjingel och varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men som märkligt nog är neutral utan något språk alls. Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att en uppslagen bok innebär scenval eller att en asterisk (*) innebär bonusmaterial är knappast lika självklart. Den här filmen har dock ingen skärmsläckare och då menyalternativen dessutom visas horisontellt hellre än vertikalt kan man dra slutsatsen att just denna Blu-Rayauthoring gjorts av ett annat företag än de flesta andra Universal-produktioner.

Det enda bonusmaterial som finns är några bortklippta scener på knappt fyra minuter. Det är smått intressant att se, men scenerna tillför ingenting till handlingen och det är fullt förståeligt att de klippts bort. Det är också med nöd och näppe att de är sevärda. De bortklippta scenerna har tyvärr ingen textning alls.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 juni 2015
Senast uppdaterad: 10 juni 2015

Recensionen har lästs 2879 gånger av 1563 personer, sedan den 10 juni 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
BD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FYRA - FYRA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern