Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Mr. Nobody
(Mr. Nobody)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Mr. Nobody på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Fantasy / Romantik / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 15 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Belgien/Frankrike/Tyskland/Kanada, 2009
Produktionsbolag: Pan Européenne, Pathé Pictures International & Lago Film, i samarbete med ARD/Degeto, Canal+, Ciné Cinémas, France 2 Cinéma, France 3 Cinema, Medienboard Berlin-Brandenburg & Eurimages
Producent: Philippe Godeau
Regi: Jaco Van Dormael
Manusförfattare: Jaco Van Dormael
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Nemo som vuxen/Nemo som 118-åring - Jared Leto Elise - Sarah Polley
Anna - Diane Kruger Jean - Linh Dan Pham
Nemos mamma - Natasha Little Nemos pappa - Rhys Ifans
Nemo som barn - Thomas Byrne Nemo som tonåring - Toby Regbo
Anna som barn - Laura Brumagne Anna som tonåring - Juno Temple
Elise som barn - Léa Thonus Elise som tonåring - Clare Stone
Jean som barn - Anaïs Van Belle Jean som tonåring - Audrey Giacomini
Dr. Feldheim - Allan Corduner Journalisten - Daniel Mays
Harry - Michael Riley Stefano - Ben Mansfield

Den belgiska regissören och manusförfattaren Jaco Van Dormael kan knappast beskyllas för att hasta fram filmer. Efter att under 1980-talet ha spelat in ett flertal kortfilmer, långfilmsdebuterade han 1991 med prisbelönade Toto le Héros. 1996 kom hans andra film Den åttonde dagen, men därefter har det varit tyst runt Jaco. Efter 8 års arbete har nu också hans tredje långfilm äntligen sett världens ljus; det belgisk-fransk-tysk-kanadensiska dramat Mr. Nobody, som premiärvisades 2009 på filmfestivalen i Venedig. Trots att den vunnit priser och blivit populär vid ett flertal filmfestivaler världen över (inklusive Stockholms filmfestival) är det först under 2010 som den nått ut till en större publik och har till dags dato ännu inte fått någon distributör i USA. I Sverige visades filmen i mindre skala på bio i juli 2010, och har nu släppts på DVD.

Som 9-åring ställs den unga pojken Nemo Nobody inför ett omöjligt val när hans föräldrar ska skiljas. Ska han följa med sin mamma när hon flyttar till Kanada, eller stanna hos sin pappa i England? På tågstationen måste han fatta ett snabbt beslut på ett hopplöst val, och vi får därefter följa de olika alternativen beroende på om Nemo stannar i England eller följer med till Kanada. Och dessutom träffar sitt livs kärlek mer än en gång, och gifter sig med både Anna, Elise och Jean. Som 118-åring år 2092 försöker Nemo att återberätta om sitt liv för en nyfiken journalist, för i en tid då cellförnyelse är en självklarhet och alla i princip är odödliga är Nemo den sista dödliga människan i världen...

Mr. Nobody är onekligen en mycket originell och udda film, som inte liknar något man tidigare sett. Visst har den vissa tematiska och uppläggsmässiga likheter med bl.a. Sliding Doors, The Butterfly Effect och Eternal Sunshine of the Spotless Mind, men det har tillspetsats till bristningsgränsen. Här måste man vara väldigt uppmärksam medan man tittar, för det är absolut ingen film som går att slötitta på. Men även om man sitter på helspänn är risken stor att man ändå inte förstår särskilt mycket. Allt har gått så långt att det nästan är omöjligt att förstå hur allt hänger ihop och bli riktigt klok på filmen. När sluttexterna börjar rulla återstår fler frågor än svar, och filmen öppnar för flera olika tolkningar. Jag har en konkret teori om hur allting hänger ihop som jag tycker känns mest logiskt och orsakar minst kontinuitetsproblem, men jag är inte alls säker på att min tolkning är den rätta. Eller att det ens finns något rätt svar... Nu börjar jag ångra att jag beskyllt Inception för att vara rörig, för i jämförelse med den här filmen framstår den som världens enklaste...

Inledningsvis började jag undra vad jag egentligen gett mig in i, för den första kvarten tillhör det mest oengagerande och intetsägande som världen någonsin skådat. Men när handlingen väl kommer igång på allvar, blir det faktiskt en engagerande och intressant film. Visserligen kryptisk och svårförklarlig, men samtidigt fascinerande och med en del starka scener. Den har också ett fint budskap och tema, och kan leda till att man börjar fundera över en del intressanta frågor i livet. Helt enkelt en riktigt tänkvärd film, även om det skett på ett något pretentiöst och tillspetsat sätt. I drygt en timme fungerar filmen förvånansvärt väl, och förblir engagerande och intressant. Då känns det också lagom tillspetsat, då det förutom vissa mindre avgreningar bara handlar om två huvudsakliga "alternativa verkligheter" - beroende på om Nemo följt med mamman eller stannade med pappan.

Men under filmens andra halva börjar det konceptet att överdrivas, och det blir alltfler alternativ och alltmer rörigt. Efter ett tag blir det näst intill omöjligt att faktiskt hänga med och förstå någonting, och det blir först mot slutet som det verkligen börjar klarna. Därför hade Mr. Nobody vunnit på att förenklas en smula, och minskats ner i omfattning. Vissa av de alternativa verkligheterna och scenerna känns också ganska onödiga och tillför inte mycket till handlingen. Exempelvis känns livet och äktenskapet med Jean ganska onödigt och outforskat i sammanhanget, och Jean är inte alls lika viktig för handlingen som Anna eller Elise. Jag funderar därför på om filmen inte hade vunnit på om Jean kunnat skrivas ut helt och hållet, vilket hade gjort handlingen lite mer lättförståelig och inte minst filmen lite kortare. Jag tycker heller inte om framtidsscenerna år 2092 alltför mycket, då det känns lite för tillspetsat och heller inte tillför särskilt mycket.

Med en speltid på just under 2 timmar 15 minuter, så är det onekligen en lite väl lång tid. Det händer visserligen något hela tiden och det känns aldrig direkt segt, men en del av scenerna pågår lite för länge samtidigt som några scener inte känns nödvändiga överhuvudtaget. Med minst en kvarts kortare speltid tror jag att helhetsintrycket hade blivit bättre, och jag tror inte att det hade medfört några nämnvärda problem.

Visuellt är det dock en storslagen upplevelse, med ett vackert foto och ett fantastiskt bildspråk. Här har inget lämnats åt slumpen, och estetiken är slående. Nästan varenda bildruta känns som rena konstverket, och det märks att mycket tid lagts åt just fotot och bildspråket. Det är också mycket bra och passande musik, även om man möjligen kan tycka att den förvisso väldigt fina klassikern "Mr. Sandman" spelas en gång för mycket under filmen. Skådespelarinsatserna är också mycket bra. Jared Leto har aldrig tillhört någon av mina favoritskådisar, och faktum är att enda gången jag varit imponerad av hans rollprestation var i den alltför kortlivade TV-serien Mitt så kallade liv. Men han gör faktiskt sitt livs bästa insats i Mr. Nobody, och hans generellt sett något anonyma och opersonliga framtoning passar perfekt i just den här rollen. Att låta Jared också spela Nemo som 118-åring via kraftig sminkning känns dock inte som något alltför lyckat drag, och han ser verkligen inte naturligt gammal ut. Sarah Polley och Diane Kruger är också mycket bra som två av Nemos fruar Elise och Anna, men jag blev inte riktigt lika imponerad av Linh-Dan Pham som Jean - fast så är den rollen också minst betydande av de tre, och Linh-Dan får inte så mycket att arbeta med. Även i övrigt är det idel duktiga skådespelare, men den bästa rollprestationen står förvånansvärt nog 15-åriga Juno Temple för som Anna i tonåren; en närmast makalös rollprestation som är få skådisar förunnat.

Bland skådespelarna förekommer dock vissa kontinuitetsproblem med accenter, och framförallt byter flera rollfigurer dialekt från barn till vuxen ålder. Mest påtagligt är det med Jean, som i tonåren talar normal brittisk accent för att som vuxen helt plötsligt prata med tydlig asiatisk brytning. Sådana detaljer är visserligen fullt förståeliga när det rör sig om olika skådespelare, men med så många duktiga dialekttränare som förekommer inom filmbranschen borde problemet ha kunnat minskas mer än vad som skett här.

Mr. Nobody kommer absolut inte att passa alla, för med sin mycket udda och invecklade stil kommer många sannolikt att finna den intetsägande och tråkig. Nästan lika många lär också älska filmen, för det är svårt att kritisera en så annorlunda och originell film i en tid då det är långt mellan gångerna. Jag ställer mig någonstans mitt emellan - det är absolut ingen dålig film, men trots ett fint och tänkvärt budskap blev jag inte riktigt lika berörd och engagerad som jag hade önskat. Det skulle nog ha blivit bättre om storyn kunnat förenklas en smula och inte riktigt ha spetsats till fullt så här mycket. Mr. Nobody är ändå en riktigt bra och intressant film, som jag inte kommer att glömma på mycket länge. Sannolikt skulle man förstå mer om man tog sig tid att se om filmen, men samtidigt tycker jag inte att den är tillräckligt bra för att jag ska orka se om en så väldigt lång film i första taget. Därför stannar mitt betyg på en stark sjua, men att den är bra och sevärd råder ingen tvekan om.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 2,35:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Det är värt att notera att filmen är uteslutande på engelska, trots att den har en belgisk regissör och är en samproduktion mellan flera länder (de flesta icke engelskspråkiga). Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har textning på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade och heller ingen engelsk text. När man matar in DVD-skivan möts man av en språkvalsmeny, som följs av distributörsjingel. Därefter visas varningstexter på valt språk, innan vi kommer till huvudmenyn som är stilren och engelskspråkig. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt då jag gärna hade velat höra mer om filmen och om regissörens tankar bakom den minst sagt originella storyn.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 maj 2011
Senast uppdaterad: 18 maj 2011

Recensionen har lästs 3620 gånger av 2039 personer, sedan den 17 maj 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FEMMA - FEMMA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern