Gästbok

Skriv nytt inlägg : Dubbningshemsidan : Sök
Det finns för närvarande 1498 meddelanden i gästboken.
<<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 150 >>>
Visar meddelanden 31 t.o.m. 40.
Anonym
Vad händer med en dubb när den är färdig ? tex sparas dubben i ett arkiv ? eller får företaget som äger programmet som dubbats dubben ?
lördag den 29 april 2017 kl. 13.41.01

Webbmasterns kommentar:   Hej! Vanligtvis sparar dubbningsbolagen ingenting, utan när en dubbning är färdigställd skickas ljudbandet till kunden som beställt dubbningen; d.v.s. vanligtvis det aktuella filmbolaget eller TV-bolaget. I en perfekt värld bör de sedan spara allting i någon form av arkiv för all framtid, men i verkligheten är det sällan riktigt så enkelt. Rör det sig om stora filmbolag som exempelvis Disney, som själva beställt dubbningen, är det sällan några problem och det mesta bör sparas någonstans. Men är det TV-kanaler eller mindre distributörer som beställt en dubb blir det ofta mer problematiskt, inte minst om man blandar in konkurser, uppköp och dylikt som har en tendens att krångla till allting.

Sen finns det ju heller inga garantier för att en dubbning någonsin kan användas igen, även om den finns sparad. Vid stora filmbolag som Disney brukar de oftast själva beställa dubbningarna och ser då till att äga alla rättigheter till dito (även om undantag kan finnas vid äldre produktioner), men rör det sig om independentdistibutörer eller TV-bolag äger de sällan rättigheterna till själva filmen eller serien (dessa har de bara licensierat för användning under en begränsad tid) fastän de oftast äger dubbningen ifråga. Vid de flesta barnprogram som TV3 sänt under 1980- och 1990-talet har exempelvis TV3 beställt dubbningarna och äger dessa, men de har förstås inte längre några rättigheter till serierna ifråga; och det finns ju inga garantier för att de går med på att sälja eller licensiera dubbningarna om någon skulle vilja visa dessa i dagens läge - TV3 har ju trots allt inte sänt barnprogram på närmare 10 års tid.

Om man sen därefter blandar in konkurser, uppköp och dylikt blir det riktigt invecklat. Flera distributörer som gav ut VHS-filmer med unika dubbningar under 1980- och 1990-talet finns inte längre, så vad har då hänt med alla deras dubbningar och finns de kvar någonstans...? Dessutom verkar det råda rättighetsproblem med nästan alla dubbningar som FilmNet beställde, då ingen längre verkar veta vem som äger rättigheterna till deras dubbningar i samband med att FilmNet köptes upp av franska Canal+ och ombildades till Canal+ (som mer eller mindre är samma som dagens C More) - de nuvarande ägarna tycks inte längre vilja kännas vid dubbningsrättigheterna från FilmNet, så var dessa tagit vägen är i dagsläget ett mysterium. Mest troligt lär väl någon fortfarande äga rättigheterna, men om de finns sparade någonstans är omöjligt att sia om. I vilket fall som helst är det tyvärr osannolikt att de skulle komma att användas igen, då det med all säkerhet vore både billigare och framförallt enklare för någon TV-kanal eller distributionsbolag att låta dubba om serierna ifråga än att försöka reda ut rättighetsproblemen. /Daniel

Martin |
Vilka har gjort rösterna för "Ken Rättvisans kämpe" som den nerkortade filmen kallades i Sverige? Gavs ut 1986, utgiven i Huddinge : Wendros.
Produktionsbolag: Toei Animation.

Serien är från Japan och heter där Hokuto no ken, även känd som Fist of the north star.

Tack!
tisdag den 4 april 2017 kl. 01.36.04

Sodad Iskander |
Hej!

Jag är ganska ny i dubbningsvärlden, avslutade säsong 1 av Jamillah och Aladdin i vintras men har börjat med säsong 2 för SVT genom Eurotroll! Det här är ett av de roligaste sakerna jag har haft äran att jobba med och vill även säga att det är så otroligt kul att få lära känna alla människor runt om i denna branch! Ska försöka få castingar till fler jobb och gärna på andra bolag för att testa mig runt. Eurotroll är underbara att jobba med! BTW... Jag spelar den galna anden!
onsdag den 29 mars 2017 kl. 07.20.32 - Stockholm

Victor
Hej, vill tipsa att jag och en annan användare redigerar en wiki om heter Svenska Röster Wiki.
http://sv.svenskdub.wikia.com/wiki/Svenska_R%C
3%B6ster_Wiki
Jag har dessutom nämnt Dubbningshemsidan i wikins riktlinjer.
lördag den 10 september 2016 kl. 18.13.16

Hans Lennart Ludwig Arkteg |
Är det nåt på G med den gamla Pinichio dubbningen från 1941? Jag längtar...
torsdag den 1 september 2016 kl. 11.52.20 - Ed

Jennie
Hej

Är du klar med recensionen av Berättelsen om Askungen ?
lördag den 4 juni 2016 kl. 17.32.55 - Bromma

ikleid | |
Jag älskar livet.
Ev. företag: anna
onsdag den 1 juni 2016 kl. 06.17.12 - cici

Ann-Charlotte |
Hej,
Såg ett inlägg från 2010 angående video pocket klubben eller sk Soyuzmultfilm. Jag har både Den gyllene antilopen, vildsvanarna osv. Men jag letar letar efter en barnfilm sommkan vara därifrån. Handlar om en bortskämd prins som måste lära sig om världen. Han möter en bagare o lär sig baka bröd, en skräddare och lär sig sy sina egna kläder osv. Lite dockteater känsla över filmen. Letat överallt men inte lyckats hitta den. Någon som vet vad den heter eller vart jag kan hitta den?
måndag den 30 maj 2016 kl. 22.08.54 - Hisingsbacka

Erika
Hej!

När uppdaterade du/ni senast adresslistan över dubbföretagen? För... länken ni har skrivit på SDI Media går till en pokersida. ^^;
onsdag den 9 mars 2016 kl. 15.45.46

Jennie |
Hej

Kommer du skriva recension, på Maleficent och Berättelsen om Askungen ?
tisdag den 1 mars 2016 kl. 21.41.07 - Bromma

Webbmasterns kommentar:   Hej Jennie! Maleficent finns recenserad sedan länge tillbaka - den recensionen skrevs ursprungligen 30 maj 2014 i samband med biopremiären, och omarbetades i mars 2015.

Berättelsen om Askungen är på gång, men har tyvärr dragit ut på tiden på grund av tekniska problem. /Daniel

<<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 150 >>>
Sök i gästboken efter:
Meddelande: - Namn: - Allting:
Skriv vad du vill söka efter:

© 2017 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna