Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Den som dräper - Öga för öga
(Den som dræber - Øje for øje)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller serien samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Den som dräper på CDON
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm / TV-serie
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 23 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Tyskland, 2011
Produktionsbolag: Miso Film & TV2 Danmark, i samarbete med Svensk Filmindustri, TV4 Sverige, TV2 Norge & ZDF
Producent: Jonas Allen & Peter Bose
Regi: Kasper Barfoed
Manusförfattare: Morten Dragsted, Siv Rajendram Eliassen & Karina Dam, baserat på en grundstory av Elsebeth Egholm & Stefan Jaworski
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Katrine Ries Jensen - Laura Bach Thomas Schaeffer - Jakob Cedergren
Magnus Bisgaard - Lars Mikkelsen Mia Vogelsang - Lærke Winther
Stig Molbeck - Frederik Meldal Nørgaard Carsten - André Babikian
Benedicte Schaeffer - Iben Dorner Johan Schaeffer - Benjamin Brüel
Jakov - Kim Bodnia Sebastian - Toke Lars Bjarke
David - Thomas Levin Mikhail - Stanislav Sevcik
Andreas - Allan Hyde Yuri - Tómas Lemarquis
Igor - Igor Radosavljevic Ivan - Mikhail Belinson

Den som dräper är namnet på en ny dansk kriminalserie, skapad av bl.a. författarinnan Elsebeth Egholm. Serien handlar om Köpenhamnspolisens avdelning för seriemördare, och består av 10 delar som hör ihop två och två och som därför släpps på DVD i långfilmsformat med de sammanhängande delarna ihopklippta (vilket innebär 5 filmer). Det första avsnittet visades på den danska kommersiella marksända kanalen TV2 den 15 mars 2011, och släpptes på DVD strax därefter. Nu är det dags för den fjärde filmen i serien, Öga för öga som visades i dansk TV i slutet av april och början av maj 2011 och som nu släppts på köp-DVD i Sverige (utan att hittills ha visats på TV här).

Kriminalinspektören Katrine jobbar fortfarande på Köpenhamnspolisens rotel för seriemord, och samarbetar med rättspsykiatern Thomas med utredningarna. Nu hittas ett svårt misshandlat lik, där polisen ser en tydlig likhet med ett mord för ett halvår sedan. Den gången misstänkte man starkt att den ryska maffian, som försökt att etablera sig i Danmark, låg bakom mordet. Dessbättre har polisen dock lyckats att placera in en undercover-polis i maffiaorganisationen, som har lyckats nästla sig in till att bli maffiabossen Jakovs personliga chaufför. Polisen ber därför Carsten att fortsätta undercover och försöka ta reda på vem som mördat det nya offret. Thomas tycker att det nya mordet känns för personligt för att bara handla om maffiaterritorier, och söker därför upp Carsten. Strax därpå blir Carsten mördad, och då tar Thomas sig egna friheter och söker upp maffiabossen och låtsas vara Carstens bror. Det gör att både han och hans familj snart lever farligt...

Om man uppskattat de tidigare filmerna i serien Den som dräper, så lär man också uppskatta Den som dräper - Öga för öga. Den här kommer kanske inte riktigt upp i samma klass som den första filmen, men är i alla fall klart bättre än senaste Ont blod. Även här ligger fokuset på kriminalfallet, och vi får fortsatt veta relativt lite om poliserna och deras privatliv. Den här gången ligger fokus på Thomas, men vi får inte veta särskilt mycket mer om honom än tidigasre och fokuset är och förblir på kriminalfallet. Det är en trevlig omväxling, efter alla Wallander och Beck där det oftast fokuseras alldeles för mycket på polisernas privatliv. Det känns i alla fall inte lika abrupt den här gången, när vi ju känner till rollfigurerna sedan tidigare.

Undertecknad börjar vara lite leds på filmer om maffian av olika slag, men trots det måste jag medge att storyn är intressant och lyckas att få den här delen att inte kännas som en upprepning av någon av de tidigare filmerna i serien. I Ont blod fick vi inte veta förrän i slutet vem den faktiska mördaren var; något som avslöjades relativt tidigt för oss tittare i de två första filmerna. I den här filmen har manusförfattarna valt en kompromiss som fungerar riktigt väl - vi får inte veta med säkerhet vem mördaren (eller mördarna) är, men däremot finns vissa misstänkta. En viktig skillnad är dock att manusförfattarna den här gången inte försökt att manipulera tittarna till att misstänka varenda människa genom att få alla att se skumma ut, på samma sätt som blev lite irriterande i Ont blod. Det gör att den här filmen fungerar betydligt bättre, och har inga tydliga irritationsmoment på samma sätt.

Det har blivit en ganska spännande och intensiv film, som aldrig blir långsam. Det förblir engagerande hela tiden, och inte minst genom den personliga kopplingen till Thomas och att det är han som begår de stora riskerna, så blir det mer intressant och fängslande än vanligt. Storyn är dessbättre inte fullt lika rörig och komplicerad som i den förra filmen, utan här är det en mer lagom invecklad intrig som det inte är några större problem att följa med i. Persongalleriet är heller inte överdrivet stort, även om det inte är helt enkelt att komma ihåg vem som är vem av "underhuggarna" inom den ryska maffian - vi får inte se tillräckligt mycket av någon av dem för att lätt kunna särskilja dem åt.

Fortfarande är det bara Katrine och Thomas som man får något egentligt grepp om, och de andra poliserna förblir endimensionella och outvecklade. Det är lite tråkigt, och märkligt att man inte ens satsar på att vi ska få veta något mer än namnet på de andra poliserna. Däremot uppskattar jag att Thomas blivit mer mänsklig för varje film som gått, och därför inte längre framstår som den rena kopian av Tony Hill från Mord i sinnet som han gjorde i den första filmen. Här har det istället blivit Katrine som fått mindre utrymme och ingen möjlighet att utvecklas i högre utsträckning, då hela storyn kretsar kring Thomas. Det är trevligt efter att han hamnade i skymundan senast, men lite märkligt att det inte ska gå att få till en vettig balans där både Katrine och Thomas får en chans att utvecklas.

Precis som i de tidigare filmerna förekommer ett fåtal logiska luckor och trovärdighetsproblem, även om filmen överlag känns någorlunda realistisk. Precis som senast är det en ganska kort film, och det här avsnittet klockar in på 1 timme 23 minuter. Det ger visserligen ett lagom intensivt tempo för själva kriminalfallet, men medför tyvärr en del förenklingar vad gäller karaktärsporträtt och personbeskrivningar. Det hinns helt enkelt inte med att presentera rollfigurerna särskilt väl, när allting ska hinna både presenteras och lösas på under en och en halv timme.

Filmen erbjuder ett snyggt foto med ett effektivt om än föga originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är bra, och både Laura Bach och Jakob Cedergren spelar riktigt bra i de två största rollerna. Även i övrigt är det bra skådespelare, och jag uppskattar att filmteamet undvikit alltför kända skådespelare, vilket är utmärkt för realismen.

Den som dräper - Öga för öga är ingen märkvärdig film, och alltför originell eller nyskapande är den inte. Men trots vissa förenklingar och trovärdighetsproblem är det en underhållande och engagerande film som håller intresset vid liv hela tiden. Därför anser jag att även denna trots allt är bättre än nästan alla Wallander- och Beck-filmer, och bland renodlade kriminaldramer är det svårt att hitta något bättre i Skandinavien. Den här filmen är kanske inte riktigt lika bra som den första i serien, men är istället markant bättre än den andra och framförallt den tredje delen (som jag tyckte var sämst hittills). Filmen är fullt sevärd och underhållande, men det är inget speciellt minnesvärt eller något man skulle vilja se om. Den här gången räcker det till en svag sjua i betyg, vilket trots allt får ses som ovanligt bra för en skandinavisk kriminalare.

Av någon märklig anledning släpptes Den som dräper - Öga för öga på hyr-DVD i Sverige i våras, och har först nu släppts som köpfilm. DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen i formatet 1,78:1, vilket på ren svenska innebär att hela skärmen nyttjas på en Widescreen-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS - ovanligt bra för en TV-serie, men tyvärr har jag inte utrustning för att testa det sistnämnda spåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen har vanlig text på svenska, norska och engelska samt dansk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och relativt lättläst. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter, och direkt därpå kommer man till huvudmenyn, som är stilren och effektfull men engelskspråkig. Det enda extramaterialet som finns är en kort trailer för nästa film i serien, som verkar lovande men inte hinner lämna något större intryck då allting är över på runt 45 sekunder.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 september 2011
Senast uppdaterad: 9 september 2011

Recensionen har lästs 4145 gånger av 2634 personer, sedan den 8 september 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller serien. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - ETTA - ETTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern