Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade TV-serier

McLeod's Daughters - Säsong 2
(McLeod's Daughters - Season 2)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller serien samt sätta egna betyg.

Tack till JGS Skivdistribution för recensionsexemplaret
Sök efter McLeod's Daughters på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Western / Spelfilm / TV-serie baserad på långfilm / TV-serie
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 15 timmar 46 minuter
Avsnittsinformation: 22 avsnitt á 43 minuter
Genre: Dramaserie
Produktionsland/år: Australien, 2002
Produktionsbolag: Nine Network Australia, Millennium Television & South Australia Film Corporation
Producent: Posie Graeme-Evans & Andrew Blaxland
Regi: Robert Klenner, Lewis Fitz-gerald, Donald Crombie, Chris Martin-Jones, Karl Zwicky & Ian Gilmour
Manusförfattare: Sarah Smith, Chris Hawkshaw, Alexa Wyatt, Michaeley O'Brien, David Phillips, Louise Crane, Chris McCourt, Ysabelle Dean, Chris Phillips, Robert Dudley, Sally Webb & Frank Warner
Svensk distributör: Audvid/Ozon Media & Foreign Media Group A/S
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (vid samtliga avsnitt)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tess - Bridie Carter Claire - Lisa Chappell
Becky - Jessica Napier Jodi - Rachael Carpani
Meg - Sonia Todd Alex - Aaron Jeffery
Nick - Myles Pollard Harry - Marshall Napier
Peter - Rodger Corser Konstapel Frank De Costa - Stelio Yiakmis
Liz - Catherine Wilkin

Den ursprungligen brittiska romanförfattarinnan och filmproducenten Posie Graeme-Evans, som sedan länge bor i Australien, har på senare år blivit mest känd för den mångfaldigt prisbelönade australiensiska dramaserien McLeods döttrar. Serien är i skrivande stund inne i sin åttonde säsong i hemlandet Australien, med drygt 200 producerade avsnitt. I Sverige har serien mestadels misshandlats av Kanal 5 med inhumana sändningstider, varför vi är många som uppskattar initiativet från danska Foreign Media Group att släppa DVD-boxar med serien. DVD-boxen med den andra säsongen innehåller i praktiken avsnitt 7 - 28 av säsong 2. Av någon anledning har nämligen DVD-boxarna i både Australian och Skandinavien delats upp i en annan ordning än som den visats på TV. Ursprungligen bestod säsong 1 bara av 16 avsnitt och säsong 2 av 28 avsnitt, men till boxarna har sex avsnitt som säsong 2 flyttats över till den första säsongen, så att båda boxarna består av lika många avsnitt. Det kan tyckas lite egendomligt att ta sig sådana friheter med säsongsindelningen, men mellan dessa säsonger gör det ingen praktisk skillnad, då båda säsongerna har samma skådespelare och upplägg. Under de 22 avsnitt som återfinns här får vi återse halvsystrarna Claire och Tess, och deras medarbetare på gården Drover's Run ute i ödemarken i South Australia, 40 mil från Adelaide - hushållerskan Meg, hennes tonåriga och viljestarka dotter Jodi och den tuffa självständiga tjejen Becky. Dessa fem kvinnor tar hand om alla sysslor på gården, och har fortfarande inte tänkt tanken på att anställa någon mer. Under denna säsong börjar Claire arbeta som hästuppfödare och tränare för den globala organisationen Australien Bloodlines, och inleder då också ett förhållande med deras charmige representant Peter. Men är verkligen Peter så perfekt som han verkar...? Peters och Claires förhållande får Tess att känna sig utanför, så till den milda grad att hon bestämmer sig för att flytta från Drover's Run tillbaka till storstaden. Även Jodi överväger att flytta därifrån, men i hennes fall beror det på en kille...

Det mesta är sig likt till den andra säsongen - avsnitten består av en blandning av sammanhängande och fristående avsnitt, där de flesta avsnitt har avslutade storylines men också innehåller ett flertal övergripande storylines som sträcker sig genom många eller rentav alla avsnitt. Tycker man om den första säsongen, så tycker man också med största säkerhet om denna säsong. Det är en intressant och genomtänkt grundstory, som går att spinna vidare på nästan hur länge som helst, och intressanta rollfigurer som man bryr sig om. För ovanlighetens skull är alla viktigare rollfigurer kvinnor, och serien har starka och verklighetstrogna kvinnoporträtt - något vi minsann inte är bortskämd med i de flesta TV-serier. De män som förekommer - främst grannarna Alex och Nick - har visserligen fått lite större roller än i den första säsongen, men är fortfarande mer endimensionella och oslipade än de kvinnliga rollfigurerna. Serien är mycket vacker, och är snyggt filmad i riktiga miljöer i delstaten South Australia - här finns inga studior och kulisser så långt ögat når. Musiken är också mycket bra, och består till största delen av nyskrivna låtar speciellt för serien, framförda av den mycket duktiga australiensiska sångerskan Rebecca Lavelle. Till skillnad från den första säsongen märker man dock att det finns lite för få sånger, som gör att en del sånger framförs upprepade gånger. Det har också blivit mindre musik i själva avsnitten, vilket är lite tråkigt. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och i synnerhet alla de fem kvinnorna känns trovärdiga och välspelade. Som med de flesta TV-serier håller avsnitten dock en lite varierande klass. Många av avsnitten är intressanta och genomarbetade, men en del avsnitt håller en märkbart lägre klass och känns mer som "utfyllnad". Till denna säsong är kvaliten något jämnare än i den första, men istället är de bästa avsnitten inte riktigt lika bra som de bästa under den första säsongen. Serien är fortfarande ganska lättsam, och spelar till stor del hellre på tittarnas känslor än intellekt, men därigenom passar den också bra för de flesta åldrar. Det blir dock lite allvarligare här än i den första säsongen, och det finns några starka scener. Då det ofta tar ett tag för serier att komma igång på allvar, så hade jag ärligt talat väntat mig att den här säsongen skulle vara ännu bättre. På sätt och vis är jag därför lite besviken. Men det här är ändå en mycket bra och intressant serie, väl värd att se för hela familjen, men knappast den sortens serie som man vill se flera avsnitt av samma dag. Det finns utan tvekan bättre serier, inte minst från Australien, men att serien är genomarbetad och tillhör det övre skiktet råder ingen tvekan om. Mitt betyg blir därför en svag åtta, även om det bara är skådespelarinsatserna som gör att den inte får den sjua som kanske vore mer rättvist.

Den skandinaviska säsong 1-boxen lämnade en del övrigt att önska, och bestod av hela 11 enkellagersskivor i varsitt DVD-fodral. Här har Foreign Media Group insett det mindre smarta i den lösningen, och använder nu istället skivor med dubbla lager (DVD9). Därför ryms fyra avsnitt per skiva istället för två, vilket får ner antalet skivor till 6 stycken. Fortfarande skickas dock dessa i varsitt DVD-fodral i ett papphölje, så det tar upp onödigt mycket plats ändå. Det hade varit önskvärt att följa bl.a. Paramounts lysande föredöme, och exempelvis skicka skivorna i smalare slimcase-fodral (hälften så tjocka som vanliga) eller digipack. Då hade man kunnat få ner storleken till omkring en tredjedel, vilket alla vi med överfulla bokhyllor utan tvekan uppskattar. Bild- och ljudformatet har också bättrats gentemot den första säsongen. Nu är bilden i anamorfisk Widescreen i 1,78:1, istället för den 4:3-bild som tidigare användes. Ljudet är heller inte längre i stereo, utan i Dolby Digital 5.1. Båda detta återspeglar det format som serien spelats in i, och som också använts i utländska DVD-boxar. Bild- och ljudkvaliteten är bra, och motsvarar ungefär vad man förväntar sig av moderna TV-serier via digital-TV. Avsnitten är textade på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Båda är visserligen mycket vanliga brister i Sverige, men bör likväl påpekas. Varje skiva inleds med distributörsjingel för den danska distributören, som direkt följs av varningstexter på engelska. Allt detta går inte att hoppa förbi, men däremot kan man spola på bild förbi det, vilket åtminstone sparar in aningen tid. Därefter kommer man till den textningsmeny som egentligen ligger under huvudmenyn, och när man valt textning kommer man till huvudmenyn. Det finns alltså ingen renodlad språkvalsmeny, men den här "budgetlösningen" duger egentligen också väl. Menyerna är enkla och stillastående, och seriens ledmotiv spelas i bakgrunden. Tyvärr finns dock menyerna bara på engelska. Scenvalsmenyn lämnar en del övrigt att önska, då den består av miniatyrbilder från scenerna i alla avsnitt, helt utan att upplysa om vilket avsnitt de tillhör. Det blir nästan omöjligt att få någon logik i någonting, och att välja scen från den menyn känns mest som ett lotteri. Det gör att scenvalsmenyn i praktiken är oanvändbar, men dessbättre går det ju också att hoppa till scenerna via fjärrkontrollen när man startat varje avsnitt.

Till skillnad från säsong 1 har denna box också fått med en del extramaterial. Närmare bestämt intervjuer med skådespelarna, en bakom kulisserna-dokumentär samt fotogalleri. Jag har inte hunnit se allt än, men det jag sett har varit ganska intressant. Allt detta fanns med redan till säsong 1 i de australiensiska boxarna, men bättre sent än aldrig i alla fall. Extramaterialet finns på den sista skivan. Tyvärr finns fortfarande inte den ursprungliga TV-filmen som låg till grund för serien, vilket fanns med i den australiensiska säsong 1-boxen. Det är tråkigt, och jag hoppas att Foreign Media Group överväger att lägga till detta till någon kommande säsong. Visserligen har det släppts en separat DVD-utgåva med långfilmen, men det känns inte rätt att behöva köpa en separat utgåva bara för något som har så stor koppling till TV-serien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 juni 2008
Senast uppdaterad: 24 juni 2008

Recensionen har lästs 3553 gånger av 2080 personer, sedan den 24 juni 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller serien. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FYRA - NOLLA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

Emelie - lördag den 23 augusti 2008 kl. 17:49:
Jag älskar eran film Mclodes Daughters och jag bara älskar den. Jag skulle göra vad som hälst för att få allas autografer.Jag har altid följt Mecloden Daughters sen jag var 4 år och nu är jag 12 år. ///Emelieeriksson som är ett stort fan av Stive Holl och Kate :D

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern