Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

A Killer Upstairs
(A Killer Upstairs)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter A Killer Upstairs på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Kenya, 2005
Produktionsbolag: S.V. Thrilling Movies 2 & Outrage Productions 3
Producent: Neil Bregman & Stefan Wodoslawsky
Regi: Douglas Jackson
Manusförfattare: Christine Conradt & Ken Sanders, baserad på en grundstory av Ken Sanders
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sandra - Tracy Nelson Michael Nowlin - Christopher Jacot
Detective Bruning - Bruce Boxleitner David Jamison - Barry Flatman
Ashley Jamison - Stéfanie Buxton Detective Feria - Lorraine Ansell
Lyle - Linden Ashby

I både USA och Kanada är produktion av TV-filmer en stor industri, och varje år produceras en stor mängd TV-filmer. 95% av alla dessa filmer får vi aldrig se i Sverige, och de fåtal filmer som faktiskt kommer hit visas oftast på urusla tider (mitt i natten eller mitt på dagen) av de kommersiella kanalerna (främst TV3 och Kanal 5). Då är det trevligare att vissa TV-filmer nu har börjat släppas på DVD i Skandinavien, även om det än så länge är alldeles för få. En del av dessa filmer släpps här av Paramount (som inte varit inblandad i produktionen av i stort sett någon TV-film), såsom exempelvis denna. Det här rör sig om något så ovanligt som en kanadensisk TV-film, något vi nästan aldrig ser till här i Sverige - vilket är tråkigt, då kanadensarna oftast verkar lägga ner mycket tid på sina serier och filmer. Här får vi lära känna en gymnasieelev vid namn Michael Nolan, som har ett förhållande med en betydligt äldre gift fotomodell vid namn Vivian. Men en dag gör hon slut och vill inte träffa Michael mer. Han blir sur, och några timmar senare hittas hon mördad. Av förståeliga skäl blir Michael snart huvudmisstänkt av polisen för mordet, men hans mamma Sandra är övertygad om att Michael är oskyldig. Åtminstone tills dess att allt fler bevis dyker upp som pekar på Michaels skuld...

Jag brukar tycka mycket bra om TV-filmer (till skillnad från många andra recensenter), och det här är inget undantag. Jag hade inte väntat mig särskilt mycket, men A Killer Upstairs visade sig faktiskt vara en riktigt intressant och trevlig film. Den är spännande och någorlunda oförutsägbar, och förutom några små detaljer känns den hyfsat realistisk och trovärdig. Det var i alla fall ingenting jag störde mig på medan jag såg den, och det är ett gott tecken. Som de flesta TV-filmer är den visserligen gjord med låg budget, men producenterna har ändå gjort det bästa av situationen, och för det mesta ser den inte särskilt lågbudgetbetonad ut. Särskilt originell är filmen dock inte - det finns många TV-filmer av liknande slag, och även ett fåtal andra filmer med ganska snarlik handling. Men å andra sidan lider väl även de flesta biofilmer av det problemet... Jag ser heller inget stort problem med det. Visst, någon höjdarfilm eller stor cinematografisk upplevelse är det inte, men om man ser det för vad det är - en stunds förströelse - så håller den alldeles utmärkt. Skådespelarna spelar bra, och både Tracy Nelson och Christopher Jacot är utmärkta i huvudrollerna. Barry Flatman som änklingen David Jamison är jag dock inte lika förtjust i. Han spelar inte helt övertygande, även om jag inte kan utesluta att det är avsiktligt. Bristerna gör dock inte så mycket - det är ändå en välgjord och spännande film, som känns relativt trovärdig och allvarlig. Det är knappast den sortens film som håller att ses om, åtminstone inte i första taget, men för en första titt håller den i alla fall bra klass. Ingenting märkvärdigt, men en och en halv timmes genomtänkt och välgjord spänning i en ganska trovärdig och välgjord stil. Mer än så begär i alla fall inte jag av en film... Låt oss bara hoppas att det här betyder att fler TV-filmer är på gång att släppas på DVD i Sverige - det förtjänar dem, och det finns ju trots allt väldigt mycket att ta av från både USA, Kanada och även i mindre utsträckning från Australien.

DVD-utgåvan är en samskandinavisk sådan, och innehåller anamorfisk bild i 1,78:1, samt ljudspår i Dolby Digital 5.1 samt vanlig stereo (båda på engelska) - båda ljudspåren låter dock i det närmaste likvärdiga nedmixade till stereo, så behovet av ett särskilt stereospår låter jag vara osagt. Textning finns på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr finns ingen engelsk text. Det finns heller ingen text för hörselskadade. När man stoppar i skivan möts man av språkvalsmeny, följt av varningstexter på valt språk innan menyn visas, som är stillastående med bakgrundsmusik och tyvärr enbart på engelska. Som extramaterial finns en ursprunglig TV-trailer för den här filmen, samt trailers för tre andra TV- och independentfilmer på DVD. Inte mycket att hurra för, men å andra sidan tror jag inte att det brukar bevaras särskilt mycket material vid produktion av TV-filmer - men nånting hade ju onekligen inte varit fel... Undvik för övrigt att gå till extramaterialsmenyn innan ni sett filmen, då bakgrundsbilden på den menyn avslöjar lite för mycket om handlingen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 oktober 2006
Senast uppdaterad: 17 oktober 2006

Recensionen har lästs 3153 gånger av 1817 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - FEMMA - ÅTTA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern