Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

About Alex
(About Alex)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter About Alex på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 39 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2014
Produktionsbolag: The Bedford Falls Company & Footprint Features
Producent: Adam Saunders, Marshall Herskovitz & Edward Zwick
Regi: Jesse Zwick
Manusförfattare: Jesse Zwick
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Alex - Jason Ritter Sarah - Aubrey Plaza
Isaac - Max Minghella Kate - Jane Levy
Ben - Nate Parker Siri - Maggie Grace
Josh - Max Greenfield Rudy Suárez - Rey Lucas

27-åriga Alex bestämmer sig för att begå självmord, och skär upp sina handleder i badkaret. I sista sekunden ångrar han sig, och hinner ringa efter ambulans. När hans gamla klasskompisar från universitetstiden får höra om det misslyckade självmordsförsöket avbryter alla det de håller på med, och reser till Alex hus för en långhelg. Ben, som en gång i tiden var Alex bästa kompis, slog igenom tidigt som författare och blev publicerad i The New Yorker. Nu försöker han att skriva en roman, men har faktiskt inte lyckats att skriva mer än något ord det senaste året. Han och hans sambo Siri, som kanske håller på att växa ifrån varandra, kommer till huset. Sarah är en matintresserad jurist, som inte direkt är överförtjust i sitt arbete. Även hennes ex Josh dyker upp. Samtidigt dyker även Isaac upp - som Sarah under skoltiden alltid var hemligt förälskad i - och han har till Sarahs stora förtret med sig sin nya yngre flickvän Kate. Tanken är att alla ska turas om att hålla ett öga på Alex, men helgen kommer att handla om mycket mer än så.

Storyn är inte världens mest originella, och visst har vi sett flertalet filmer av typen "Barndomsvänner som återses efter ett flertal år". Framförallt har filmen tydliga likheter med 1980-talsklassikern Människor emellan, och det finns också vissa tematiska och stilmässiga likheter med John Hughes filmer. Men givetvis är filmen heller inte avsedd att vara originell, vilket inte minst bevisas av att det faktiskt görs referenser till just 1980-talsfilmer (om än utan att nämna namn).

About Alex har dock ändå en lite ovanlig ton och stil, och är överlag en riktigt bra film. Det är förvisso en enkel historia utan en massa utsvävningar, och egentligen kan hela handlingen nästan beskrivas i en mening. Men i all sin enkelhet har det ändå blivit en både intressant och engagerande film, som håller intresset vid liv. Tiden går snabbt, och filmen har ett föredömligt tempo helt utan sega partier. Det är charmigt, underhållande och bitvis även småroligt. Dessutom är det riktigt berörande, och periodvis griper det till på allvar - vid några tillfällen är det rentav omöjligt att hålla tårarna borta.

Samtidigt lyckas About Alex också att hålla sig jordnära och trovärdig, och allt förblir realistiskt utan några stora utsvävningar. Det här är en lågmäld och jordnära film, som mer satsar på realism än på stor dramatik. Rollfigurerna har blivit mångbottnade och känns äkta, och faktum är att nästan alla går bra att relatera till. Visst förekommer vissa stereotyper, men alla rollfigurer känns ändå trovärdiga och äkta; och man tycker om i stort sett alla. Det tillhör verkligen inte vanligheterna, och dessutom finns här heller ingen som helst antagonist och inget yttre motstånd på något sätt. Den sortens filmer har nästan inte förekommit alls sedan 1980-talet, och jag uppskattar det här försöket att väcka till liv en "utdöd" genre.

Det här är en mycket dialogdriven film, där nästan allt kretsar kring rollfigurer och dialog; och där den yttre handlingen är mer begränsad. Det handlar inte ens mycket om självmordsförsöket, utan här är det mer alla rollfigurers relationer till varandra som allting kretsar kring. Det är prat, prat och ännu mer prat som gäller; och egentligen händer inte så mycket konkret. Därigenom lär filmen inte tilltala alla, och om man förväntar sig mer fartfyllda filmer där det händer mycket lär man bli besviken. Men om man tycker om lågmälda dialogdrivna dramer får man sin belöning, för i all sin enkelhet är det här en både fin, fängslande och berörande film.

Dock kan jag ibland känna att About Alex blivit något översentimental, då den ibland spelar just på sentimentaliteten. Det är också ganska förutsägbart, och det mesta som händer är inte alltför svårt att förutspå. Förvisso nästintill oundvikligt vid sådana här filmer, men jag hade ändå önskat mig någon form av överraskning. Man kan också tycka att filmen blivit något förenklad, framförallt då hela premissen med självmordsförsök inte riktigt tas på samma allvar som jag hade önskat. Ett par obesvarade frågor kvarstår också vid filmens slut, vilket jag inte är helt förtjust i.

Fotot är enkelt men snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk i kombination med övertygande scenografi. Skådespelarinsatserna är mycket bra, nästan helt utan undantag. Jason Ritter är riktigt bra som Alex, och spelar övertygande och trovärdigt. Maggie Grace är bra som Siri, och efter Taken-filmerna är det välkommet att hon äntligen får en rollfigur med substans. Max Greenfield gör en stabil och bra rollprestation, även om han delvis påminner en smula om sin karaktär i New Girl. Max Minghella spelar också bra. Jane Levy (mest känd från TV-serien Suburgatory) är mycket bra som Kate, och lyckas att väcka liv i en rollfigur som till en början känns stereotyp och få henne att kännas både äkta och sympatisk. Men bäst av de alla är föga överraskande Aubrey Plaza, som i vanlig ordning är utmärkt och gör en mycket imponerande rollprestation i en ganska svår roll. Hon är naturlig, rolig och charmig, och det är nästan omöjligt att inte bli betagen av henne. Det svagaste kortet i ensemblen är Nate Parker, som på intet sätt är dålig och ändå spelar ganska bra, men som åtminstone delvis saknar den utstrålning och charm som de andra skådespelarna besitter.

About Alex är inte alltför originell, och handlingen är begränsad. Men i all sin enkelhet är det ändå en riktigt bra film, som blivit både engagerande, charmig och underhållande från början till slut. Man har trevligt medan man ser filmen, samtidigt som alla rollfigurerna förblir trovärdiga och flera intressanta ämnen tas upp. Fast ibland kan manuset upplevas skruvat ett par varv för långt, då det vid ett par tillfällen kan upplevas tjatigt med rollfigurer som tycks ha haft ihop det med varenda rollfigur i hela filmen; eller åtminstone nästan. Det gör att historien kan upplevas en smula konstruerad, och det blir också tämligen förutsägbart. Det faktum att historien i sig är både bekant och enkel gör tyvärr att filmen inte riktigt sticker ut lika mycket som jag hade önskat, och fastän den är riktigt bra så blir den aldrig riktigt så minnesvärd som den hade kunnat bli. Men som underhållning för stunden duger det alldeles utmärkt, och det rör sig trots allt om en både välgjord, realistisk och charmig film som inte kommer att lämna någon oberörd. Mer än så kräver i alla fall inte jag av en film, varför jag ger About Alex en mycket stark sjua i betyg.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i Widescreen med proportionerna 1,85:1, och ljudet är i DTS-HD 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på bl.a. de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor, men tyvärr är kantlinjerna något smala vilket gör det svårt att läsa texten vid de scener som har ljusa bakgrunder. Det går dock ändå helt okej, genom att texten här har en smal men synlig skugga vid sig, vilket underlättar en del. Den svenska textningen håller relativt hög klass utan nämnvärda översättningsfel.

När man matar in Blu-Ray-skivan spelas en kort distributörsjingel, och därefter visas några trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter kommer man till huvudmenyn; som är stillastående och stilren men som bara finns på engelska. Det finns ingen inledande språkvalsmeny, och för att spela upp filmen med textning måste man därför gå in under språkmenyerna från huvudmenyn och välja språk. Inte helt användarvänligt, i synnerhet för personer som inte kan engelska. Efter att man spelat upp filmen visas varningstexter på valt textningsspråk (ex. svenska) samt på engelska. Jag förstår inte riktigt behovet av att visa varningstexter på både svenska och engelska, men däremot uppskattar jag att Sony Pictures flyttat varningstexterna till efter filmen istället för före den som alltid varit fallet på DVD. Dessutom är det förstås mycket tacksamt att vi slipper se texter på femtioelva andra språk som vissa andra distributörer envisas med.

Som bonusmaterial hittar vi fem olika minidokumentärer, som tar upp olika aspekter av produktionen av filmen, och som tillsammans kan sägas forma en slags bakom kulisserna-dokumentär. Det rör sig om en allmän minidokumentär, ett inslag om storyn och manuset, ett om inspelningsplatsen, ett om kläderna och kläddesign samt slutligen ett jättekort inslag om stunteffekter. Alla utom det sista inslaget (som bara är en dryg minut) är på mellan 3 och 5 minuter. Det är hyfsat intressant, och vi får veta en del matnyttigt. Men samtidigt innehåller alla inslagen lite väl mycket skryt över alla inblandade, och inget går tillräckligt in på djupet. Slutligen finns även rubriceringen "Preview" under bonusmaterialsmenyn, men då visas bara exakt samma trailers som innan man kom till menyn. Bonusmaterialet har tyvärr varken svensk eller engelsk text, vilket kan ställa till med vissa problem.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 maj 2015
Senast uppdaterad: 15 maj 2015

Recensionen har lästs 2926 gånger av 1460 personer, sedan den 15 maj 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - TREA - NOLLA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern