Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

After Life
(After.Life)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter After Life på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 39 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Plum Pictures, Harbor Light Entertainment & Lleju Productions
Producent: Brad Michael Gilbert, Bill Perkins & Celine Rattray
Regi: Agnieszka Wojtowicz-Vosloo
Manusförfattare: Agnieszka Wojtowicz-Vosloo, Paul Vosloo & Jakub Korolczuk
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Anna Taylor - Christina Ricci Paul Coleman - Justin Long
Eliot Deacon - Liam Neeson Jack - Chandler Canterbury
Beatrice Taylor - Celia Weston Tom Peterson - Josh Charles
Mrs. Whitehall - Rosemary Murphy Mrs. Hutton - Alice Drummond

Den polsk-amerikanska regissören och manusförfattaren Agnieszka Wojtowicz-Vosloo blev känd 2004 för kortfilmen Pâté, som blev mycket uppmärksammad på filmfestivaler runt om i världen och kom att vinna flera priser. Hennes första långfilm fick titeln After.Life, och har också vunnit priser efter premiärvisningen på AFI Film Festival i Los Angeles. Agnieszka har själv skrivit manuset tillsammans med hennes man Paul Vosloo, och trots bra kritik i hemlandet har filmen i de flesta andra länder släppts direkt på DVD. Så även i Sverige.

Anna lever ett stillsamt liv tillsammans med sin pojkvän Paul, som hon inte riktigt lyckas bli klok på. Hon har också en måttligt kärleksfull mamma, och fastän hon arbetar som lärarinna har hennes liv börjat gå på rutin. Men efter ett gräl med pojkvännen stormar Anna iväg i bilen, och råkar ut för en bilolycka. Hon vaknar upp på en begravningsbyrå, där begravningsentreprenören Eliot Deacon berättar för henne att hon är död. Hon känner sig inte alls död, men han försäkrar henne att hon faktiskt har dött, och att bara han kan se henne då han har en speciell gåva och kan tala med de döda. Nu håller han på att förbereda kroppen inför begravningen, trots att hon kan gå och röra sig i allra högsta grad. Hennes pojkvän Paul blir misstänksam på att något inte är som det ska med begravningsentreprenören, i synnerhet som han vägrar låta honom se liket och han faktiskt aldrig har fått se Anna överhuvudtaget efter olyckan. Han börjar utreda saken, samtidigt som begravningen kommer allt närmare. Men är Anna död, eller är hon fortfarande vid liv...?

After Life har en originell och annorlunda intrig, och storyn är absolut intressant. Det är något vi inte sett förut i samma form, och det är också en tänkvärd film som försöker sig på ett påtagligt djup. Läser man omslaget kan man lätt få intrycket att det rör sig om en rysare, men så är inte fallet. Det här är istället ett ganska lugnt drama med thrillerinslag, och riktigt otäckt blir det aldrig. Snarare ger filmen ifrån sig en obehaglig mardrömslik stämning, och blir ibland ganska spännande. Men tempot är relativt lågt och storyn ganska tunn, så det händer inte så jättemycket.

Vill man ha fartfyllda thrillers gör man därför klokt i att hålla sig borta från After Life, men tycker man om mer tänkvärda långsammare filmer med obehaglig och mörk stämning lär man sannolikt uppskatta filmen. Det gjorde i alla fall jag, och den förblir engagerande, obehaglig och stämningsfull hela tiden. Det förekommer dock vissa klichéer, och det finns heller inte mycket till karaktärsutveckling då de flesta står och stampar på ungefär samma ställe. Men istället är det en oförutsägbar och annorlunda film, där man aldrig riktigt vet vad som pågår och där man länge sitter oviss och funderar över om Anna är död eller vid liv. Det gör att intresset och spänningen hålls vid liv hela tiden, trots att tempot är ganska lågt.

Om bara manusförfattarna hade lyckats att väva ihop allt detta till ett tillfredsställande slut, så hade allt varit frid och fröjd. Men tyvärr är så inte fallet, utan slutet är ett av de svagaste jag sett på åratal. Det känns mycket otillfredsställande och deprimerande, vilket gör att en del av poängen med hela filmen går förlorad. Jag menar inte alls att alla filmer måste ha klassiska "leva lyckliga i alla dagar"-slut på Hollywoodmanér, men om man väljer ett mörkt och annorlunda slut så bör det trots allt finnas någon tanke med det så att det på något sätt ändå känns logiskt. Så gör det inte här, och istället känns det som ett stort antiklimax. Det drar tyvärr ner helhetsintrycket avsevärt på en film som fram tills den sista kvarten varit riktigt bra.

Fotot är relativt bra, men erbjuder inget originellt bildspråk och sticker heller inte ut som något utöver det vanliga. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och både Christina Ricci och Liam Neeson gör utmärkta rollprestationer som båda är något utöver det vanliga. Justin Long gör en helt okej insats som pojkvännen Paul, men ger ett något blekt intryck och lyckas inte riktigt att väcka liv i karaktären på samma sätt som de andra.

After Life är en både originell, tänkvärd och ganska djup film som tar upp intressanta ämnen på ett bra sätt. Under hela filmen svävar man i ovisshet över vad som egentligen pågår, och därför förblir den engagerande. Det finns visserligen ledtrådar under filmens gång, men man måste vara uppmärksam för att upptäcka dessa. Men helhetsintrycket dras ned av vissa logiska luckor och ett riktigt dåligt slut, som gör att jag i slutändan mer fått en antiklimaktisk känsla istället för den positiva och stämningsfulla känsla jag hade under merparten av filmen. Med ett bättre slut hade jag gett filmen en stark sjua i betyg, men tyvärr drar slutet ned allting så mycket att jag inte längre kan ge filmen mer än en sexa.

Av någon märklig anledning har Peacock enbart släppts som hyr-DVD i Sverige, och kommer inte att släppas som köpfilm. Då det är en film som åtminstone somliga lär kunna tänka sig att se om flera gånger, så är det ett märkligt beslut och kostnadsskillnaden mellan att släppa en film som hyrfilm och även som köpfilm tycker jag borde vara relativt liten. Bilden är i anamorfisk Widescreen i formatet 2,40:1. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild och ljud håller relativt hög kvalitet. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter, och efter det visas ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är stillastående och stilren men endast engelskspråkig. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt då jag gärna hade velat veta mer om inspelningen och tankarna bakom filmen. Med tanke på att det är en independentfilm som inte visats på bio kan jag inte påstå att jag blir förvånad över avsaknaden av bonusmaterial, men någonting extra hade ju ändå varit trevligt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 november 2010
Senast uppdaterad: 1 december 2010

Recensionen har lästs 3015 gånger av 1770 personer, sedan den 30 november 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - SEXA - TVÅA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern