Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Alam
(Alam)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Alam premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag vet för närvarande inte när och hur filmen får ordinarie premiär i Sverige.
Sök efter Alam på CDON
Drama / Skolmiljö / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 49 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike/Tunisien/Palestina/Qatar, 2022
Produktionsbolag: MPM Film, Philistine Films, Metafora Production & Red Sea Fund
Producent: Claire Gadéa, Naomie Lagadec & Marie-Pierre Macia
Regi: Firas Khoury
Manusförfattare: Firas Khoury
Svensk distributör: Triangelfilm AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tamer - Mahmood Bakri Maysaa - Sereen Khass
Shekel - Mohammad Karaki Safwat - Muhammad Abed Elrahman
Rida - Ahmad Zaghmouri Farbror Naji - Saleh Bakri
May - Jaboor Kawn Adel - Riyad Sliman
Rektorn - Moez Toumi Rektorns assistent - Haithem Kokhon
Tamers pappa - Amer Hlehel

Tamer är en 17-årig palestinsk kille, som bor med sin farbror i Israel. Han har aldrig varit politiskt intresserad, utan umgås mest med sina killkompisar och ser på fotboll. Men allt förändras när den vackra tjejen Maysaa’ börjar i hans klass - han blir blixtförälskad, och då hon är väldigt politiskt medveten går han med på att hjälpa till med en hemlig "operation" som Maysaa\' ställt upp med - att på Israels självständighetsdag i smyg byta ut skolans israeliska flagga mot Palestinas flagga ("Alam" betyder flagga på arabiska)...

Den här filmen kräver vissa förkunskaper om Israel/Palestina-konflikten, och det är inte alltid helt enkelt att hänga med på alla referenser. För en inhemsk publik är det säkerligen inga problem, men för oss i Norden är det inte lika solklart och åtminstone jag upptäckte flera gånger att jag inte kände till riktigt tillräckligt mycket för att förstå allt. Med tanke på att filmen trots allt även är en fransk samproduktion borde det ha gått att lösa på ett bättre sätt och erbjuda mer information, för jag betvivlar att fransmän får veta särskilt mycket mer i skolorna än svenskar kring den här konflikten.

Som film betraktat är Alam dock ganska bra, och det är en enkel men intressant handling. Vi får lära känna Tamer och Maysaa på ett bra sätt, men övriga rollfigurer - främst Tamers killkompisar/bekanta - känns tämligen tunna och intetsägande, som vi inte får något riktigt grepp om alls. Det är synd, då de ändå har stora roller och hade behövts få samma nyanser som Tamer själv för att historien till fullo ska fungera. Men det är en engagerande och fascinerande film, som håller intresset vid liv och erbjuder både charm, en gnutta humor och lite spänning.

Men jag hade önskat lite mer information kring själva huvudkonflikten, då allt hänrör till händelser 1948; och även om man är hyfsat insatt i den här konflikten är det långt ifrån säkert att man har så gamla händelser i färskt minne. Jag kände bara till händelserna i mycket grova drag, och de som är yngre än mig känner kanske inte till dem alls. Sen ska förstås påpekas att filmen är utifrån palestinskt perspektiv, och jag gissar att de flesta israeler inte ser på händelserna på samma sätt. Ett svårlösligt problem, men något att vara medveten om när man ser den.

Även varför Tamer egentligen bor hos sin farbror (morbror?) i Israel framgår inte riktigt, och man får inte veta tillräckligt om sådana viktiga detaljer. Jag förstod mig heller inte riktigt på vad det här var för skola, som verkar ligga i Israel men likväl tycks undervisa på arabiska (som ju talas i Palestina men inte i Israel)...? Kanske har jag missat något väsentligt, och att filmen bara har engelsk text på Göteborgs filmfestival gör kanske också sitt till. Tempot är också ganska lågt, och ibland fann jag filmen onödigt långsam.

Alam är en ganska bra och välgjord film, med intressanta rollfigurer, en bra handling och bra skådespelare. Men att filmen kräver ganska goda förkunskaper kring händelser långt bakåt i tiden är ett problem för en västerländsk publik, och likaså att filmen blivit något seg och med lite för många endimensionella rollfigurer. Det är egentligen bara Tamer och Maysaa som man riktigt känner för, och dessutom känns slutet något abrupt. Med lite översyn av manuset hade det här kunnat bli en väldigt bra film - nu stannar det på ganska bra, och de brister som finns gör att jag nöjer mig med en stark sexa i betyg. Men nu kan språket på filmfestivalen göra sitt till, så det kanske kan bli ett något högre betyg när man framöver förhoppningsvis får möjlighet att se filmen med svensk text. Dock ändå sevärd, och intressant som ett (förvisso partiskt) inlägg i den komplicerade konflikten kring Israel och Palestina.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 februari 2023

Recensionen har lästs 246108 gånger av 776 personer, sedan den 3 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - NOLLA - ETTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern