Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

All Eyez on Me
(All Eyez on Me)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter All Eyez on Me på CDON
Drama / Musik / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 20 minuter
Genre: Drama/biografi
Produktionsland/år: USA, 2017
Produktionsbolag: Lions Gate Films & Morgan Creek Productions
Producent: L.T. Hutton, David Robinson & James G. Robinson
Regi: Benny Boom
Manusförfattare: Jeremy Haft, Eddie Gonzalez & Steven Bagatourian
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tupac Shakur - Demetrius Shipp Jr. Afeni Shakur - Danai Gurira
Kidada Jones - Annie Ilonzeh Jada Pinkett - Kat Graham
Suge Knight - Dominic L. Santana Biggie/Notorious B.I.G. - Jamal Woolard
Leila Steinberg - Lauren Cohan Ray Luv - Johnell Young
Set - Rayven Symone Ferrell Mutulu Shakur - Jamie Hector
Floyd - Clifton Powell Atron - Keith Robinson

Rapartisten Tupac Shakur (1971 - 1996), ibland känd under artistnamnet 2Pac, har av många ansetts vara en av de mest inflytelserika rapparna genom tiderna. Han var även aktiv som skådespelare, och hann släppa fyra album under sin livstid. I september 1996 blev han mördad i Las Vegas; ett mord som till dags dato förblivit olöst. I dramabiografin All Eyez on Me får vi följa Tupacs liv, från hans uppväxt med sin mamma Afeni Shakur som var inblandad i de Svarta Pantrarna till ett vuxet liv som kom att innebära både droger och våld. Filmen fokuserar huvudsakligen på Tupac Shakurs tillvaro från 1990 och hans sju sista år i livet.

Jag har högst begränsad erfarenhet av Tupac, och har aldrig varit det minsta intresserad av rapp. Trots det har jag dock hört någon enstaka av hans låtar, men om hans liv visste jag i stort sett ingenting. Det är förmodligen inte de bästa förutsättningarna, då den här biografin förmodligen riktar sig mer till Tupacs fans. Icke desto mindre är dock All Eyez on Me en välgjord och intressant film, som skildrar Tupacs fascinerande liv på ett (vad jag kan bedöma) rättvist sätt. Vi får veta det mesta som hänt Tupac, men barndomen är kraftigt komprimerad och istället ligger allt fokus på åren från 1990 fram tills hans död 1996.

Många scener är intressanta och fascinerande, och oavsett hur mycket man visste innan så får man veta en hel del av den här filmen. Överlag är det en engagerande film, som håller intresset vid liv och som har ett relativt högt tempo. Det är aldrig tråkigt, och här finns en del charm. Mellan varven är det hyfsat spännande, och scenerna med skivbolagsdirektören Suge är riktigt obehagliga då han framstår som en ren maffiaboss - vilket han kanske också är/var...?

Men biografier som försöker att skildra en persons hela liv, från vaggan till graven, blir nästan alltid mer eller mindre problematiska; och det här är inget undantag. Periodvis blir det något fragmentariskt och ibland helt osammanhängande; och manusförfattarna förenklar viktiga händelser och skrapar ofta bara på ytan. Bitvis känns det mest som att pliktskyldigt pricka av alla viktigare händelser, hellre än att faktiskt stanna upp och hinna fokusera på någonting. Jag hade gärna sett mer av Tupacs barndom, för kanske fanns det där ledtrådar som kan förklara hans (åtminstone av filmen att döma) inkonsekventa personlighet. Flickvännen Kadida dyker dessutom upp från tomma intet, för att medverka i några scener; och bästa vännen Jada Pinkett är också bara med i ett par scener.

Dessutom har konflikten mellan östkust- och västkusthiphopen och rivaliteten med Notorious B.I.G. fått ganska litet utrymme, då konflikten dyker upp från tomma intet utan att någonsin förklaras. För mig som inte alls är insatt i rapp blev det här mer eller mindre obegripligt, och jag hade velat få en förklaring var den här konflikten (eller kriget) egentligen kommer ifrån. Filmen tar heller ingen ställning kring mordet på Tupac, utan den viktiga detaljen är snabbt avklarat och består av inte mycket mer än ett pistolskott. Vi får inte se vem som sköt, och heller inte höra någon form av teori kring mordet.

Jag får heller inget riktigt grepp om Tupac själv, som upplevs som minst sagt motsägelsefull och nästan som två helt olika personligheter. Bitvis framstår han som djupsint, intelligent och förnuftig; för att vid andra tillfällen framstå som ytlig, arrogant och sexistisk. Huruvida det här beror på filmens manus eller om den riktiga Tupac faktiskt var så inkonsekvent låter jag vara osagt, men med tanke på att hans låttexter (att döma av filmen) varierade från djupsinta till ytliga och misogyna så lutar jag personligen åt det sistnämnda.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt bildspråk som både ser ut och känns som rätt tidsperiod. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och framförallt är Demetrius Shipp Jr. lysande i huvudrollen som Tupac. Han gör en trovärdig och naturlig rolltolkning, och är dessutom ganska lik den verkliga personen. Danai Gurira är riktigt bra som hans mamma Afeni, nen hon får inte mycket att arbeta med då hon bara medverkar i ett fåtal scener. Kat Graham är bra som Jada Pinkett, men är inte alltför lik den verkliga personen; vilket ställer till med vissa problem då Jada förstås är ganska välkänd. Annie Ilonzeh är ganska bra som Kidada, men får ingenting att arbeta med då hennes främsta uppgift verkar vara att se sexig ut.

All Eyez On Me är en bra och underhållande film, som lyckas att förmedla en helhetsbild av Tupac på ett övertygande sätt. Det är engagerande och intressant, och vare sig man är insatt i Tupacs liv eller inte får man veta en hel del. Det är fascinerande och intresset hålls vid liv nästan hela tiden. Men i likhet med många andra biografier känns det som att det varit viktigare att pliktskyldigt redovisa alla viktiga händelser i Tupacs liv än att faktiskt gå in på djupet kring någonting. Därför blir det i slutändan varken hackat eller malet, då alltför mycket upplevs onödigt kortfattat. Speltiden på 2 timmar 20 minuter är också i längsta laget, och då det blir lite utdraget mellan varven hade filmen nog vunnit på att kortas ned en smula. Men trots bristerna är det en ganska bra och välgjord film, där inte minst skådespelarprestationerna imponerar. Om man är hyfsat insatt i Tupac och tyckte om hans musik lär det här förstås vara ett måste, men även för oss andra är det en ganska bra och sevärd film. Därför väljer jag till sist en ganska svag sjua i betyg, men för de som faktiskt växt upp med Tupacs musik och kände till honom väl så upplevs filmen sannolikt bättre än vi andra tycker.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 juni 2017
Senast uppdaterad: 15 juni 2017

Recensionen har lästs 2035 gånger av 1254 personer, sedan den 15 juni 2017

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SJUA - ÅTTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern