Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Amanda
(Amanda)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Amanda finns som digital hyrfilm samt på TriArt Play. Filmen har inte släppts på DVD eller Blu-Ray i Norden.
Sök efter Amanda på CDON
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 47 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike, 2018
Produktionsbolag: Nord-Ouest Productions & arte France Cinéma, i samarbete med Pyramide Productions, MK2 Productions, Indéfilms 6 & Sofica Manon 4
Producent: Pierre Guyard
Regi: Mikhaël Hers
Manusförfattare: Mikhaël Hers & Maud Ameline
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
David - Vincent Lacoste Amanda - Isaure Multrier
Léna - Stacy Martin Sandrine - Ophélia Kolb
Maud - Marianne Basler Alison - Greta Scacchi
Axel - Jonathan Cohen Raja - Nabiha Akkari
Lydia - Claire Tran Ève - Elli Medeiros

David är i 25-årsåldern, och hankar sig fram med diverse småjobb utan att ta något alltför stort ansvar för någonting. Han umgås ofta med sin ensamstående syster Sandrine och hennes 7-åriga dotter Amanda, och blir blixtförälskad i Lena som precis flyttat till Paris. Men allt förändras när Paris drabbas av ett terrorattentat, och terrorister börjar skjuta en massa personer i en park. Sandrine dör, medan Lena blir svårt skadad. Nu måste David själv försöka ta hand om 7-åriga Amanda, som plötsligt inte längre har någon förälder i livet...

Premissen är kanske inte särskilt originell, och tyvärr börjar även terrorattentat vara tillräckligt vanliga så att även den biten numera går att köpa. Men det är icke desto mindre en intressant och allmängiltig premiss, och handlingen hade lika gärna kunnat hända i vilket land som helst. Amanda har också blivit en riktigt bra film, som engagerar och berör med enkla medel. Vi får lära känna personerna väl, och jag uppskattar att 7-åriga Amanda fått ovanligt många nyanser för att röra sig om ett barn - hon känns naturlig och trovärdig, utan att vare sig bli stereotypt inställsam eller sådär typiskt småvuxen; antingen eller brukar bli fallet i de flesta filmer. Även David känns mångbottnad och trovärdig, och därför bryr man sig också om rollfigurerna och vad som ska hända.

Det är en väldigt gripande film, där det är nästan omöjligt att hålla tårarna borta. Samtidigt känns det aldrig översentimentalt, utan filmen håller sig på rätt sida av gränsen och det upplevs naturligt. Dock är det ganska förutsägbart, och det är ingen större konst att förutspå det mesta. Det är väl dock å andra sidan inte alls ovanligt för genren, och det viktigaste är ju trots allt inte målet utan resan dit. Till skillnad från många andra filmer blir det heller aldrig överdramatiskt, utan filmen håller sig tämligen lågmäld och jordnära - förutom själva terrorattentatet handlar det om naturliga och lågmälda konflikter, utan några stora utsvävningar. Det uppskattar jag, men kan säkert ses som tråkigt om man är van vid mer actionfyllda filmer.

Däremot känns sidohistorien kring Davids mamma, och hennes frånvaro i 20 år, underutvecklad och något intetsägande. Mamma har blivit tämligen styvmoderligt behandlad, och vi får aldrig någon riktigt trovärdig förklaring till hennes långa frånvaro. Där vore det önskvärt att antingen få veta mer, eller också hoppa över sidohistorien helt och hållet - för som det är nu blir det varken hackat eller malet.

Amanda är en mycket bra och välgjord film, som är finstämd, lågmäld och realistisk. Fotot är snyggt och skådespelarinsatserna mycket bra - framförallt är Isaure Multrier fullkomligt lysande i en svår och utmanande roll som sjuåriga Amanda. Jag uppskattar att filmteamet lyckats göra en gripande och berörande film, utan att samtidigt behöva bli översentimental eller att avsiktligt spela på känslosträngar. Det är lagom lågmält, där det aldrig blir särskilt övertydligt men heller aldrig svårbegripligt. Men hela sidohistorien kring mamma Alison känns underutvecklad, och där vore det önskvärt med betydligt större fördjupningar för att sidohistorien ens ska tillföra något. Själva terrorattentatet tillför egentligen heller inte så mycket till historien, utan Sandrine hade likaväl kunnat omkomma på vilket sätt som helst utan att det hade påverkat historien i någon större grad. Så det hade kunnat bli ännu bättre med en finslipning av manuset, men det här är ändå en riktigt bra film som är väl värd att ses för de allra flesta. En svag åtta blir därför det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 januari 2023

Recensionen har lästs 937 gånger av 587 personer, sedan den 19 januari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - SEXA - FYRA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern