Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Apflickorna
(Apflickorna)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Apflickorna på CDON
   ANNONS
Drama / Sport / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 18 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige, 2011
Produktionsbolag: Atmo Produktion, i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television & Kameraten
Producent: Helene Lindholm
Regi: Lisa Aschan
Manusförfattare: Lisa Aschan & Josefine Adolfsson
Svensk distributör: Noble Entertainment & Folkets Bio/Cinemagi
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Emma - Mathilda Paradeiser Cassandra - Linda Molin
Sara - Isabella Lindqvist Ivan - Sergej Merkusjev
Jens - Adam Lundgren Tobias - Sigmund Hovind
Sebastian - Kevin Caicedo Vega Voltigetränaren - Maria Hedborg

Sedan 2007 har Svenska Filminstitutet tillsammans med Film i Väst och Sveriges Television haft det pågående filmprojektet Rookiefilm, där regidebutanter fått bidrag till att spela in originella lågbudgetfilmer med en budget på max 10 miljoner kronor. Den sista filmen i projektet blev Apflickorna, som regisserats av Lisa Aschan som utbildats i Danmark och tidigare gjort kritikerrosade kortfilmer samt varit regiassistent för några långfilmer. Hon har själv skrivit manus tillsammans med romanförfattarinnan Josefine Adolfsson, som filmdebuterar med den här filmen. Apflickorna har vunnit flera priser, däribland bästa film på Tribeca Film Festival och Kristallbjörnen i Berlin. Nu senast vann filmen Guldbagge för både bästa film och bästa manus, och har nu släppts på DVD.

Den tillbakadragna tonårstjejen Emma börjar träna ridsporten voltige (en hästakrobatiksport där man gör konster på hästryggen) på en ridklubb tillsammans med en grupp jämnåriga tjejer. Alla vill bli uttagna till det voltigelag som tränaren snart ska välja deltagare till, men trots att Emma är tekniskt duktig så lämnar hennes utstrålning en del övrigt att önska; åtminstone enligt tränaren. Den självsäkra Cassandra erbjuder sig att träna Emma så att hon ska bli bättre, och de inleder snabbt en ovanlig vänskap. Under tiden har Emmas 7-åriga lillasyster Sara helt andra problem, då hon är förälskad i sin betydligt äldre kusin som brukar sitta barnvakt åt henne.

Apflickorna är en originell och annorlunda film, med en intressant story och fint upplägg. Det liknar inte något annat man sett, trots att ämnet och temat i sig inte är alltför ovanligt. Det är en lågmäld och finstämd film, där stämningen är närmast makalös med en imponerande blandning mellan charm och diskreta obehagskänslor. Rent storymässigt händer egentligen inte speciellt mycket - storyn är ganska tunn och persongalleriet litet, men filmen lyckas ändå att hålla intresset vid liv hela tiden. Allting går långsamt framåt, men trots det blir det aldrig direkt segt eller tråkigt. Det finns ett påtagligt djup, och filmen tar upp intressanta teman på ett fint sätt, vilket gör den tänkvärd.

Men den kommer sannerligen inte att passa alla. Somliga lär finna Apflickorna outhärdligt seg och tråkig, för här handlar det mer om inre utveckling än konkret yttre handling. Det är en subtil och diskret film, där man måste tänka en del själv och sällan får klara besked. Vad man tycker om sådant är förstås en smaksak, men trots att jag oftast föredrar tydligare filmer, så måste jag medge att den här stilen har sin charm. Här blir det heller inte för kryptiskt, och själva handlingen förstår man utan problem. Trots att det är lågmält blir det heller aldrig rörigt, och persongalleriet är begränsat med bara fem någorlunda stora rollfigurer. Jag tyckte om filmen, och fann den engagerande och intressant nästan hela tiden.

Men samtidigt kan jag inte låta bli att känna att filmen haft potential att bli betydligt bättre. Ibland har Apflickorna en tendens att spreta åt olika håll, och ibland känns det lite osammanhängande. En del ämnen tas upp, som senare lämnas utan förklaring eller logik. Ett exempel är att killarna Jens och Tobias ser ut att bära polisuniformer när Cassandra och Emma först träffar dem; men det nämns aldrig något om det och senare händelser blir närmast helt ologiska om killarna faktiskt är poliser. Vad tanken varit med det går åtminstone över mitt huvud. Slutet lämnar också en del övrigt att önska, och många frågetecken lämnas obesvarade. Det är säkerligen fullt avsiktligt och kanske har jag missat någon djupare undermening här och var, men jag skulle ha föredragit ett lite mer avslutande slut som inte lämnar allting i luften. Det borde ha gått att åstadkomma utan att för den skull behöva kompromissa med filmens fina lågmälda stämning.

Jag tycker också att filmen bitvis fokuserat för mycket på 7-åriga Sara, då istället relationen mellan Emma och Cassandra hamnar i skymundan, Den sista knappa halvtimmen är Cassandra knappt ens med, och även om lilla Sara är väldigt söt och charmig, så är den sidohistorien inte alls lika intressant som relationen mellan Emma och Cassandra. I synnerhet sidohistorien mellan Sara och Sebastian tillför inte så mycket, och ett flertal scener mellan dem känns mer eller mindre onödiga. Om en del av de scenerna klippts bort, så hade man istället kunna utöka och fördjupa Emma och Cassandra utan att förlänga filmen nämnvärt. Kanske borde filmen ha förlängts en smula också, för 1 timme 20 minuter är onekligen i kortaste laget för en film.

Däremot uppskattar jag de fina personbeskrivningarna och karaktärsporträtten av framförallt Emma och Cassandra, men till viss del även Sara. Filmen känns ovanligt genomarbetad på den punkten, och rollfigurerna beter sig logiskt med trovärdig karaktärsutveckling. Jag uppskattar också att filmen blivit i första hand inriktad på kvinnor, medan de fåtalet manliga rollfigurerna blivit endimensionella och mer eller mindre poänglösa. Det är ovanligt, men har faktiskt en funktion i det här fallet och det är trevligt med starka kvinnoporträtt; något som knappast tillhör vanligheterna inom (i synnerhet svensk) filmindustri. Jag uppskattar också den homosexuella undertonen i filmen, som bidrar till en effektiv stämning som är få svenska filmer förunnat.

Fotot är mycket snyggt och har ett starkt bildspråk med en imponerande stämning i sig. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra, och jag uppskattar att filmmakarna satsat på okända skådisar där merparten är debutanter. Det ger en helt annan realism än när man överanvänder kända ansikten, såsom i synnerhet svenska regissörer brukar ha en överdriven besatthet för att göra. Debutanterna Mathilda Paradeiser och Linda Molin är riktigt bra i huvudrollerna som Emma och Cassandra, och spelar övertygande och trovärdigt med enkla medel. Det är visserligen inte de bästa rollprestationer jag sett, men för att vara debutanter är de riktigt bra och har potentiell att gå långt inom branschen. Framförallt Linda Molin blev jag imponerad av som Cassandra, som heller inte är en särskilt lätt roll. Isabella Lindquist är helt okej och oerhört charmig som lilla Sara, men ibland har hon en del pauser i dialogen som inte känns helt naturlig. Det är fullt förståeligt för någon i hennes ålder, men det gör att spelet inte alltid flyter på lika bra som det hade kunnat göra. Jag blev heller inte alltför imponerad av Sergej Merkusjev som pappa Ivan, som känns något stel och opersonlig. Också debuterande Kevin Caicedo Vega känns lite opersonlig som Sebastian, men gör en helt okej insats. I övrigt är det överlag relativt bra skådisar, men ingen som utmärker sig i någon högre utsträckning.

Apflickorna är utan tvekan en imponerande debutfilm, som tar upp intressanta ämnen på ett lågmält och stämningsfullt sätt. Stämningen är närmast makalös och personporträtten imponerar också. Då kan man ha överseende med att somliga sidohistorier och detaljer inte tillför mycket till storyn i sig och att historien känns lite för tunn. Det är också lite väl mycket oklart och filmen upplevs en smula för nedtonad för sitt eget bästa. Men det finns absolut mycket potential i Apflickorna, och det ska bli intressant att se vad Lisa Aschan kan åstadkomma i framtiden. I och med filmens originella och ovanliga stil förstår jag också att den vann Guldbaggen i år, för någon mer originell svensk film har inte kommit på mycket länge. Jag kan inte påstå att jag förstod mycket mer av att se om filmen på DVD, men jag uppskattade ändå filmen något mer nu än på bio och väljer därför en stark sjua i betyg.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen har vanlig norsk text samt svensk text för hörselskadade. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, följt av språkvalsmeny och varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stilren, stillastående och svenskspråkig. Det enda extramaterial som finns är möjligheten att kunna spela upp två låter som förekommer i filmen - dels ledmotivet "Häst eller påfågel" och dels låten som Sara dansar till - tillsammans med en komplett förteckning av vilka som skrivit, spelat in och producerat respektive sång. Det tillför minsann inte särskilt mycket, och mer extramaterial än så finns inte. Tråkigt för en så omtalad och prisbelönad svensk film som denna, där jag tycker att man borde kunna förvänta sig lite mer extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 september 2011
Senast uppdaterad: 3 februari 2012

Recensionen har lästs 4636 gånger av 2787 personer, sedan den 1 september 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TREA - TVÅA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern