Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Arn - Tempelriddaren
(Arn - Tempelriddaren)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Arn på CDON
   ANNONS
Drama / Äventyr / Action / Romantik / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 13 minuter
Genre: Historiskt actionäventyrsdrama
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Finland/Storbritannien/Tyskland, 2007
Produktionsbolag: Svensk Filmindustri, i samarbete med Telepool, Sheba Productions, Film i Väst, TV4 Sverige, SF Norge, Juonifilmi, Tju-Bang Film, Danmarks Radio, Arion Communications & Molinare
Producent: Waldemar Bergendahl, Jarkko Hentula & Jan Marnell
Regi: Peter Flinth
Manusförfattare: Hans Gunnarsson, baserat på romaner av Jan Guillou
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Arn - Joakim Nätterqvist Cecilia - Sofia Helin
Birger Brosa - Stellan Skarsgård Magnus Folkesson - Michael Nyqvist
Fru Sigrid - Mirja Turestedt Eskil Magnusson - Morgan Alling
Biskop Bengt - Sven-Bertil Taube Moder Rikissa - Bibi Andersson
Cecilia Blanka - Fanny Risberg Knut - Gustaf Skarsgård
Fader Henry - Simon Callow Broder Guilbert - Vincent Perez
Helena Sverkersson - Julia Dufvenius Karl Sverkersson - Svante Martin
Katarina Algotsdotter - Lina Englund Saladin - Milind Soman
Arn som ung - Noa Samenius / Bisse Unger Berättare - Per Myrberg

Sofia Helin & Joakim Nätterqvist
Foto: Erik Aavatsmark
© Svensk Filmindustri

Författaren Jan Guillou har skrivit många böcker genom åren, och tre av de mer omtalade har varit trilogin om Arn Magnusson. Den första filmen baserad på böckerna hade biopremiär kring jul 2007, och har nu släppts på DVD. Märkligt nog bygger den på de två första böckerna i serien. Med sina 210 miljoner kronor i budget är det den mest påkostade filmen genom tiderna i Sverige - fast Sverige är en sanning med modifikation, då ett flertal andra länder också varit inblandade, troligen av ekonomiska skäl. Handlingen börjar år 1150, då Arn Magnusson föds i Västra Götaland, som på den tiden var ett mycket oroligt landskap. Efter att den unge Arn råkar ut för en olycka, insisterar hans mamma på att han måste skickas till kloster, i enlighet med det "avtal" hon tecknat med Gud. Ett antal år senare kommer han ut från klostret som en stor men naiv krigare, och han träffar Cecilia Algotsdotter. De blir kära i varann, och hon blir också gravid. Men allt förändras när Arn anklagas för att ha legat med Cecilias syster, vilket var en så allvarlig synd att Cecilia spärras in på kloster i 20 år medan Arn skickas till Jerusalem för att tjänstgöra som tempelriddare.

Jag har inte läst någon av böckerna som filmen bygger på, och för den delen heller ingen annan bok av Jan Guillou. Därför kan jag inte bedöma hur väl filmen håller sig till böckerna. I och med den med svenska mått mätt enorma budgeten hade jag höga förväntningar på filmen, men tyvärr infriades dem inte helt. Visuellt är det en mycket tilltalande film - fotot är imponerande, och filmen är mycket vacker. Scenografin är också genomarbetad, och det mesta ser realistiskt ut och ser ut att förmedla rätt tidsålder. Slagsmålen ute i öknen är också snyggt iscensatta, och man kan gissa sig till att en relativt stor del av budgeten gått till just det. Skådespelarinsatserna är bra, även om personkemin mellan de två huvudrollerna kanske inte är världens starkaste. Arn är ärligt talat också tämligen intetsägande och ointressant, och att Cecilia skulle falla för honom förefaller osannolikt. Därför framstår tyvärr kärlekshistorien heller inte som helt trovärdig. Storyn är det dock inte lika gott med. Tempot är ojämnt, men är överlag ganska segt. I synnerhet under filmens första timme händer inte mycket alls, och det partiet hade kunnat kortas ner avsevärt. Två timmar och en kvart är helt enkelt för mycket för den här storyn, trots de tjocka litterära förlagorna, och filmen hade tjänat på att klippas ner med närmare en halvtimme. Filmen lider också av vissa trovärdighetsproblem, och en hel del dialog låter väldigt teatralisk och tillgjord. Men det största problemet är att filmen helt enkelt inte känns engagerande eller berörande, och griper aldrig tag i mig. Vid ett stort antal tillfällen under filmens gång kom jag på mig själv med att börja tänka på hur regissören löst olika scener tekniskt, istället för att leva sig in i handlingen - detta trots att jag mycket sällan brukar börja tänka på sådant, i synnerhet inte första gången jag ser en film. Det är inget gott tecken... Jag lyckas dock inte att helt sätta fingret på var det gått snett eller hur man kunnat få filmen mer fängslande. Sammanfattningsvis är Arn: Tempelriddaren inte alls en dålig film, utan är intressant och sevärd. Men mycket längre än så går det inte, och trots budgeten känns den heller inte alltför mer påkostad än andra produktioner. Man kan onekligen undra var pengarna egentligen har tagit vägen - det är sannolikt inte i manuset i alla fall...

DVD-utgåvan kommer i ett fodral med papphölje. Bilden är i anamorfisk Widescreen i formatet 2,35:1, och ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen har vanlig textning på norska och finska, plus svenska vid utländsk dialog. Därutöver finns även svensk text för hörselskadade, som även har textning på svenskspråkig dialog. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny och varningstexter. Därefter visas trailers för ett flertal andra filmer, på totalt ca fyra minuter. Sedan visas huvudmenyn, som är snygg och stilren men har en för långsam introduktion medan man inte kan välja någonting. Inställningsmenyn är lite underlig, då den bara har med alternativen "Svensktextning", "Norska", "Finska" och "Ingen text". Lite ologiskt så innebär "Svensktextning" textning för hörselskadade, medan däremot svensk text på utländsk dialog visas om man väljer "Ingen text"... Det enda extramaterial som finns att tillgå är en trailer för bioaktuella Arn - Riket vid vägens slut. Märkligt nog finns den dock inte valbar från menyn, utan spelas istället automatiskt direkt efter filmens slut (efter sluttexterna). Mer än så finns inte, vilket jag tycker är underligt. När det rör sig om en ny påkostad svensk produktion, som dessutom är Sveriges dyraste genom tiderna, så borde man kunna förutsätta en hel del extramaterial. Men förutom trailer, så lyser allt sådant med sin frånvaro.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 augusti 2008
Senast uppdaterad: 22 augusti 2008

Recensionen har lästs 8224 gånger av 4623 personer, sedan den 21 augusti 2008

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FYRA - SEXA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern