Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Att vara Ricardos
(Being the Ricardos)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Att vara Ricardos har i de nordiska länderna premiärvisats direkt på Amazon Prime Video, och har inte visats på bio.
Sök efter Att vara Ricardos på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 11 minuter
Genre: Drama/biografi
Produktionsland/år: USA, 2021
Produktionsbolag: Amazon Studios & Escape Artists, i samarbete med Big Indie Pictures
Producent: Todd Black, Jason Blumenthal & Steve Tisch
Regi: Aaron Sorkin
Manusförfattare: Aaron Sorkin
Svensk distributör: Amazon
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lucille Ball - Nicole Kidman Desi Arnaz - Javier Bardem
William Frawley - J.K. Simmons Vivian Vance - Nina Arianda
Madelyn Pugh - Alia Shawkat Bob Carroll - Jake Lacy
Jess Oppenheimer - Tony Hale Donald Glass - Christopher Denham
Howard Wenke - Clark Gregg Mary Pat - Baize Buzan

Året är 1953, och komediserien I Love Lucy är det populäraste TV-programmet i USA, som nästan varenda amerikan ser varje vecka. Huvudrollsinnehavarna Lucille Ball och hennes man Desi Arnaz styr de flesta aspekter under inspelningen, men allt ställs på sin spets under en kritisk vecka. Ett populärt radioprogram anklagar plötsligt Lucille Ball i direktsändning för att vara kommunist, och att hon veckan innan förhörts av kommittén för "oamerikanska aktiviteter" och friats hjälper inte mycket när tidningarna får nys om anklagelsen. Hela hennes karriär står nu på spel, men under tiden måste repetitionerna inför fredagens inspelning fortsätta.

Att vara Ricardos är väldigt amerikansk, såtillvida att allting kretsar kring just TV-serien I Love Lucy - en i USA oerhört populär serie på 1950-talet, men tämligen okänd för en svensk publik. Även fast ett begränsat antal avsnitt av serien sändes på SVT 1956 - 1957 kan den knappast betraktas som särskilt välkänd i Sverige; särskilt inte för dagens publik. Det är med andra ord inte de bästa förutsättningarna för en film om inspelningen av serien, som åtminstone delvis förutsätter att man känner till serien. Jag hade önskat någon slags introduktion till serien för oss som är för unga för att ha sett serien på 1950-talet, men en sådan hade förstås varit överflödig för en amerikansk publik.

Att vara Ricardos är hursomhelst en riktigt bra och välgjord film, som är intressant och fascinerande även för oss som inte sett serien. Det är en intressant och tänkvärd berättelse, även fast manusförfattaren tagit sig vissa friheter kring tidsaspekter och en del detaljer - även om i stort sett allt som skildras har hänt i verkligheten, så hände inte allt samma vecka såsom skildras här; men det kan man väl ha överseende i och med filmens upplägg. Men jag uppskattar att Aaron Sorkin löst en av de klassiska problemen med biografier genom att just fokusera på en enda vecka, och istället skildra vad som hänt tidigare i form av tillbakablickar. Det är en smart lösning för att slippa problemen med tidshopp och att allt upplevs fragmentariskt, som annars är så vanligt förekommande på film.

Aaron Sorkin är också en av de absolut bästa inom filmbranschen på smart och rapp dialog, och det märks även här. För dialogen är i vanlig ordning förstklassig, med mycket finurlig, intelligent och genomtänkt dialog som är både trovärdig och humoristisk. Det förhöjer helhetsintrycket en hel del, och jag uppskattar verkligen Aarons sedvanliga rappa dialog; även om den emellanåt kan bli lite för snabb. Men det är charmigt, småroligt och underhållande hela tiden, och att det är fascinerande verkliga händelser som skildras råder ingen tvekan om. Filmen tar också upp angelägna och viktiga ämnen kring Hollywoods häxjakt på kommunister under 1950-talet.

Däremot känns upplägget bitvis lite förvirrande, och filmen upplevs överlag ganska rörig. Vad som händer "nu", d.v.s. under den vecka 1953 då handlingen utspelas, förstår man relativt snabbt - men när alla tillbakablickar inträffade är allt annat än klart, och då filmen aldrig anger några årtal eller sätter ut skyltar om när något händer, så blir det lite onödigt förvirrande. Kort sagt förstår vi att tillbakablickar vi får se inträffat bakåt i tiden, men då alla ser likadana ut hela tiden har man ingen aning om det är för ett år eller för 10 år sedan... För amerikaner som sett alla avsnitt av I Love Lucy och är väldigt insatta i Lucille Balls privatliv och karriär är det här förmodligen inget större problem, men för oss andra blir det lite för rörigt och jag hade önskat att få ett tydligare grepp om när alla scener inträffar i relation till varandra.

Filmen blir heller sällan så djupsint som jag hade önskat och delvis också förväntat mig. Det beror nog både på den röriga känslan, men också på upplägget där det bara är en vecka som skildras i nutid och resten via mer eller mindre lösryckta tillbakablickar. Det är hela tiden intressant och underhållande, men sällan särskilt djupsint och tyvärr också ganska sällan speciellt berörande.

Att vara Ricardos är en bra och välgjord film, med ett snyggt foto och mycket bra skådespelare. Nicole Kidman har förvisso ingen slående likhet med den riktiga Lucille Ball, men vad värre är tycks Nicoles botox ha gått till överdrift på senare tid vilket gör att hennes ansikte ser närmast livlöst ut. Det hade kanske inte gjort så mycket i många andra filmer, men när man ska skildra just Lucille Ball - som blivit känd just för sina ansiktsuttryck och gester - så ställer det till med en del problem. Fastän Nicole spelar bra, så kan jag därför inte riktigt känna att hennes Oscarsnominering för bästa kvinnliga huvudroll var motiverad. Javier Bardem är som vanligt riktigt bra, men är lite mer osynlig än Lucille Ball då allting kretsar kring henne.

Att vara Ricardos fungerar säkerligen ännu bättre för en amerikansk publik, då en del av dialogen och skämten är beroende av att man känner till upplägget och i vissa fall t.o.m. specifika avsnitt av I Love Lucy. Dessa poänger går tyvärr förlorade för de flesta svenskar, som mest största sannolikhet inte har serien i färskt minne; om de nu ens har hört talats om den. Filmen blir alltså förmodligen bättre för de flesta amerikaner än för en nordisk publik, men fastän vissa poänger går förlorade är det ändå en intressant och underhållande film. Det är synd att den blivit onödigt rörig och inte lyckas att förklara tidsaspekter bättre, men det är ändå en välgjord och bra film - väl värd att ses för de flesta, men som åtminstone för en svensk publik inte riktigt lämnar något bestående intryck. Därför nöjer jag mig med en ganska stark sjua, och det är förståeligt att filmen inte blev nominerad till bästa film till årets Oscarsgala.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 april 2022

Recensionen har lästs 86 gånger av 65 personer, sedan den 19 april 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - FYRA - FYRA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern