Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Aurora
(Aurora)
2021 års costaricanska film

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Aurora premiärvisades på Göteborgs filmfestival i engelsktextad form. Jag vet inte om och när filmen får biopremiär "som vanligt", men verkar åtminstone ska släppas på streamingtjänsten Draken Film i juni.
Sök efter Aurora på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 34 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Costa Rica/Mexiko, 2021
Produktionsbolag: Temporal Films
Producent: Patricia Velazquez & Marianella Illas
Regi: Paz Fábrega
Manusförfattare: Paz Fábrega
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Luisa - Rebeca Woodbridge Yuliana - Raquel Villalobos
Guille - Oscar González Yulianas mamma - Erika Rojas

40-åriga Luisa är arkitekt och lärare, och ägnar större delen av sin fritid åt att undervisa barn och ungdomar i konst. I samband med en av dessa lektioner stöter hon på toaletten på storasystern till en av hennes elever, den 17-åriga Yuliana som är gravid och har försökt framkalla abort genom överdos av tabletter. Yuliana vägrar att prata med sin mamma om situationen, varför Luisa tar med henne till en läkare. Där får de reda på att Yuliana redan är i femte månaden, och att alla försök att bli av med fostret med hjälp av tabletter aldrig kommer att fungera. Samtidigt är abort olagligt i Costa Rica, så valmöjligheterna är begränsade. Yuliana funderar på att adoptera bort barnet, men under tiden måste hon dölja graviditeten för sin mamma; och hon tillbringar alltmer tid hemma hos Luisa.

Det låter kanske inte så upphetsande, men Aurora är faktiskt en bra och välgjord film. Den har en för nordisk publik lite annorlunda kultur och miljö, samtidigt som det inte är så annorlunda utan mycket ändå är ungefär sig likt. Det är en engagerande och berörande film, som håller intresset vid liv på ett effektivt sätt och inte kommer lämna någon oberörd. Det är intressanta rollfigurer, och både Luisa och Yuliana hinner få en hel del nyanser och känns äkta; varför man bryr sig om vad som händer med dem. Relationen och vänskapen mellan dessa båda personer känns trovärdig och intressant, vilket ger filmen en extra krydda och gör att den blir mer nyskapande än den annars hade varit.

Det är en långsamt berättad film, och regissören tar god tid på sig att introducera rollfigurerna och premissen. Men trots det långsamma tempot känns det aldrig segt, utan det stillsamma tempot passar bra in i sammanhanget - det finns hela tiden ett driv och handlingen tas framåt, och man får tid att smälta och fundera över situationerna allt eftersom. Det kommer knappast passa alla, men bara man inte förväntar sig en actionfilm så fungerar det bättre än väntat då det helt enkelt är lagom långsamt för den här handlingen. Det är en tänkvärd och djupsint film med många bottnar, och filmen tar upp intressanta frågeställningar utan givna svar. Det är lågmält och avskalat, och tittarna skrivs aldrig på näsan utan vi får själva läsa mellan raderna och dra våra egna slutsatser. Det uppskattar jag, då man får veta det mesta som man behöver veta men helt utan någon övertydlighet.

Men det är en ganska omfattande berättelse; kanske lite för omfattande för en så pass kort film som en och en halv timme. För här handlar det både om Julias situation med graviditeten och en slags betydligt mörkare version av Juno, Luisas situation med privatliv och yrkesliv samt vänskapen mellan Julia och Luisa. Alla dessa bitar är intressanta och fascinerande, men det blir helt enkelt lite för mycket av det goda då den korta speltiden inte hinner med att göra alla delar rättvisa. Det gör att de flesta beståndsdelar känns något förenklade, och hinner inte riktigt få det djup och utrymme de hade förtjänat. Någon sidohistoria hade behövt tas bort, eller så hade filmen behövt förlängas för att få plats åt alla dessa sidohistorier. Julias vänner och klasskompisar känns också lite för underutvecklade, och hinner aldrig få de nyanser de hade förtjänat.

Aurora är en bra och välspelad film, och jag uppskattar att det rör sig om amatörskådespelare som man inte sett i tidigare filmer - det gör under för filmillusionen, och framförallt då alla spelar mycket bra. Fotot är också förstklassigt, med huvudsakligen naturligt ljus och lågmälda färger med ett fantastiskt sinne för detaljer. Det är en engagerande och berörande film, som är intressant och tänkvärd med en del annorlunda vinklingar. Man bryr sig om rollfigurerna, och det är en mycket fascinerande berättelse som skildras. Här finns en del charm, men framförallt är det allvar och med en påtaglig svärta. Men att hinna med att berätta om så många rollfigurer och flera sidohistorier under bara en och en halv timme medför att ingenting riktigt får så mycket utrymme och djup som det hade förtjänat, och därför kan man inte låta bli att känna att vissa sidohistorier rinner ut i sanden. Slutet känns också lite abrupt och ouppklarat, och jag hade velat veta mer. Aurora är hursomhelst en film väl värd att se, men som i slutändan inte är riktigt så minnesvärd som jag hade önskat, varför jag nöjer mig med en stabil sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 14 februari 2022

Recensionen har lästs 34212 gånger av 425 personer, sedan den 14 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TVÅA - SJUA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern