Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Banel & Adama
(Banel e Adama)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Banel & Adama premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 23 februari 2024.
Sök efter Banel & Adama på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike/Mali/Senegal, 2023
Produktionsbolag: La Chauve Souris, Take Shelter & Astou Films, i samarbete med Canal+, arte France Cinéma & Centre National du Cinéma et de L'image Animée (CNC)
Producent: Margaux Juvénal, Maud Leclair-Névé & Éric Névé
Regi: Ramata-Toulaye Sy
Manusförfattare: Ramata-Toulaye Sy
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Banel - Khady Mane Adama - Mamadou Diallo
Banels mamma - Binta Racine Sy Abou Dia - Oumar Samba Dia
Racine - Moussa Sow Coudy - Ndiabel Diallo
Malik - Amadou Ndiaye Marie - Sawdatou Sy

Vi befinner oss i en by i Senegal; Banel är i sena tonåren och har varit förälskad i Adama hela livet, men då hon tidigt blev bortgift till Adamas storebror via ett arrangerat äktenskap har de länge inte kunnat agera på sina känslor. Men när storebrodern gick bort blev Adama tvingad att gifta sig med Banel, så att hon inte skulle förbli änka, och nu har de varit gifta ett år. Men i denna lilla by, där allt går ut på arbete all vaken tid för samhällets bästa, sticker båda två ut från mängden. Omgivningen börjar vara irriterade över att Banel fortfarande inte blivit gravid efter ett år, då de måste föda en son som kan ärva rollen som byäldste - och att Banel inte sitter "som kvinnor bör" (med fötterna utsträckta) och helst av allt skulle vilja ha på sig byxor istället för klänning gör inte direkt omgivningen mer förtjusta. Banel och Adama jobbar intensivt med att gräva ut gamla hus som begravts i en sandstorm, i en förhoppning att kunna flytta dit en liten bit bort från byn; och Banel vill helst inte skaffa barn samtidigt som Adama tackar nej till att bli ny byäldste som han förväntas. Men strax därpå blir det torka, och alla djur i byn börjar dö.

Filmer från Senegal ser vi minsann inte varje dag, och det känns som en smärre sensation att filmen faktiskt kommer gå upp på svenska biografer - den lär liksom knappast locka någon miljonpublik... Men Banel & Adama är en ganska bra film, som är visuellt tilltalande men som inte övertygar lika mycket narrativt. Det är vackert och stämningsfullt, och det börjar bra med skildringen av Banels och Adamas starka relation. Man bryr sig om de två huvudrollerna, och de känns ovanligt nyanserade och mångfacetterade. Det är finstämt och lågmält, och det är hyfsat engagerande då intresset hålls vid liv.

Men storyn är lite för tunn för att hålla i en hel långfilm, och kanske hade den här berättelsen passat bättre som en novellfilm på en halvtimme...? Efter en stund börjar det kännas lite för repetitivt, då allting går på tomgång och man får lite svårt att se vad manusförfattaren egentligen velat säga. Kopplingen mellan torkan och Banel och Adamas beslut känns som lite för övertydligt skildrad, fastän det rimligtvis inte är deras fel; så vad försöker egentligen manusförfattarna säga med filmen - att om man offrar sig och gör något man inte själv vill, så löser sig alla problem; inklusive klimatförändringar...? Trots vidskepelser i afrikanska byar känns det som ett minst sagt tveksamt budskap. Det känns som att filmteamet haft svårt att knyta ihop säcken, vilket ger en något antiklimaktisk känsla.

Banel & Adama är en helt okej film, med bra skådespelare och ett vackert foto med överlag mycket varma färger. Det börjar bra, och här finns en fin skildring av en stark kärleksrelation; och i synnerhet Banels vilja att sticka ut från mängden. Det är lovvärt och intressant, och det förblir engagerande ett bra tag. Men när manusförfattaren lite väl tydligt antyder att torkan och att alla djur dör beror på Banels beslut att inte vilja skaffa barn och Adamas beslut att inte vilja bli byäldste, så känns det som att det går lite för långt - så vad vill egentligen manusförfattaren säga med filmen...? Afrikanska bybors vidskepelser i all ära, men dessa borde rimligtvis inte skildras som någon slags universell sanning. Det går lite på tomgång, och i slutändan börjar man undra vad tanken egentligen varit. Det är för all del ändå sevärt, men mitt betyg stannar på en ganska svag sexa; förvisso inte dåligt men lite tråkigt när det hade kunnat bli riktigt bra.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 februari 2024

Recensionen har lästs 95 gånger av 85 personer, sedan den 1 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FEMMA - TVÅA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern