Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Beck - I stormens öga
(Beck - I stormens öga)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Beck på CDON
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Tyskland, 2009
Produktionsbolag: Filmlance International & Nordisk Film, i samarbete med TV4 Sverige, TV2 Norge, ZDF & Danmarks Radio
Producent: Lars Blomgren & Tomas Michaelsson
Regi: Harald Hamrell
Manusförfattare: Cecilia Börjlind & Rolf Börjlind, baserat på karaktärer skapade av Maj Sjöwall & Per Wahlöö
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Martin Beck - Peter Haber Gunvald Larsson - Mikael Persbrandt
Oskar Bergman - Måns Nathanaelson Lena - Stina Rautelin
Kim Reeshaug - Kirsti Torhaug Tom Reeshaug - Christoffer Héden
Anita Åstrand - Ann-Sofie Rase Tore Wiman - Sven Ahlström
Lars Behger - Daniel Götschenhielm Grannen - Ingvar Hirdwall

Mikael Persbrandt
Foto: Bengt Wanselius
© Nordisk Film

Mellan 1965 och 1975 skrev de svenska författarna Maj Sjöwall och Per Wahlöö ett flertal kriminalromaner med kriminalinspektören Martin Beck, som filmatiserades vid ett flertal tillfällen. Med start 1997 började därefter den nuvarande filmserien Beck, som alla bäst känner igen den och som samtliga är nyskrivna utan koppling till böckerna. Med några års mellanrum har det totalt blivit tre säsonger med 8 filmer i varje, varav den senaste producerades 2006. När Beck och Gunvald nu återkommer har det skett i lite annorlunda form. I denna fjärde omgång kommer det bara att bli två långfilmer, som istället både kommer att visas på bio med högre budget än tidigare. Den första har nu premiär - film nummer 25 i ordningen som fått titeln I stormens öga. Här hittas ett bränt kvinnolik, som identifieras som den norska kvinnan Kim; en kvinna som Gunvald Larsson känt för många år sedan och som han först nyligen återigen träffat. Hon var medlem i en extremistisk miljöaktivistgrupp, och därför tar SÄPO över ansvaret för utredningen. De tror nämligen att ett nytt attentat är planerat i Sverige, vilket inte alls är långt ifrån sanningen. Beck har blivit sjuk, och kan därför inte göra mycket. Någon som inte nöjer sig med säkerhetspolisens utredning är istället Gunvald, som på egen hand börjar utreda vad som egentligen är på gång...

Efter fler filmer än de flesta kan räkna till, kan man onekligen ställa frågan om det fortfarande är möjligt att åstadkomma originella svenska kriminalthrillers. Efter att ha sett Beck - I stormens öga måste jag till min förvåning konstatera att det faktiskt är möjligt. Med internationella mått mätt är det kanske ingen superoriginell historia som tas upp, men det är en ganska nyskapande svensk film som fungerar bättre än väntat. Det är ett aktuellt och intressant ämne som tas upp, och även om jag ställer mig lite frågande till hur realistiskt det är, så är det trots allt en intressant film som engagerar från början till slut. Det är överlag ganska spännande, och tiden går fort. Vid en första anblick ser det ganska förutsägbart ut, men efter ett tag kommer en del oväntade vändningar och gör att det inte alls blir så uppenbart som det först verkar. Man kan fråga sig varför filmen egentligen heter Beck, för här är Martin Beck förpassad till en relativt oväsentlig biroll. Istället är det Gunvald Larsson som står i centrum, ännu mer än tidigare. Han ser dock ärligt talat ganska nedgången och trött ut, medan Beck ser förvånansvärt pigg ut för att vara sjuk. Dramaturgiskt känner vi igen stilen tydligt, och alla karaktärer beter sig som de alltid gjort. Upplägget är dock lite ovanligt, då det inte handlar så väldigt mycket om just polisutredning utan mer om Gunvalds privata undersökning av händelserna. Vi får också följa aktivistgruppen förvånansvärt mycket, och får därför se det mesta från båda sidor. Det är ett värdefullt tillskott, och gör att filmen trots allt sticker ut från mängden och inte liknar de flesta Beck-filmer. Det märks också att det är en påkostad och genomarbetad film, och både foto och scenografi är markant bättre än vi har fått vänja oss vid i de mängder av direkt-till-DVD-filmer som producerats av Beck genom åren. Den enda situationen när man märker av brister visuellt och tekniskt är de snabba biljakterna, som visserligen fungerar skapligt men som inte alls ser lika verklighetstroget eller rafflande ut som vid de flesta utländska filmer. Det märks att snabba och hisnande scener inte är den här regissörens starka sida.

Då är de lite lugnare partierna desto bättre, och trots allt förblir filmen intressant och fängslande hela tiden. Dock lider filmen av vissa logiska luckor, och jag är också lite skeptisk till hur verklighetstroget det egentligen är; men jag är ärligt talat för oinsatt i det här ämnet för att kunna konstatera det med säkerhet. Bland personbeskrivningarna finns också en del brister, i synnerhet bland birollerna. Värst är det med SÄPO-agenterna, som framstår som endimensionella och klichéfyllda karikatyrer; helt utan djup. Somliga rollfigurer verkar också mer än lovligt naiva, och bland medlemmarna i aktivistgruppen är det få som får några egentliga nyanser. Det finns heller inte mycket till karaktärsutveckling, även om vi får veta åtminstone lite nytt om Gunvald. Det är också tråkigt att Martin Beck fått så pass lite utrymme. I och med SÄPO-inblandningen har därför de flesta poliser blivit ganska endimensionella, och påverkar inte intrigen i någon större mening. I likhet med alltför många andra svenska filmer, är det också inte helt problemfritt att höra vad alla säger, då alltför många antingen talar otydligt eller är dåligt mixade. Det här är inte det värsta exemplet, men trots allt är det irriterande när man inte lyckas uppfatta vad alla säger. Till råga på allt förekommer här också ett antal repliker på norska, som av någon outgrundlig anledning inte har textats. Oftast går det visserligen hyfsat, men vid några tillfällen är det långt ifrån enkelt att förstå vad de egentligen säger. Skådespelarinsatserna är dock bra, och Peter Haber och Mikael Persbrandt spelar övertygande; även om den sistnämnda börjar bli alldeles för överutnyttjad i svenska filmer vilket påverkar filmillusionen. Trots en del brister är Beck - I stormens öga därför en ganska bra film, som är intressant och underhållande hela tiden. Internationellt håller den ingen märkvärdig klass, men trots allt är det en av de bättre Beck-filmerna på länge och är väl värd att se. Varför en sådan här film visas på bio är dock bortom mitt förstånd, för trots allt är det inte tillräckligt märkvärdigt för att särskilt många lär vilja se den på bio. Att vänta tills filmen släpps på DVD räcker gott, men trots allt får filmen en stark sexa och fungerar bra som underhållning för stunden.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 augusti 2009
Senast uppdaterad: 26 augusti 2009

Recensionen har lästs 5342 gånger av 3033 personer, sedan den 25 augusti 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - NOLLA - ETTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern