Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Beck - Skarpt Läge
(Beck - Skarpt Läge)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Beck på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Sydkorea, 2006
Produktionsbolag: Filmlance International & Nordisk Film, i samarbete med TV2 Norge, ZDF & TV4 Sverige
Producent: Lars Blomgren, Börje Hansson & Tomas Michaelsson
Regi: Harald Hamrell
Manusförfattare: Cecilia Börjlind & Rolf Börjlind, baserad på karaktärer av Maj Sjöwall & Per Wahlöö
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Martin Beck - Peter Haber Gunvald - Mikael Persbrandt
Bodil - Ing-Marie Carlsson Daniel - Björn Bengtsson
Monika - Källa Bie Sebastian - Simon Blyberg
Leo - Hampus Nyström Lillemor - Elisabeth Carlsson
Hugo - Magnus Mark Simone - Embla Hjulström

Den svenska filmserie som gått längst tillhör med största säkerhet Beck, även om den legat i ide ett tag. Den senaste filmen kom 2002, men före det var det en intensiv period med (alltför) många filmer. Allting började med tio olika kriminalromaner med samma karaktärer som Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev mellan 1965 och 1975. Samtliga dessa filmades under många år, de flesta i Sverige med Gösta Ekman i titelrollen. Men den nuvarande Beck-serien med nyskrivna storylines (utan koppling till böckerna) och med Peter Haber i huvudrollen inleddes 1997, och resulterade i 16 filmer fram t.o.m. 2002 - ett fåtal visades på bio, men de flesta producerades för TV (faktiskt några av väldigt få TV-filmer som någonsin gjorts i Sverige). Men efter fyra års uppehåll, är det nu dags att börja om igen. I somras hade denna film premiär på bio, som nu har släppts på DVD. Så småningom lär den också visas på TV (då TV4 samproducerat filmen), men det lär dröja ett tag till. I filmens inledning får vi lära känna en kvinna, som lever tillsammans med sina barn och en man som misshandlar henne. Förhållandet tär på hennes krafter, och en dag när han misshandlat henne för femtioelfte gången får hon nog och rymmer med sina barn mitt i natten. Men ett av barnen glömmer sin katt, och hon går tillbaka in i huset för att hämta katten. Morgonen därpå hittas ett lik i huset... Under utredningen hittar också Gunvald en polisanmälan angående hustrumisshandel från hans syster Lillemor, som han inte haft kontakt med under många år.

Jag hade ärligt talat börjat tröttna på Beck-serien, och var tveksam på om jag skulle ge denna nya omgång en chans eller inte. Men det faktum att det faktiskt gått några år sedan senast avgjorde saken, då man trots allt glömt ganska mycket genom åren. Och till en början blev jag inte besviken - den här filmen börjar väldigt intressant och spännande, och länge trodde jag att det skulle bli en mycket lyckad film; kanske rentav den bästa i serien. Men tyvärr fortsätter det inte lika positivt. Ju längre tiden går, desto mer otrovärdigt blir det och ju fler logiska luckor uppstår. Tyvärr sänker det intrycket markant, då en av de viktigaste egenskaperna med kriminalfilmer bör vara att det ska kännas realistiskt. Jag bryr mig inte så mycket om logiska luckor som man kommer att tänka på först i efterhand - men när man börjar irritera sig på de stora luckorna och konstigheterna under filmens gång, och gör att man inte kan koncentrera sig på handlingen längre; då är det något som inte är som det ska. Några frågetecken kvarstår också i slutet, och vissa detaljer får vi inga klara besked om. Parallellhandlingen med Gunvalds syster tar också ibland överhanden, och det känns som att den blir viktigare än huvudstoryn. Men även där kvarstår många frågetecken angående varför de inte haft kontakten på länge, som vi bara kan gissa oss till. Kanske får vi svar på det i nästa film, men jag hade verkligen önskat att få veta sådant lite tidigare. Filmen känns också ganska förutsägbar, förutom enstaka oväntade vändningar under filmens gång. Det faktum att man vid ett relativt tidigt skede får veta vem mördaren är känns heller inte rätt - det förtar en del av vitsen och spänningen, även om slutscenerna ändå blir väldigt spännande. Att kvinnomisshandel är ett viktigt ämne att ta upp och ett växande problem går dock inte att förneka, och det är tacksamt att det temat äntligen tas upp i en svensk film; något som tyvärr är mycket sällsynt. Jag önskar bara att producenterna hade kunnat göra en mer sammanhållen och realistisk story, utan logiska luckor - det hade det här viktiga ämnet förtjänat. Trots bristerna är det dock ändå en fullt sevärd film, åtminstone så länge man inte brukar irritera sig alltför mycket över logiska luckor i manus. Varför filmen visats på bio är dock ett stort mysterium för mig, för jag kan inte tänka mig att särskilt många personer vill kosta på att se en sådan film på bio. Att köpa filmen på DVD känns också som att kasta pengarna i sjön, för filmen håller knappast att ses om flera gånger. Men det är definitivt värt att hyra filmen, och se den en gång. Om vi har tur, så kanske bristerna rättas till inför nästa film i serien, som ska släppas i början av december (och förhoppningsvis också kommer att recenseras här).

DVD-utgåvan kommer från Nordisk Film, och är relativt enkel som sådan. Bilden är i anamorfisk Widescreen i breddförhållandet 1,78:1, och håller relativt god kvalitet. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS, även om undertecknad inte har utrustning för att kunna spela upp det sistnämnda, och därmed inte vet hur det låter. Textning finns i form av svenska för hörselskadade, samt vanlig text på norska, danska, finska och engelska. Den svenska texten håller relativt god kvalitet, och har inte särskilt många nedkortningar och omskrivningar. Av någon anledning textas dock bara dialogen samt beskrivningar av de ljud som förekommer (rentav i lite onödigt hög omfattning - när man ser en flaska falla till marken, är det då verkligen nödvändigt att skriva ut ljudbeskrivningen "En flaska krossas" i textningen...? Jag tycker att det bör vara tämligen uppenbart även för döva...), men det framgår inte alls vem som säger vad - även när man inte ser vederbörande i bild. Trevligt för oss hörande som måste ha på texten för att kunna uppfatta allt som sägs (då filmen har samma problem med ljudet som de flesta svenska filmer), men knappast lika trevligt för döva, som bör ha problem att hänga med... Skivan inleds med distributörslogga, följt av språkval och varningstexter. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är på svenska - inga trailers den här gången. Som eztramaterial finns en s.k. teaser (tidig trailer gjord för att skapa intresse för filmen vid ett tidigt skede) samt en biotrailer för just den här filmen. Därefter finns även ett antal trailers för andra filmer, som sitter ihop som ett block och alltså inte kan spelas upp bara enstaka trailers från. Inte särskilt mycket bonusmaterial att hurra för, med andra ord... Vid de filmer som produceras för TV eller DVD, så förväntar jag mig inte särskilt mycket extramaterial. Men vid en sådan här biovisad film, så är det ärligt talat svagt att inte tillhandahålla någonting extra - rimligen bör det inte vara en omöjlighet att få fram exempelvis bevarade bortklippta scener, intervjuer med skådespelarna eller liknande till så här pass stora satsningar.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 18 november 2006
Senast uppdaterad: 18 november 2006

Recensionen har lästs 4221 gånger av 2489 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NOLLA - FEMMA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern