Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Belleville Baby
(Belleville Baby)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Folkets Bio för recensionsexemplaret
Sök efter Belleville Baby på CDON
   ANNONS
Dokumentär / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 13 minuter
Genre: Dokumentär
Produktionsland/år: Sverige/Frankrike, 2013
Produktionsbolag: Story AB, i samarbete med Sveriges Television
Producent: Tobias Janson
Regi: Mia Engberg
Manusförfattare: Mia Engberg
Svensk distributör: Folkets Bio/Cinemagi
Klarar av Bechdel-testet: Ej tillämpbart
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sig själv - Mia Engberg Vincents röst - Olivier Desautel

Dokumentärfilmaren Mia Engberg får en dag ett telefonsamtal från Frankrike. Hennes f.d. pojkvän Vincent från Paris har plötsligt ringt, som hon inte hört av alls på närmare ett decennium. Hon lever nu ett stabilt familjeliv med man och barn, men har inte glömt sin första stora kärlek - den kriminella Vincent, som nu har suttit i fängelse i tio års tid. Vincent vill att Mia ska berätta för honom om hennes minnen från deras tid i Paris, och hon slungas tillbaka tio år bakåt i tiden och tänker tillbaka.

Det låter inte särskilt upphetsande, så det är förståeligt att många sannolikt inte har gett Belleville Baby en ärlig chans. Men det visade sig faktiskt vara en riktigt bra film, som är väl värd att se. Det är intressant och fascinerande, och Mia Engström har lyckats att åstadkomma en berörande och annorlunda film. Det rör sig om en slags rekonstruerad dokumentär - det har hänt på riktigt, men telefonsamtalen i filmen mellan Mia och Vincent har rekonstruerats med en fransk skådespelare som gör Vincents röst. Det fungerar förvånansvärt väl, och med tanke på att den riktiga Vincent inte velat ställa upp i filmen var väl det här det bästa alternativet. Det är engagerande, tänkvärt och intressant, och vid några tillfällen är det nästan omöjligt att inte fälla en och annan tår.

Belleville Baby är en annorlunda film, där det talade ordet är betydligt viktigare än bilden och som bitvis för tankarna till ett radioprogram hellre än en film. Merparten av filmen består av de rekonstruerade telefonsamtalen mellan Mia och Vincent, som illustrerats med hjälp av gamla Super8-filmer - ofta oskarpa och vanligtvis bilder som inte har någon direkt koppling till handlingen och dialogen. Precis som samtalen är en del av bilderna som vi får se efterhandskonstruktioner, medan vissa bilder är autentiska. Men vi får aldrig se Vincent i bild, utan bara höra hans röst. Vi får heller nästan aldrig se Mia, utan bilderna är mer poetiska och vanligtvis utan direkt samband med dialogen. Det fungerar ganska bra, och det är vackra och poetiskt laddade stillbilder och rörliga bilder som vi får se.

Samtidigt kan jag inte låta bli att känna att Mia Engberg inte utnyttjat filmmediet fullt ut, för merparten av filmen innehåller trots allt bara telefonsamtal där vi inte får se någon av parterna i bild. När man nu ändå nyinspelat telefonsamtalen och en del av bildmaterialet, så att filmen hamnar någonstans mitt emellan dokumentär och spelfilm, så undrar jag om det inte hade blivit ännu bättre med mer relevanta rörliga bilder. Att exempelvis återskapa några av de minnen som Mia berättar om med hjälp av skådespelare, hellre än att bara höra henne berätta. Hennes monologer fungerar visserligen bra, men utnyttjar samtidigt inte filmmediet fullt ut då man inte får se något relevant i bild under tiden.

Belleville Baby är en annorlunda men lyckad film, som lyckas att beröra och fascinera trots långa monologer och ett poetiskt bildspråk. Det är engagerande och intressant, även fast jag kan tycka att Mia inte utnyttjat det visuella mediet så bra som jag hade önskat. Till stora delar rör det sig trots allt om ett telefonsamtal med dialog och långa monologer, utan att vi får se någon av parterna som pratar i bild. Det kan upplevas något tunt och jag hade gärna sett någonting mer, men det man får se och framförallt höra är trots allt riktigt intressant. Trots vissa brister är det därför en riktigt bra film, som alla bör se oavsett vad man tycker om dokumentärer. Jag blev positivt överraskad och väljer en stark sjua i betyg, men samtidigt kan jag inte låta bli att undra hur det hade blivit om Mia kunnat utnyttja bilden lika mycket som ljudet.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1 (nästan fullskärm på en Widescreen-TV), och ljudet är i 2-kanalig stereo på växelvis svenska och franska. Bild- och ljudkvaliteten är riktigt bra. Filmen har svensk text för hörselskadade, vanlig svensk text vid utländsk dialog, engelsk text (vid all dialog) och fransk text (endast vid svensk dialog). Väljer man ingen text alls spelas filmen med textning av franskspråkig dialog. Textningen är lagom stor och lättläst. Jag kan dock inte bedöma översättningen i sig, då jag knappt förstår ett ord franska, men jag hittar i alla fall inget som känns inkonsekvent eller ologiskt i texten. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel på 19 sekunder, följt av svenskspråkiga varningstexter på 16 sekunder (ingetdera går att hoppa förbi). Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stillastående och oerhört enkel. Här finns bara möjlighet att välja text samt spela filmen - inte ens scenvalsmeny finns, vilket är en nackdel om man vill hitta åt ett visst parti i filmen. Det finns inget extramaterial alls, vilket känns lite svagt men samtidigt är förstås bonusmaterial inte alls lika viktigt vid en dokumentär som för "vanliga" spelfilmer.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 november 2014
Senast uppdaterad: 12 november 2014

Recensionen har lästs 2488 gånger av 1499 personer, sedan den 11 november 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - NIA - TVÅA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern