Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Berättelsen om Secretariat
(Secretariat)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till The Walt Disney Company Nordic för recensionsexemplaret
Sök efter Berättelsen om Secretariat på CDON
Sök efter Berättelsen om Secretariat på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Sport / Verklighetsbaserad / Biografi / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 58 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures & Mayhem Pictures
Producent: Mark Ciardi, Pete DeStefano & Gordon Gray
Regi: Randall Wallace
Manusförfattare: Mike Rich, baserat på en faktabok av William Nack
Svensk distributör: Walt Disney Studios Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Penny Chenery - Diane Lane Lucien Laurin - John Malkovich
Ronnie Turcotte - Otto Thorwarth Miss Ham - Margo Martindale
Hollis Chenery - Dylan Baker Jack Tweedy - Dylan Walsh
Kate Tweedy - Amanda Michalka Sarah Tweedy - Carissa Capobianco
Chris Tweedy - Sean Michael Cunningham John Tweedy - Jacob Rhodes
Eddie Sweat - Nelsan Ellis Bull Hancock - Fred Dalton Thompson
Chris Chenery (Pennys pappa) - Scott Glenn Bill Nack - Kevin Connolly

Den amerikanska producenten, manusförfattaren och regissören Randall Wallace har blivit känd för att ha skrivit manus till filmer som Braveheart och Pearl Harbor, och dessutom producerat den sistnämnda. Randall debuterade som regissör 1998 med Mannen med järnmasken och 2002 var det dags för We Were Soldiers. Nu är det dags för Randalls tredje film som regissör; det verklighetsbaserade dramat Berättelsen om Secretariat. Manuset är skrivet av Mike Rich, och filmen berättar den sanna historien om den i USA välkända och framgångsrika engelska fullblodet Secretariat.

Amerikanska Penny Tweedy (född Chenery) växte upp med sin familjs hästuppfödningsgård men lämnade det livet för att bli hemmafru när hon gifte sig med advokaten Jack och de fick fyra barn. De har levt en stabil tillvaro i Denver när Penny får chockbeskedet att hennes mamma har dött. Nu måste hon genast åka tillbaka till hennes barndomsgård, och när hon till råga på allt får veta att hennes dementa pappa inte har lång tid kvar måste hon ta över familjens hästuppfödningsfirma. Hon har särskilt höga förväntningar på ett fint föl som de kallar för Big Red, och redan som tvååring låter hon Big Red tävla i sin första tävling. Han blir känd under namnet Secretariat, och hon anlitar tränaren Lucien Laurin för att träna hästen som hon men ingen annan tror på...

Jag hade aldrig ens hört talats om hästen Secretariat innan jag såg filmen - antingen för att jag helt enkelt är så väldigt oinsatt i hästsport, eller också är han kanske mer känd i USA än i Sverige. Därför hade jag ingenting att jämföra med, men utifrån vad jag kunnat läsa mig till verkar Berättelsen om Secretariat hålla sig till de verkliga händelserna riktigt väl. Och visst är det en intressant och fascinerande historia som berättas, som definitivt gör att ma blir nyfiken på att veta mer om Secretariat. Filmen som sådan har också blivit riktigt bra, och har en intressant och genomarbetad story som med enkla medel håller intresset vid liv. Filmen engagerar och fängslar från början till slut, och bitvis blir det också riktigt berörande. Trots en för genren ovanligt lång speltid på just under två timmar, så går tiden fort och det blir aldrig segt eller långtråkigt. Filmen kan visserligen uppfattas som tillrättalagd, och upplägget är ganska typiskt "amerikanskt", men i och med att filmen trots allt följer de verkliga händelserna väl så kan man knappast klaga på det.

Penny har blivit en genomarbetad och mångbottnad rollfigur, som känns äkta och som det är lätt att bli fascinerad av. Tyvärr har dock de flesta andra blivit mer eller mindre endimensionella, och allra tydligast syns det på hennes ganska stereotypa och ointressanta make Jack. Tränaren Lucien har i alla fall fått vissa nyanser, och detsamma gäller jockeyn Ronnie. Visst hade filmen vunnit på mer genomarbetade karaktärsporträtt, men det glömmer man ärligt talat snabbt bort när storyn blir så intressant och det dessutom blir hyfsat spännande. Hästloppen från hästkapplöpningsbanan blir också förvånansvärt fängslande och spännande, trots att jag aldrig brukar finna sådana filmade lopp intressanta.

Berättelsen om Secretariat är tyvärr väldigt förutsägbar, och vare sig man känner till de verkliga händelserna och den riktiga hästen eller inte, så känns utgången ganska given från första början. Det förtar givetvis en del av känslan, men det är ju samtidigt väldigt svårt att kunna undvika - man behöver liksom knappast vara ett geni för att lista ut att ingen lär tänka tanken på att producera en film om en misslyckad häst som förlorar varenda lopp...

Dessutom tycker jag det känns märkligt att maken Jack nästan försvinner helt under filmens andra halva, och vi får knappt se honom alls. Han får inget som helst djup, och hur han egentligen tänker och känner förblir ett frågetecken. Då han dessutom inte direkt ser överförtjust ut så är det lätt att misstänka att han och Penny hade stora problem i deras äktenskap, men jag vet inte om det är rättvist att dra den slutsatsen eller om det bara är manusförfattarna som velat vinkla filmen till att fokusera på själva hästen. Det känns i alla fall egendomligt att han under den sista timmen knappt syns till alls och knappt ens kommer på tal, och vare sig han och Penny verkligen umgicks så lite som filmen antyder eller inte så borde det ha kunnat illustreras på något tydligare sätt.

Även de fyra barnen syns förvånansvärt lite under den andra halvan, vilket känns egendomligt men det framgår inte tydligt om det bara är filmen som fokuserat på andra händelser eller om hon träffade barnen så sällan medan hon arbetade med Secretariat. Även det borde ha kunnat visas på ett bättre sätt, och det drar ner helhetsintrycket på en i övrigt riktigt bra film. Däremot kan jag inte förneka att filmen har en hel del charm, och är både mysig och underhållande. Ibland griper filmen verkligen tag i en, och vid några tillfällen är det nästan omöjligt att inte fälla en och annan tår. Det är också en imponerande bedrift att lyckas att skapa ett sådant driv i historien, trots att det egentligen är en ganska enkel historia och det inte finns någon egentlig antagonist.

Filmen har ett snyggt foto, med effektiv klippning och ett starkt bildspråk. Särskilt kapplöpningsscenerna på banorna har filmats på ett mycket snyggt och engagerande sätt, så att det både känns intensivt och ökar intresset. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, och Diane Lane gör en fin och trovärdig insats som Penny. John Malkovich är också riktigt bra som Lucien, och Dylan Walsh gör så bra det går av Jack. Det är också intressant att se sångerskan AJ Michalka (känd som ena halvan av popduon Aly & A.J.) som dottern Kate - hon spelar som vanligt mycket bra, även om hon tyvärr inte får särskilt mycket att arbeta med i den här tämligen begränsade rollen. Carissa Capobianco är också bra som den andra dottern Sarah, men tyvärr syns hon ännu mindre.

Berättelsen om Secretariat är egentligen ingen direkt märkvärdig film, med en enkel och förutsägbar story utan alltför mycket till djup. Men trots vissa genvägar med manuset är det ändå en riktigt bra och underhållande film, som lyckas att skapa intresse med enkla medel och som hela tiden förblir engagerande. Det är en både mysig och charmig film, som man mår bra av att se på och som har ett fint budskap. Alltför djupsint blir det inte, men det är det heller knappast någon som förväntat sig. Och tycker man bara om den här genren, så blir man sannolikt inte besviken. Filmen fungerar även bra för hela familjer, även fast de yngsta förmodligen kommer att finna filmen lite halvtråkig. Det är kanske ingen film jag kommer att tänka på lång tid i efterhand, men då filmen är så välgjord och genomarbetad kan jag heller inte ge den något annat än en stark sjua.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen i formatet 2,35:1, och håller hög kvalitet. Ljudet är i Dolby Digital 5.1 på engelska och spanska, och dessutom finns ett ljudspår med syntolkning på engelska för synskadade - knappast särskilt användbart i Sverige då det kräver goda språkliga kunskaper, men säkerligen mycket uppskattat i engelskspråkiga länder. Filmen är textad på sjua olika språk; däribland de skandinaviska språken samt engelska. Det finns både vanlig engelsk text och engelsk text för hörselskadade, vilket är uppskattat och där är Disney absolut ett föredöme. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade, vilket är beklagligt men knappast ovanligt.

När man matar in DVD-skivan, möts man av språkvalsmeny följt av varningstexter och en kort distributörsjingel. DVD-utgåvan är av någon märklig anledning försedd med det Disney kallar för FastPlay (som har andra namn hos andra distributörer), vilket innebär att man därefter får en kort beskrivning om detta och måste välja "Main Menu" inom några sekunder - annars börjar automatiskt uppspelning av några trailers, följt av själva filmen. Till råga på allt är denna speakerröst den här gången på engelska, vilket knappast är särskilt användarvänligt i Skandinavien. Varför DVD:n använder sig av FastPlay då filmen uppenbarligen inte är riktad till barn i första hand och heller inte är dubbad till svenska är bortom mitt förstånd. Förvisso passar filmen hyfsat väl för barn, men trots allt är det mer en familjefilm än barnfilm, och de yngre barn som skulle vilja se filmen utan föräldrar lär vara väldigt få. Går man till huvudmenyn så är den endast på engelska vilket är beklagligt, men menyerna är stilrena och snygga.

Som extramaterial återfinns först och främst en dokumentär om hästen Secretariat och om filmen som sådan, som bl.a. består av intervjuer med den riktiga Penny Chenery, regissör och skådespelare. Filmen innehåller även en del autentiska filmade lopp med Secretariat från 1973, vilket är förvånansvärt intressant att se. Dock blir det efter ett tag en smula tröttsamt då den största poängen med inslaget verkar vara att höja hästen till skyarna - visst var han säkerligen något alldeles extra, men på hur många olika sätt kan man egentligen säga det...? Därefter återfinns tre bortklippta scener samt en introduktion av regissören Randall Wallace och kommentatorspår med honom. Scenerna tillför inte särskilt mycket, men är ganska intressanta att se på. Särskilt en av scenerna innefattande Penny och Jack är intressanta då den ger ett annat intryck av deras relation än vad själva filmen lyckats ge. Vidare återfinns en musikvideo med filmens ledmotiv "It's Who You Are" med AJ Michalka (som också spelar Kate i filmen). Det är en fin låt och A.J. sjunger absolut bra. Slutligen finns även samma slags förtäcka reklaminslag om HD-formatet Blu-Ray med tvillingarna Dylan och Cole Sprouse. Glädjande nog har allt extramaterial svensk text, vilket är ovanligt i dagens läge men mycket välkommet.


Recensionen skriven: 6 juli 2011

Recensionen har lästs 2585 gånger av 1431 personer, sedan den 6 juli 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NIA - TREA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern