Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Bergman Island
(Bergman Island)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Bergman Island på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige/Frankrike/Tyskland, 2021
Produktionsbolag: CG Cinéma, arte France Cinéma, Dauphin Films & Plattform Produktion, i samarbete med Sveriges Television & Film Capital
Producent: Charles Gillibert, Erik Hemmendorff, Rodrigo Teixeira & Lisa Widén
Regi: Mia Hansen-Løve
Manusförfattare: Mia Hansen-Løve
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Chris - Vicky Krieps Tony - Tim Roth
Hampus - Hampus Nordenson Berit - Melinda Kinnaman
Amy - Mia Wasikowska Joseph - Anders Danielsen Lie
Jonas - Joel Spira Nicolette - Clara Strauch
Stig - Stig Björkman Wilma - Siri Hjorton Wagner
Åse - Anki Larsson Hedda - Kerstin Brunnberg

Det gifta paret Tony och Chris reser till Fårö norr om Gotland, känd som ön där Ingmar Bergman bodde, för att närvara på en filmpremiär av Tonys senaste film. Han är en hyllad regissör, medan Chris är en manusförfattare med filmer som inte nått ut till de stora massorna. Hon kämpar med sitt senaste manus, som hon inte riktigt lyckas få till, och hoppas få inspiration på ön. Medan Tony går på Bergman-safari kommer Chris i kontakt med den unga svenska filmstudenten Hampus, som visar henne till de mindre turistartade trakterna på ön.

Det låter kanske inte så märkvärdigt, men Bergman Island är bättre än man skulle kunna tro. Det börjar något trevande, och inledningen känns åtminstone delvis som en reklam för Ingmar Bergman och turistrådet på Fårö, där manusförfattaren inte tvekar en sekund inför att "skryta" över allt som finns på Fårö - och exempelvis Bergmancentret nämns fler gånger än det känns riktigt bekvämt.

Men det tar sig ganska snabbt, när fokus skiftar från Ingmar Bergman i första hand till Chris och Tony. Det är intressant att följa deras relationer och arbete, och genom det faktum att båda rollfigurerna är filmregissörer och manusförfattare lyckas filmen få in många smarta och fyndiga meta-referenser. Man bryr sig om rollfigurerna, och vad som ska hända, och det förblir engagerande och intressant. Det är måhända inte världens mest originella koncept, men det fungerar ändå bättre än väntat då det är och förblir fascinerande och tänkvärt. Jag uppskattar också att allt inte blivit fullt så förutsägbart som jag inledningsvis trodde, utan filmen undviker skickligt de vanligaste stereotyperna och lyckas därmed att överraska både en och två gånger.

Den intressanta filmen i filmen, Chris manus som hon arbetar med och som vi får se som en slags film i filmen, är också riktigt lyckad och förhöjer helhetsintrycket. Den är ännu mindre originell än resten, men är ändå charmig och trevlig med intressanta rollfigurer och en del annorlunda grepp. Men det stör mig lite att vi aldrig får se slutet på filmen i filmen, efter att Chris funderat på flera alternativa slut men där vi sen inte får se hur hon valt att avsluta filmen. Det är kanske inte så viktigt i det stora hela, men har man sagt A får man också säga B... Ibland blir det också lite för mycket med alla meta-referenser, där det känns som att regissören avsiktligt försöker att vara smart hellre än att satsa på själva manuset. Det gör inte så mycket, men det blir ett par onödiga scener som känns lite för mycket, och överlag är slutet inte lika lyckat som den första dryga timmen.

Bergman Island är en riktigt bra och välgjord film, som engagerar och underhåller samtidigt som det finns ett visst djup. Fotot är utmärkt, och vi bjuds på många vackra vyer över Fårö. Skådespelarinsatserna är också utmärkta, och både Vicky Krieps och Tim Roth är mycket bra i de båda huvudrollerna. Mia Wasikowska och norska Anders Danielsen Lie är också mycket bra i filmen i filmen. Det är underhållande, charmigt och hyfsat tänkvärt, men slutet känns inte riktigt lika genomgjutet som resten av filmen och det stör mig lite att vi inte får se slutet av filmen i filmen. Det finns också några onödiga "produktplaceringar" med regelrätt reklam för Bergmancentret på Fårö - och när resten av musiken är så smart och passande, vem kom på snilleblixten att vid flera tillfällen spela "Vem kan segla förutan vind?" som inte passar in för fem öre...? Men det är ändå en riktigt bra och lyckad film, som kan rekommenderas för alla som inte har något emot relativt långsamma dramer, varför en stark sjua blir det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 december 2022

Recensionen har lästs 547 gånger av 325 personer, sedan den 30 december 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - NOLLA - TREA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern