Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Bird People
(Bird People)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Folkets Bio för recensionsexemplaret
Sök efter Bird People på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 2 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike, 2014
Produktionsbolag: Archipel 33, France 2 Cinéma & Titre et Structure Production, i samarbete med Canal+, Ciné@ & Centre National de la Cinématographie (CNC)
Producent: Denis Freyd
Regi: Pascale Ferran
Manusförfattare: Pascale Ferran & Guillaume Bréaud
Svensk distributör: Folkets Bio/Cinemagi
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Gary Newman - Josh Charles Audrey Camuzet - Anaïs Demoustier
Elisabeth Newman - Radha Mitchell Simon - Roschdy Zem
Leila - Camélia Jordana Akira - Taklyt Vongdara
Allan - Geoffrey Cantor McCullan - Clark Johnson
Katlyn - Genevieve Adams Receptionisten - Erin Burns
Nuala - Catherine Ferran Boris - Manuel Vallade
Melle Lhomond - Anne Azoulay Madame Baccar - Akela Sari
Garys syster - Kate Moran Berättare - Mathieu Amalric

Gary är en framgångsrik affärsman inom IT-branschen, som för det mesta är på resande fot och sällan träffar sin fru och sina barn. Han stannar ett par dagar för ett affärsmöte i Paris, innan han ska vidare till Dubai för ett stort projekt. Därför övernattar han på ett av Hiltons hotell nära flygplatsen. Men efter att han på natten drabbas av panikångest fattar han ett drastiskt beslut: han säger upp sig från företaget han är delägare i, lämnar sin fru, överger sina barn och tänker stanna i Paris på obestämd tid. På samma hotell finns även den unga kvinnan Audrey, som slutat på universitetet och nu jobbar som städerska på hotellet medan hon funderar på vad hon egentligen vill i livet. Att städa hotellrum är varken en särskilt rolig eller uppskattad sysselsättning, men en dag förändras hennes tillvaro radikalt.

På papperet låter det kanske inte så märkvärdigt, och utifrån handling och premiss vore det lätt att tro att Bird People är en förutsägbar film av traditionellt snitt. Men det är så långt ifrån sanningen som man överhuvudtaget kan komma, för här är ingenting som det inledningsvis ser ut. Det är en ovanlig och rentav udda film, som inte riktigt liknar något man tidigare sett. På sätt och vis kan det beskrivas som en episodfilm, i och med att vi här får följa två personer oberoende av varandra med minimal interaktion. Men resultatet är över förväntan, och det här är faktiskt en riktigt bra film som ingen lär glömma i första taget.

Det är intressant och tänkvärt, och det märks att Pascale Ferran har mycket hon vill berätta - och hon gör det på ett föredömligt sätt. Det är engagerande och berörande, och man dras in i handlingen på ett effektivt sätt. Rollfigurerna är mångbottnade och fascinerande, och har både goda och dåliga sidor. Man tycker om och vill lära känna både Gary och Audrey, som båda känns äkta och mångfacetterade.

Trots en ganska lång speltid på över två timmar blir det aldrig segt eller tråkigt, utan filmen har ett föredömligt tempo där det varken blir rörigt eller långsamt. Överlag upplevs filmen realistisk och trovärdig, och jag uppskattar den lågmälda stilen helt befriad från övertydlighet. På samma gång är det också en mycket annorlunda och bitvis närmast surrealistisk film. Det är en påhittig och fantasifull film, samtidigt som den är jordnära och fascinerande. Låter det märkligt? Ja, det är det också. Men det funkar ändå.

Men Bird People är också en ojämn film, som nästan kan beskrivas som två separata filmer. Efter att ha varit berörande, lågmäld och realistisk i en bit över en timme förändras den plötsligt i karaktär. Det uppstår en minst sagt oväntad vändning, som inte kan beskrivas på något annat sätt än absurt. Filmen engagerar ändå, men jag är ärligt talat fortfarande inte säker på om denna nya "inriktning" är genialisk eller bara allmänt sjuk... Jag inser hur luddigt allt det här låter, men det går inte att beskriva mer tydligt utan att förstöra poängen. Hursomhelst pågår denna oerhört udda inriktning i nästan en halvtimme, och det tycker jag blir lite för mycket av det goda. Jag hade gärna velat se lite mindre av det perspektivet och mer av den väldigt starka första timmen som inte lämnar någon oberörd.

Det blir också några obesvarade frågor för många, även om jag trots allt tycker om slutet. Däremot har jag lite svårt att förstå varför filmen helt plötsligt under tio minuter får en berättarröst som berättar hur Gary tänker och känner; en berättarröst som dyker upp från ingenstans och därefter försvinner lika fort som den kom. Man kan ha åsikter huruvida berättarröster är en bra idé i filmer eller inte, men att åtminstone vara konsekvent med dess användning känns som ett rimligt minimum - inte att enbart ha en berättarröst under cirka tio minuters tid.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt och periodvis annorlunda bildspråk, med en del vackra vyer och en imponerande detaljrikedom. Skådespelarinsatserna är mycket bra. Josh Charles är mycket bra som Gary, och spelar trovärdigt och övertygande in i minsta detalj. Det är bara synd att filmillusionen blir något lidande av att man nuförtiden hela tiden förknippar Josh med hans rollfigur i TV-serien The Good Wife. Anaïs Demoustier är utmärkt som Audrey, och gör en stark och trovärdig rollprestation i en svår roll. Även i övrigt är det bra skådespelare, och Radha Mitchell är mycket bra som Garys fru i en mycket stark scen.

Bird People är en mycket ovanlig film, som inte kommer att lämna någon oberörd. Det är fascinerande, fängslande och berörande; och dessutom surrealistiskt och bitvis helt absurt. Jag är lite kluven till de udda grepp som filmen tar under dess andra timme, men samtidigt kan man inte förneka att det är och förblir en tänkvärd och intressant film. Och förmodligen det mest originella man kommer att få uppleva de närmaste åren. Jag blev helt tagen av filmens första dryga timme, men är fortfarande inte riktigt säker vad jag tycker om den period då filmen förändrar karaktär. Men det är absolut en riktigt bra film som är väl värd att se av alla. Mitt betyg stannar till sist på en stark sjua, fastän filmens bästa stunder hade förtjänat ett ännu högre betyg än så.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och filmens språk är växelvis på franska och engelska. Filmen har svensk text, men inga andra språk alls. Det finns heller ingen text för hörselskadade eller döva. Efter inmatning av skivan i DVD-spelaren möts vi av distributörsjingel, följt av varningstexter på svenska. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är på svenska (fattas bara annat, när inget annat språk finns representerat på DVD:n) och stillastående. Menyn är mycket enkel, och innehåller bara möjlighet att slå av och på textning samt spela filmen - inte ens scenvalsmeny återfinns vilket kan ställa till med problem om man vill hitta åt ett visst parti. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt och lite svagt när det trots allt gäller en Cannes-nominerad film som denna. Enligt uppgift har den franska DVD- och Blu-Ray-utgåvan en hel del extramaterial, och därför känns det svagt att inte kunnat få med samma bonus även på den svenska utgåvan.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 maj 2015
Senast uppdaterad: 26 maj 2015

Recensionen har lästs 2226 gånger av 1288 personer, sedan den 25 maj 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - ETTA - TREA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern