Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Blaze
(Blaze)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Blaze premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 10 mars 2023.
Sök efter Blaze på CDON
Drama / Fantasy / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 41 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Australien, 2022
Produktionsbolag: Causeway Films, Screen Australia, Screen NSW & Spectrum Films
Producent: Samantha Jennings
Regi: Del Kathryn Barton
Manusförfattare: Del Kathryn Barton & Huna Amweero
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Blaze - Julia Savage Luke - Simon Baker
Hannah - Yael Stone Jake - Josh Lawson
Anna - Sofia Hampson Micah - Will McDonald
Jade - Rebecca Massey Jackie - Heather Mitchell
Billy - Ryan Hedges Cee - Theo Masters
Domaren - John Waters Blaze som barn - Leia de Pomeory / Lily de Pomeory

Blaze är en 12-årig flicka som bor i Sidney med sin pappa Luke. På vägen hem från skolan blir hon en dag vittne till hur en kvinna blir brutalt våldtagen och mördad av en f.d. pojkvän. Blaze kan inte handskas med chocken av att se detta brutala dåd, utan smyger in i en egen och betydligt vackrare fantasivärld. Men under tiden måste hon göras redo för rättegång, då gärningsmannen nekar till brottet och hans försvarsadvokat går väldigt hårt åt Blaze...

Blaze är en riktigt bra och annorlunda film, som lyckas att åstadkomma något helt nytt av ett bekant ämne. Övergrepp har vi förstås sett många exempel på genom åren i filmer från alla länder, men tack vare vinklingen genom en 12-årig flicka och "fantasivärlden" blir det en originell och udda film - men samtidigt inte så udda att man inte kan ta till sig det.

Historien är väldigt intressant och berörande, och att det också delvis är självbiografiskt förhöjer helhetsintrycket. Det är en fängslande och stark film, som inte lämnar någon oberörd; och periodvis är det helt omöjligt att inte börja gråta. Intresset hålls vid liv, och man bryr sig om i synnerhet Blaze men till viss del även hennes pappa Luke. Bästa vännen (?) Anna blir däremot lite väl underutvecklad och platt, och får varken det utrymme eller de nyanser som hade krävts.

Men det som sticker ut med Blaze, och som ironiskt nog är både filmens uppgång och fall, är alla dessa fantasiscener när Blaze går in i en fantasivärld. Det innefattar en drake och diverse annat, och är färgstarkt, fantasifullt och ganska charmigt. Det åstadkoms genom en kombination av dockor och stop motion-animation, och något liknande har i alla fall jag aldrig tidigare sett. Det märks att regissören Del Kathryn Barton i huvudsak är konstnär till yrket, för det är väldigt konstnärligt gjort och kan åtminstone delvis snarast beskrivas som en konstfilm. Det är snyggt skildrat, och gör att man för en gångs skull får en visuell illustration till hur ett barn mår - det gör att allt inte begränsas till ord, och det blir inte så introvert som det oftast blir på film. Det är mycket vunnet att få se Blazes tankar och känslor komma till liv på det här sättet, när hon går in i sin inre värld då hon inte klarar av att handskas med den brutala verkligheten.

Problemet är bara det att det blir lite för mycket av alla dessa fantasiscener, som ibland tar överhanden fullständigt på bekostnad av själva handlingen. Ibland får vi se Blaze drake och diverse andra fantasidjur i över fem minuter i sträck, och det blir alldeles för mycket av det goda. Särskilt under filmens andra halva spårar det ur med alldeles för långa fantasiscener, när man hellre hade velat se verkligheten. De här fantasifulla scenerna behövs utan tvekan, men det blir för mycket av dem så att filmen känns övertung med symbolik och verkligheten ibland hamnar i skymundan. Hade man kortat ned fantasiscenerna med runt en kvart hade det nog känts mycket bättre, så hade man istället kunnat ägna mer tid åt rättssalen och terapiscener; som nu får aningen lite utrymme.

Blaze är en riktigt bra och välgjord film, som är intressant, engagerande och gripande. Ibland är det omöjligt att inte fälla en och annan tår, vilket i kombination med ett starkt och tyvärr alltid lika aktuellt ämne förhöjer helhetsintrycket. Fotot är snyggt, specialeffekterna mycket imponerande och skådespelarinsatserna mycket bra. Det tar ett litet tag att vänja sig vid Simon Baker som pappa Luke, om man i likhet med undertecknad är mest van vid att se honom i TV-serien The Mentalist, men Julia Savage är ett riktigt fynd som Blaze och gör en fantastisk rollprestation där man verkligen kan se vad som tänker och känner utan att det behöver nämnas med ord. Det är en stark och minnesvärd film, men tyvärr får de charmiga och fantasifulla fantasisekvenserna lite för stort utrymme så att de periodvis tar överhanden från verkligheten. Ibland håller sig filmen på en rimlig nivå, men ibland blir det alldeles för mycket av det goda vilket sänker tempot och gör att handlingen nästan helt avstannar. Så det som hade kunnat bli ett mästerverk blir därför "bara" riktigt bra, men det är ändå en lyckad långfilmsdebut och en både originell och minnesvärd film. Därför blir filmen mycket sevärd för alla som uppskattar udda filmer, och en stark sjua blir det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 januari 2023

Recensionen har lästs 1323 gånger av 772 personer, sedan den 30 januari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - ETTA - SJUA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern