Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Blodsbröder
(Blodsbröder)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Blodsbröder på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 27 minuter
Genre: Actiondrama
Produktionsland/år: Sverige, 2005
Produktionsbolag: Public Art AB
Producent: Kaj Ellertsson & Daniel Fridell
Regi: Daniel Fridell
Manusförfattare: Grace Maharaj Eriksson, baserat på en idé av Liam Norberg
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jon - Liam Norberg Matte - Mats Helin
Marlena - Sofia Helin Veronica - Noomi Rapace

Den här filmen spelades in under 2001 - 2002 med mycket liten budget, men det dröjde tills i december 2005 innan den fick biopremiär. Men redan nu är det dags för release på video och DVD (kan vi gissa på att den inte gick speciellt bra på bio...?). Filmen har viss verklighetsbakgrund (men är inte verklighetsbaserad), och idén kommer från huvudrollsinnehavaren Liam Norberg. I centrum står 30-årige killen Jon, som just kommit ut från fängelset efter 6-årigt fängelsestraff för väpnat rån och narkotikabrott. Han är fast besluten att vara hederlig från och med nu, men det är det inte alla som vill... Framförallt insisterar hans narkotikaberoende bror Matte - som inte har alltför gott inflytande - att Jon ska hjälpa till med en sista stor stöt, i form av konststöld. Och ungefär samtidigt med allt detta träffar Jon den ensamstående mamman Marlena, och blir kär.

Det är onekligen en intressant och vettig story, och skådespelarna spelar bra och övertygande. Men tyvärr räcker det inte alls hela vägen... Filmen är mycket förutsägbar, och har ett antal logiska luckor. Karaktärsporträtten är också lidande, särskilt vad gäller kvinnosynen - exempelvis kommer vi aldrig Jons ex-flickvän Veronica på djupet, inte det minsta. Filmen känns heller inte särskilt berörande - mest blir det bara frustrerande och irriterande, bl.a. på grund av otrovärdiga karaktärer. Den känns helt enkelt inte riktigt trovärdig eller realistisk, och ännu värre blir det av att det saknas mycket förklaringar i slutet. Och precis när filmen börjat ta sig och bli bra, så tar den slut... Ännu ett problem är att ljudkvaliteten är bristande och att många talar otydligt, och det är periodvis mycket svårt att höra vad skådespelarna säger. För att kunna hänga med i filmen tvingades undertecknad att slå på textningen för hörselskadade, och det kan väl inte vara meningen...? Trots alla bristerna och klichéerna, så är det dock fortfarande en fullt sevärd film. Jag vill inte påstå att den är bra, men den är nätt och jämnt sevärd en gång. Ingen lär dock vilja se om filmen, så att köpa den är nog att kasta pengarna i sjön - då är det smartare att hyra filmen. Att sätta betyg var dock mycket svårt, och under filmens gång övervägde jag allt mellan 3 och 7. Till sist anser jag dock att filmen inte riktigt är tillräckligt stark för att motivera en 5:a, utan betyget får lov att stanna på en stark 4:a.

Det är inte ofta det finns behov av att klaga på utsättande av credits vid icke-dubbade filmer, men det här är faktiskt en sådan. På både förtexter och sluttexter anges alla medverkande skådespelare enbart i grupp, och vem som spelar vem framgår aldrig. Mycket irriterande! Sluttexterna verkar också dåligt planerade, då de inte alls stämmer överens i längd med slutlåten - efter att sluttexterna är helt klara, fortsätter nämligen låten från sluttexterna att spela i ytterligare två minuter mot en svart skärm...

DVD-utgåvan från Scanbox är i anamorfisk Widescreen i 1,78:1 och har enbart stereoljud. Vanlig text finns på norska, danska och finska, och därutöver finns svensk text för hörselskadade. Vanlig svensk text finns dock inte, och inte heller engelsk text. Textningen för hörselskadade är noggrann och fyller sin funktion, men upplyser aldrig om vem som säger vad. Dessutom verkar man ha blivit maniska i att förse tittarna med mängder av ljudkommentarer i textremsan. Visst är det viktigt för döva, men här går man lite för långt. Är det verkligen nödvändigt att skriva ut "Andas ut" och liknande...? Extramaterial finns i form av bakom kulisserna-program, som i praktiken består av intervjuer med regissören Daniel Fridell och huvudrollsinnehavaren Liam Norberg; plus kortare utdrag ur filmen. Det är halvintressant, men koncentrerar sig lite för mycket åt att beskriva filmens handling - när man ser filmen har man väl förmodligen redan sett extramaterialet, så vad ger det att berätta ingående om det...? Dessutom saknar jag intervjuer med manusförfattare och övriga skådespelare. Sen finns också ett filmat inslag från själva inspelningen under en dag. Intressant idé, men det håller inte riktigt hela vägen - det känns helt oredigerat, och blir bara utdraget och menlöst... Till sist finns också filmens ursprungliga biotrailer samt en TV-trailer för samma film, som är precis som menlöst som det låter som...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 februari 2006
Senast uppdaterad: 21 februari 2006

Recensionen har lästs 3484 gånger av 2083 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - ÅTTA - FYRA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern