Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Blood Trap
(Saving Emily)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Blood Trap på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Kenya, 2004
Produktionsbolag: Outrage Productions 3 & Movie Venture Inc.
Producent: Neil Bregman & Stefan Wodoslawsky
Regi: Douglas Jackson
Manusförfattare: Suzanne Dolan, Ken Sanders & Mark Evan Schwartz
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Cheryl - Alexandra Paul Gregory - Bruce Boxleitner
Emily - Annie Bovaird Kurt - Michael Riley
Russo - Chuck Shamata Taylor - Sophie Gendron
Uncle Theo - Barry Flatman

På sistone har det blivit lite vanligare att TV-filmer - d.v.s. filmer som produceras speciellt för visning på TV (istället för bio) - börjat släppas på DVD; men fortfarande handlar det dock tyvärr bara om någon promille av alla TV-filmer som gjorts. Ty TV-filmer är en stor industri, särskilt i USA men även i andra länder, med hundratals producerade långfilmer varje år. Det här är en av dem, som nu släppts på DVD genom Paramount i Skandinavien (som inte haft något med filmen i sig att göra). För en gångs skull är det dock inte en amerikansk TV-film, utan en kanadensisk sådan - visad första gången på den amerikanska "kvinnokanalen" Lifetime. Ursprungligen hette filmen Saving Emily, men till amerikanska DVD-releaser döptes den av okänd anledning om till Blood Trap, och det är just under denna amerikanska titel filmen släppts i Skandinavien. I inledningsskedet får vi träffa Cheryl, som är gift med en våldsam och misshandlande man vid namn Kurt, och de har ett spädbarn vid namn Emily. Cheryl står ut med Kurt, trots att han är långt ifrån trevlig och inte bryr sig det minsta om deras barn. Men när Kurt en dag berättar för Cheryl att han "råkat" slå ihjäl en människa och vill att hon ska ge honom alibi för kvällen, så får hon nog och rymmer därifrån tillsammans med Emily. 10 år senare har Cheryl gift om sig med en betydligt trevligare man och Emily, nu 11 år gammal, är glad och lycklig. Livet leker, fram tills dess att Emily får leukemi och blir allt sjukare. Cellgiftsbehandlingarna har ingen verkan, och det visar sig snart att en benmärgstransplantation är enda realistiska chansen för Emily att bli frisk. Men att hitta åt lämpliga donatorer via de nationella registren är som att hitta en nål i en höstack, och Cheryl passar inte som donator. Därför fattar hon och hennes nya man Gregory det minst sagt otrevliga beslutet att leta rätt på hennes exman, och övertala honom att hjälpa Emily. Men Kurt är nu en hårdbarkad brottsling, som är skyldig maffian stora summor pengar. Och hans hjälp är inte gratis...

Jag brukar ofta tycka om TV-filmer. Visserligen görs TV-filmer vanligtvis under kort tid och med högst begränsad budget, men det brukar gottgöras av bra skådespeleri och välgjorda manus. Till viss del stämmer det även på denna film. Det är en intressant story, och genomtänkt och välgjort manus. De flesta av skådespelarna spelar bra - framförallt tycker jag om Alexandra Paul som Cheryl och inte minst fantastiska barnskådisen Annie Bovaird som Emily. Dock är jag lite besviken på Bruce Boxleitner som nya maken Gregory - han känns menlös och endimensionell, och vi får inte lära känna honom speciellt väl. Jag kan dock inte med säkerhet avgöra om bristerna ligger i manuset eller i skådespelarens talanger. Dessutom finns vissa potentiella logiska luckor, och det blir också lite väl tvära kast i manuset ibland - det känns helt enkelt som att vissa karaktärer genomgår en lite för plötslig karaktärsförändring eller utveckling, utan att vi får riktigt någon klarhet i det, vilket inte känns helt trovärdigt. Vissa andra karaktärer hamnar i skymundan, som vi hade behövt få veta lite mer om, däribland Cheryls morbror Theo. Överlag är det dock en spännande och relativt realistisk film, väl värd att se. Det är inget speciellt minnesvärt eller originellt, men det fyller sin funktion och är underhållande och spännande för stunden; även om det aldrig hinner bli alltför gripande. Slutbetyget blir därför en stark femma, och jag är trots allt tacksam att sådana här filmer släpps på DVD, då det är så få TV-filmer som visas på svensk TV att risken annars hade varit överhängande att vi aldrig fått se filmen här. Dock finns det säkerligen flera dussin bättre TV-filmer än dessa, som är i ännu större behov av att släppas på DVD - vare sig det sker via Paramount eller någon annan distributör.

DVD-utgåvan är avsedd speciellt för Skandinavien, och är i anamorfisk Widescreen i 1,78:1 - lite förvånande, då uppgifter på Internet gör gällande att filmens amerikanska DVD-utgåva är i fullskärm. Två ljudspår finns, båda på engelska - ett i Dolby Digital 5.1 och ett i vanlig stereo; exakt varför vet jag inte. Textning finns på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr inte engelska och inte heller någon textning för döva. Filmen har bra bild- och ljudkvalitet, åtminstone om man tar hänsyn till att det faktiskt är en TV-film. När man stoppar i skivan möts man direkt av språkval, följt av varningstexter på visat språk och sen kommer vi direkt till huvudmenyn (tyvärr enbart på engelska). Som vanligt vad gäller Paramount lyser alltså alla irritationsmoment i form av anti-piratpropaganda, påtvingade trailers och dylikt med sin frånvaro, och det ska dem ha en stor eloge för. Som extramaterial finns skriftliga biografier för de fem huvudrollsinnehavarna, som dock tyvärr är av mycket varierande klass och omfattning. Eller vad sägs exempelvis om biografin för Annie Bovaird, som bara består av en tom skärm med texten "Biography not found"...? Vad gav det att överhuvudtaget sätta ut henne på menyn, i så fall? Dessutom finns tre trailers för independentfilmer som släppts genom Paramount. Men mer än så finns tyvärr inte... Visst får man ha förståelse för att det för TV-filmer knappast finns lika mycket befintligt material att tillgå som potentiellt extramaterial som vid bio- och videofilmer, och det kanske inte är ekonomiskt försvarbart att specialproducera extramaterial speciellt för DVD (som exempelvis kommentatorspår eller dylikt). Men jag tycker ändå att det borde kunna gå att ordna någonting mer än detta. Såvitt jag kunnat avgöra finns det dock inget extramaterial på filmens amerikanska DVD-utgåva heller, så vi går åtminstone inte miste om någonting i Skandinavien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 april 2006
Senast uppdaterad: 12 april 2006

Recensionen har lästs 2972 gånger av 1627 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - NOLLA - FYRA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern