Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Boiling Point
(Boiling Point)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Boiling Point premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 18 februari.
Sök efter Boiling Point på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 32 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Storbritannien, 2021
Produktionsbolag: Ascendant Films & Burton Fox Films, i samarbete med White Hot Productions, Three Little Birds Pictures, Alpine Films & Bromantics
Producent: Hester Ruoff & Bart Ruspoli
Regi: Philip Barantini
Manusförfattare: Philip Barantini & James Cummings
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Andy - Stephen Graham Carly - Vinette Robinson
Beth - Alice Feetham Emily - Hannah Walters
Alastair Skye - Jason Flemyng Sara Southworth - Lourdes Faberes
Nathan - Jesse Jones Kelly - Hester Ruoff
Robyn - Áine Rose Daly Andrea - Lauryn Ajufo
Camilla - Izuka Hoyle Mary - Rosa Escoda

Andy är köksmästare på en fin restaurang i London, men har personliga problem och kommer ofta berusad till jobbet. Att han precis skilt sig och att han försummat sin son länge gör knappast saken bättre för honom. När han anländer till restaurangen en ovanligt hektisk dag får han precis reda på att restaurangen förlorat två stjärnor på grund av hygienproblem och bristande dokumentation.. Hans kock Carly har gjort allt för att täcka över för att han kommit sent varenda dag den här veckan, men inte alla medarbetare har lika lätt för allting. Att ingen heller är särskilt förtjust i restaurangföreståndaren, som vägrar lägga in nödvändig information i datorsystemen utan håller kvar vid papperslappar, gör också sitt till. Dessutom är restaurangen fullbokad den här kvällen, med ovanligt krävande gäster och där allt står på spel...

Att spela in en hel film med handkamera i en enda tagning är utan tvekan ambitiöst, och Boiling Point är en tekniskt oerhört välgjord film. Samtidigt kan man med all rätt ställa sig frågan vad ett sådant grepp egentligen tillför...? Handkamera kan ju medföra en viss närvarokänsla som statistiska kameror inte uppnår, men det behöver ju inte betyda att man gör allt i en tagning. Och kanske den enda egentligen fördelen med en tagning är väl att vi som tittare vet att allt utspelas i realtid, så att man inte behöver fundera över tidsaspekterna.

Det här är hursomhelst en intressant och genomarbetad film, där vi får en värdefull inblick i arbetet bakom kulisserna på en restaurang. Rollfigurerna är intressanta, och flertalet rollfigurer bryr man sig om och känns nyanserade och genomarbetade - även sådana som bara skymtar förbi som hastigast hinner få i alla fall vissa nyanser, vilket är ett imponerande grepp. Det är engagerande och intensivt, men här finns inte mycket till humor och heller inte särskilt mycket till spänning. Men det är lätt att relatera till flera av rollfigurerna, och framförallt Carly som är den mest intressanta personen i den här ensemblen. Andy hinner för all del få en hel del nyanser, men det är samtidigt lite svårt att faktiskt sympatisera med en köksmästare som super och knarkar på jobbet...

Men greppet att spela in hela filmen i en enda tagning medför också en del inbyggda problem. Vi vet aldrig mer än rollfigurerna vet, och när någon blir skadad får vi aldrig veta om personen ifråga klarat sig eller hur hen mår. Det gör också att vi får vänta i realtid på att maträtterna ska tillagas, och därmed blir det lite ofokuserat då vi får följa flera olika bord och gäster parallellt i ett försök att maskera tiden det tar att göra färdigt maträtterna. Men värt av allt lämnar slutet en hel del övrigt att önska, för precis när det börjar bli som mest intressant och för första gången lite berörande så slutar filmen väldigt abrupt. Vi får inte veta hur det går för någon, och slutet är bland det mest oavslutade som man någonsin skådat. Att få följa de intressanta personerna i en och en halv timme, för att sen plötsligt överge allt när det är som mest spännande och gripande känns väldigt antiklimaktiskt, och drar ner helhetsintrycket en hel del.

Boiling Point är en bra och välspelad film, med imponerande skådespelarinsatser och en tekniskt oerhört välgjord film där allt faktiskt på riktigt spelats in i en enda tagning - d.v.s. till skillnad från de flesta tidigare försök har man inte i smyg lagt in "osynliga" klipp för att kunna stänga av kameran, utan det är faktiskt inspelat i en enda lång tagning som en enda scen. Man lär känna rollfigurerna väl, och det är lätt att relatera till flera av dem. Men greppet att få följa allt i realtid medför också vissa problem, då vi inte får veta tillräckligt mycket. Värst är det i slutet, när eftertexterna börjar rulla abrupt precis när allt står på spel och det är som mest intressant - hur tänkte man egentligen här...? Det är ändå en bra och fullt sevärd film, som de flesta lär uppskatta - alla som jobbat på restaurang kommer förmodligen också känna igen sig. Men alltför minnesvärd blir den aldrig, utan det rör sig om underhållning för stunden; varken mer eller mindre. Filmen förtjänar därför en stabil sjua, men det saknas det där lilla extra för att man ska bli riktigt imponerad.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2022

Recensionen har lästs 787 gånger av 406 personer, sedan den 5 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - ETTA - FYRA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern