Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Bristande bevis
(Fracture)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Bristande bevis på CDON
Drama / Kriminal / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 48 minuter
Genre: Kriminaldrama
Produktionsland/år: Tyskland/USA, 2007
Produktionsbolag: New Line Cinema & Castle Rock Entertainment
Producent: Charles Weinstock
Regi: Gregory Hoblit
Manusförfattare: Daniel Pyne & Glenn Gers, baserad på en grundstory av Daniel Pyne
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Willy Beachum - Ryan Gosling Ted Crawford - Anthony Hopkins
Chefsåklagare Joe Lobruto - David Strathairn Nikki Gardner - Rosamund Pike
Jennifer Crawford - Embeth Davidtz Robert Nunally - Billy Burke
Inspektör Flores - Cliff Curtis Domare Robinson - Fiona Shaw
Domare Gardner - Bob Gunton

Den amerikanska producenten och regissören Gregory Hoblit var en gång i tiden en framgångsrik TV-producent, och var bl.a. en av drivkrafterna bakom kriminalserien På spaning i New York. På sistone har han huvudsakligen koncentrerat sig på långfilmer, och ett relativt stort antal faller inom kriminalgenren. I januari släpptes ännu en sådan film på DVD i Sverige, som hade biopremiär i slutet av augusti 2007. I inledningen får vi se hur den mycket intelligenta ingenjören Ted Crawford - med ett otroligt öga för detaljer - skjuter sin otrogna fru. Hon dör visserligen inte, men hamnar i koma. Den framgångsrika åklagaren Willy Beachum, som är på väg att lämna sitt jobb för ett mer välbetalt privat jobb på en advokatbyrå, tar sig an fallet. Till en början verkar det också vattentätt, inte minst då Crawford erkänner för polisen att han begått brottet. Men det är inte fullt så enkelt som det verkar, för Crawford har tänkt på allt - t.o.m. de juridiska efterverkningarna. När det sedan visar sig att pistolen som Crawford håller i när han hittas inte visar sig vara mordvapnet, och något annat vapen inte går att finna i huset, så får åklagarmyndigheten stora problem...

Jag ställer mig lite kluven till den här filmen. Grundstoryn är intressant och man bryr sig om vad som händer. Dock känns den inte alltför originell - bl.a. har filmen stora likheter med Gregory Hoblits tidigare film Primal Fear från 1996. Skådespelarinsatserna är goda, även om Anthony Hopkins spelar lite stelt och i mångt och mycket repriserar sina tidigare rolltolkningar som Hannibal Lecter. Därför är jag mer imponerad över Ryan Gosling, som spelar trovärdigt och övertygande med relativt enkla medel. Men filmens största problem är det alltför sega tempot. Början är riktigt intressant och slutet är också fullt godkänt, men däremellan erbjuds vi en mycket seg story där allting går i snigelfart, och under nästan en timmes tid händer egentligen inte mycket - allt står och stampar på nästan samma ställe. Jag hade periodvis stora svårigheter att hålla mig vaken under filmen, och det är inte ett gott tecken... Regissören hade tjänat på att kraftigt korta ner den. De knappa 1 timme 50 minuter som filmen räcker är minst 20 minuter för långt, och med ett mer trimmat manus hade det antagligen varit lättare att hålla intresset vid liv hela filmen. Dessutom känns filmens avslutande och avgörande vändning alldeles för uppenbar; åtminstone undertecknad hade tänkt precis samma tanke långt innan det nämns i filmen. Filmen lider också av vissa trovärdighetsproblem, som utan att avslöja för mycket främst rör Crawfords lite varierande intelligens. Slutintrycket blir därför att det är en sevärd men alltför seg film, som åtminstone bitvis inte känns helt realistisk. Den är värd att se en gång, men lämnar inget bestående intryck och jag har svårt att tro att någon skulle vilja se den mer än en gång. Men att hyra den på DVD känns som relativt väl spenderade pengar.

Den skandinaviska DVD-utgåvan distribueras av SF, och erbjuder anamorfisk Widescreen-bild i formatet 2,35:1, vilket på ren svenska innebär stora svarta fält upp- och nedtill på en 4:3-TV och mindre svarta fält på en Widescreen-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och vanlig stereo, men exakt vad stereospåret ger vet jag inte riktigt då båda ljudspåren låter likvärdiga i mina öron när de mixats ner till stereo på en vanlig stereo-TV. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utmärker sig inte nämnvärt. Filmen är textad på de fem nordiska språken samt engelska - det är uppskattat att engelsk text finns, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade. När man matar in skivan, möts man av en språkvalsmeny. När man valt språk visas varningstexter, en SF-vinjett på 12 sekunder (som tyvärr inte går att hoppa förbi) och därefter blir vi påtvingade några trailers för andra filmer. Visserligen går det som vanligt bra att hoppa över dessa trailers - antingen samtliga genom att trycka på fjärrkontrollens menyknapp eller var för sig genom att gå till nästa kapitel - men jag hade ändå föredragit om man kunnat lägga dessa trailers som extramaterial istället. Automatiskt visade trailers känns ärligt talat mer som VHS än som DVD... Därefter kommer vi till huvudmenyn, som tyvärr enbart är på engelska. Den är rörlig och effektfull, men lite väl seg - det tar 15 sekunder innan det överhuvudtaget går att välja någonting.

Som extramaterial erbjuds ett flertal bortklippta scener från filmen, däribland två alternativa slut. De är sevärda, men tillför inte särskilt mycket till filmen. Dessutom blir det ganska tjatigt, då två av scenerna plus de alternativa sluten är mycket snarlika varandra. Det finns dessutom en biotrailer för samma film, vilket är måttligt roande. Sen tar det roliga slut... Extramaterialet är textat på engelska, danska och finska; men av någon outgrundlig anledning inte svenska, norska eller isländska. Lite irriterande, men jag är tacksam att det åtminstone fanns engelsk text att tillgå. En sådan här film hade verkligen förtjänat mer extramaterial, och jag hade exempelvis gärna sett en bakom kulisserna-dokumentär, intervjuer med de inblandade och kommentatorspår. Men allt sådant lyser med sin frånvaro. Det verkar dock inte som att det finns mer extramaterial med någon utländsk DVD-utgåva, så vi går åtminstone inte miste om någonting i Skandinavien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 februari 2008
Senast uppdaterad: 20 februari 2008

Recensionen har lästs 3209 gånger av 1790 personer, sedan den 19 februari 2008

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - TREA - SEXA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern