Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Broken City
(Broken City)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Broken City på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 49 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2013
Produktionsbolag: Regency Enterprises, Inferno Distribution, Emmett/Furla Films & New Regency Pictures, i samarbete med 1984 Private Defense Contractors & Black Bear Pictures
Producent: Mark Wahlberg, Remington Chase, Randall Emmett, George Furla, Allen Hughes, Stephen Levinson, Arnon Milchan & Teddy Schwarzman
Regi: Allen Hughes
Manusförfattare: Brian Tucker
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Billy Taggart - Mark Wahlberg Natalie Barrow - Natalie Martinez
Nicholas Hostetler - Russell Crowe Cathleen Hostetler - Catherine Zeta-Jones
Jack Valliant - Barry Pepper Paul Andrews - Kyle Chandler
Katy Bradshaw - Alona Tal Carl Fairbanks - Jeffrey Wright
Todd Lancaster - James Ransone Sam Lancaster - Griffin Dunne
Tony Jansen - Michael Beach Hostetlers sekreterare - Odessa Sykes

Billy Taggart är en framgångsrik polis i New York, tills han åtalas för mordet på en våldtäktsman som våldtagit och mördat en 16-årig tjej men blivit frikänd för dådet p.g.a. en teknikalitet. Billy hävdar att han skjöt våldtäktsmannen i självförsvar, men åklagaren anser att han tagit lagen i egna händer. Efter att polismyndigheten gjort sig av med nytillkomna bevis som enligt ryktena ska sätta dit Billy blir han friad av rätten, men polischefen och borgmästaren vill inte riskera myndighetens rykte och avskedar Billy. Sju år senare jobbar han istället som privatdetektiv tillsammans med assistenten Katy, men deras klienter har svårt att betala och detektivbyrån går därför dåligt ekonomiskt. Det är valår då New York-borna ska välja en ny borgmästare, och den sittande borgmästaren Nicholas Hostetler utmanas av kommunalrådet Jack Valliant som vill bli ny borgmästare. Opinionsundersökningarna är jämna, men Hostetlers rykte har påverkats av att han nyligen låtit sälja ett bostadsområde i New York City till ett privat företag; som Jack misstänker vill riva alla bostäder. Några dagar innan valet blir Billy kontaktad av borgmästare Hostetler. Han är övertygad om att hans fru Cathleen är otrogen, och vill att Billy ska ta reda på vem älskaren är och få fram bildbevis; och allting innan valet. Då Hostetler erbjuder mycket generös betalning kan Billy inte gärna tacka nej, men för sent inser han att fallet inte är riktigt så enkelt som det först verkade.

På papperet låter filmens premiss inte särskilt originell, men trots en förhållandevis välbekant story är det faktiskt mer nyskapande än det låter som. Och på det stora hela är Broken City också en riktigt bra film. Filmen har en mycket bra stämning, och jag uppskattar att filmteamet lyckats att blanda in film noir-stil och stämning i filmen men ändå göra den modern. Därför går det relativt långsamt framåt, men det förblir hela tiden fascinerande och fängslande. Intresset hålls vid liv på ett elegant sätt, genom en fiffig blandning av drama, thriller och film noir. Bitvis är det hyfsat spännande, samtidigt som man bryr sig om vad som händer. Det är engagerande och överlag även oförutsägbart, med många oväntade överraskningar om än även en och annan ganska väntad sådan. Dessutom är det en intelligent och genomarbetad film.

De flesta rollfigurer har blivit ovanligt mångbottnade, med både goda och dåliga sidor. Därför känns de också ganska äkta, och man bryr sig om karaktärerna och vad som händer. Bäst ställt är det utan tvekan med Billy, men flera andra hinner också få ganska många nyanser. Dock blev jag besviken på Billys flickvän Natalie, som inledningsvis är viktig för handlingen men som därefter blir mer och mer ovidkommande ju längre filmen fortlöper; och dessutom har blivit förhållandevis endimensionell. Det är tråkigt att vad som hade kunnat bli en nyanserad och viktig rollfigur schabblas bort på det här sättet. Detsamma gäller Billys assistent Katy, som i grund och botten är en intressant och kul rollfigur men som inte får tillräckligt med utrymme för att få särskilt många nyanser. Därigenom kan man med all rätt hävda att kvinnosynen lämnar en del övrigt att önska, och den enda kvinnan som är riktig viktig för handlingen är egentligen borgmästarens fru Cathleen - fast ironiskt nog har hon fått minst utrymme av alla kvinnorna och medverkar bara i ett fåtal scener.

Broken City har en ganska invecklad handling med en snårig intrig och många sidohistorier. Bitvis är det lite rörigt, och det är inte alltid helt enkelt att hänga med i svängarna. Visst förstår man grundpremissen, men alla politiska turer är inte helt enkla att få något grepp om och inte blir det bättre av de många rollfigurerna; varav vi om somliga inte får veta särskilt mycket mer än deras namn. Därför måste man vara uppmärksam och koncentrerad där man ser filmen, men lyckas man med det får man också sin belöning. För det är utan tvekan både engagerande och intressant, samtidigt som det blir tillräckligt originellt för att man ska bry sig. Dock har filmen vissa svårigheter att knyta ihop säcken, och fastän själva huvudhandlingen reds ut någorlunda återstår ett flertal ouppklarade trådar och sidospår varför slutet känns en smula abrupt.

På omslaget kategoriseras Broken City som en actionthriller, och det är en sanning med en kraftig modifikation. För någon actionfilm är det här sannerligen inte. Det förekommer visserligen några riktigt våldsamma scener, men de flesta av dessa är motiverade av handlingen och bara någon enstaka av dessa är av sådan karaktär att man ens med den bästa viljan i världen skulle kunna kalla dem för actionscener. Det här är snarare en förhållandevis långsam politisk dramathriller, där tyngdpunkten ligger på drama hellre än spänning. Tyvärr lär detta medföra att filmen når ut till fel målgrupp, och förväntar man sig en actionfilm lär man bli väldigt besviken. Det är förmodligen det främsta skälet till att filmen inte fått någon lysande kritik; för filmen som sådan är riktigt lyckad bara man faktiskt vet vad som väntar.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt bildspråk som även förmedlar en utmärkt stämning och atmosfär. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Mark Wahlberg tillhör inte någon av mina favoritskådespelare, men gör trots allt en ganska bra insats i den här filmen och spelar trovärdigt; även fast hans rollfigur är av sådant slag som han redan spelat flera gånger förut. Russell Crowe är riktigt bra som borgmästaren Nick, och Catherine Zeta-Jones är utmärkt i de relativt fåtal scener hon medverkar i. Natalie Martinez (kanske mest känd från TV-serien Under the Dome) är mycket bra som Billys sambo Natalie, men tyvärr får hon inte så mycket att arbeta med som jag hade önskat. Alona Tal är också riktigt bra som Katy, men även hon får inte alltför mycket att arbeta med. Barry Pepper får jag ärligt talat inget riktigt grepp om i rollen som borgmästarkandidaten Jack Valliant - han spelar för all del bra, men alltför mycket om honom får vi inte veta; och jag är inte helt säker om det är avsiktligt eller inte.

Broken City är en riktigt bra och underhållande film, som är välgjord, spännande och fängslande. Man bryr sig om de mångbottnade rollfigurerna och utgången, och trots att filmen bitvis saknar en viss intensitet är det hela tiden intressant och fascinerande. Men det är en ganska invecklad och bitvis rörig film, varför man måste vara pigg och koncentrerad när man ser den. Det är med andra ord inget som passar som lättsam underhållning för stunden när man är trött och slut, men det är heller inte för invecklat eller djupsint så att man inte förstår något. Helhetsintrycket sänks av vissa sidohistorier som inte hinner få vare sig tillräckligt med utrymme eller avslut, men trots bristerna är det en lyckad film som är väl värd att se för de allra flesta. I slutändan saknas det där lilla extra som skulle kunna göra filmen till något alltför utöver det vanliga, men det är ändå en riktigt bra film varför inget annat betyg än en stark sjua kan komma på fråga.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i Widescreen med proportionerna 2,35:1, medan ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS HD 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på svenska, danska och finska; men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor, men har tyvärr ganska smala kantlinjer vilket gör det svårt att läsa texten under de scener som har ljusare bakgrunder. Översättningen är överlag bra, även om ett mindre antal missar förekommer. När man matar in BD-skivan möts man av en distributörsjingel och varningstexter. Därefter spelas några trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi), innan man kommer till huvudmenyn. Menyn är rörlig och stilren men finns bara på engelska. Dock innehåller menyn ett kraftigt logiskt misstag, då det från menyn bara går att slå av och på textning; inte välja vilket språk. Det finns heller ingen separat språkvalsmeny, och väljer man "Subtitles On" från huvudmenyn spelas filmen med dansk text (!). För att faktiskt få svensk text måste man manuellt byta textning med fjärrkontrollen till svenska efter att filmen har startat; inte särskilt proffsigt.

Som bonusmaterial hittar vi först och främst ett flertal bortklippta scener och ett alternativt slut på totalt 8 minuter. Scenerna är intressanta att se, men de flesta tillför inte särskilt mycket och det är fullt förståeligt att de klippts bort. Och det alternativa slutet är så kryptiskt att jag inte får något grepp om det alls. Det finns dock ett undantag, scenen som kallas för "You Were Right", som åtminstone delvis hjälper till att reda ut en av de ouppklarade trådarna; varför den scenen verkligen borde ha fått vara kvar i filmen. Därefter hittar vi en bakom kulisserna-dokumentär på hela 35 minuter, som huvudsakligen består av intervjuer med regissör, manusförfattare och skådespelare. Det är ganska intressant, och vi får veta en del matnyttigt även om det mellan varven blir lite för mycket skryt över de inblandade. Men inslaget känns lite för utdraget, och går heller inte riktigt in på djupet på samma sätt som jag hade önskat. Bonusmaterialet har tyvärr ingen textning överhuvudtaget, utan återges endast på engelska.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 december 2013
Senast uppdaterad: 13 december 2013

Recensionen har lästs 3404 gånger av 2062 personer, sedan den 13 december 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SJUA - SEXA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern