Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Browning Version
(The Browning Version)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Browning Version på CDON
Sök efter The Browning Version på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Baserad på scenpjäs/musikal / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Storbritannien, 1994
Produktionsbolag: Percy Main Productions
Producent: Mimi Polk Gitlin & Ridley Scott
Regi: Mike Figgis
Manusförfattare: Ronald Harwood, baserad på en teaterpjäs av Terence Rattigan
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Andrew - Albert Finney Laura - Greta Scacchi
Frank - Matthew Modine Tom - Julian Sands
Dr. Frobisher - Michael Gambon Taplow - Ben Silverstone
Bryant - Jim Sturgess Wilson - Joseph Beattie
Grantham - Mark Bolton Laughton - Tom Havelock
Buller - Walter Micklethwait Diana - Maryam d'Abo

Den brittiska manusförfattaren Terence Rattigan (1911 - 1977) skrev under sin levnadstid över två dussin teaterpjäser, och många av dessa blev framgångsrika i England - några av dessa slog även igenom på Broadway i New York, men i Sverige är författaren tämligen okänd. En av hans mest kända pjäser hette The Browning Version, och hade premiär i London 1948 och året därpå på Broadway. Pjäsen har filmatiserats totalt fyra gånger, varav den första gjordes 1951. 1994 gjordes en nyfilmatisering av 1951 års film, och den släpptes äntligen på DVD i Sverige i februari 2007. Det är alltså den filmen som vi ska ta en titt på här. I centrum står läraren Andrew Crocker-Harris, omkring 60 år gammal, som undervisat i latin på en privat internatskola någonstans på engelska landsbygden. Han är duktig men hård, och är gammaldags och tillhör den "gamla skolan". Han ska nu gå i förtidspension, inte helt frivilligt, och vi får följa honom under hans sista dagar på skolan. Där inser han att han inte är fullt så uppskattad för sitt arbete som han själv trott. Alla elever och de flesta lärare hatar honom, och han har i smyg kallats för det måttligt smickrande smeknamnet Hitler av de flesta på skolan. De flesta elever bryr sig inte nämnvärt om vad som händer med honom, och inte ens rektorn vill kännas vid hans insatser. Till råga på allt är han inte helt uppskattad av sin egen fru heller... Därför tvingas han omvärdera sitt liv, med hjälp av den (kanske) enda av hans elever som faktiskt lärt sig någonting under lektionerna.

Jag har inte sett den ursprungliga pjäsen i någon tappning, och såvitt jag vet har den heller aldrig spelats i Sverige. Därför kan jag inte avgöra hur likt förlagan som denna film blivit, men det jag kan konstatera är i alla fall att pjäsen filmatiserats på ett skickligt sätt. Till skillnad från många andra filmer som bygger på teatrar känns det här inte som en filmad pjäs på något sätt, utan som en helt vanlig dramafilm. Det är positivt. Det är en genomtänkt och intressant grundstory, och filmen har blivit vackert filmad, lågmäld och stämningsfull. Periodvis är det också riktigt gripande, och man bryr sig om vad som händer. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och alla spelar övertygande och trovärdigt. Allting låter väldigt positivt, och överlag är det också det. Men tyvärr har filmen ett par nackdelar som drar ner helhetsintrycket. Det största och viktigaste är att filmen känns ganska seg. Trots att den bara räcker drygt 90 minuter, så går allting framåt i sakta mak och inte särskilt mycket hinner hända. Periodvis hade jag rentav svårt att hålla mig vaken, vilket inte är ett gott tecken. Filmteamet hade tjänat på att korta ner filmen något, och gärna skriva om manuset lite för att lägga in lite fler händelser. Det hade helt enkelt behövt hända lite mer, för att undvika att filmen framstår som alltför långsam. Jag tycker visserligen inte om filmer där allting går så snabbt att man knappt hinner tänka, men visst borde det finnas något mellanting...? Dessutom är det tydligt att Andrew står i centrum, och därför har de flesta andra rollfigurer förpassats till ganska endimensionella personer. Det är visserligen logiskt och riktigt att fokusera på huvudrollen, men det hade varit önskvärt att ändå få lära känna de andra personerna lite bättre också. Exempelvis får vi inget riktigt grepp över Andrews hustru Laura, och får inte veta tillräckligt mycket om henne. Hon framstår som tämligen platt, och det känns inte helt rätt. Även några av eleverna känns lite platta, och överlag är även storyn något tunn. Trots bristerna är det dock ändå en välgjord och fascinerande film, med en ganska originell - om än lite tunn - handling. Den är lågmäld och gripande, och är snyggt filmad och redigerad. Därför anser jag att filmen utan tvekan är sevärd, men den har helt enkelt blivit för seg och långsam för att jag med gott samvete ska kunna sätta något högre betyg än en svag sexa. Den bör passa att ses av de flesta personer, från sena tonåren och uppåt. Men se till att ni är ordentligt utvilade innan ni ser filmen, för annars lär ni precis som jag ha svårt att hålla er vakna hela tiden...

DVD-utgåvan från Paramount är enkel som sådan, och bilden återges i anamorfisk Widescreen i formatet 2,35:1. Ljudet är i Dolby Digital 5.1 på engelska, samt dubbade stereospår på franska, tyska, italienska och spanska. Filmen är textad på 11 olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken. Det finns dessutom både vanlig engelsk text samt engelska för hörselskadade, vilket är trevligt och uppskattat. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. DVD-skivan inleds med distributörsjingel på ca 20 sekunder, som tyvärr inte går att hoppa förbi. Därefter dyker en språkvalsmeny upp, som följs av varningstexter i 5 sekunder på valt språk. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn - det är roligt att slippa propaganda eller påtvingade trailers, som vissa andra distributörer envisas med. Menyerna är på engelska och stillastående, men är stilrena och funktionella. Tyvärr finns inget extramaterial att tillgå, vilket är lite tråkigt. Jag hittar dock inget som tyder på att det funnits extramaterial på någon utländsk DVD-utgåva, så kanske finns det helt enkelt inte något material att tillgå. Filmen har trots allt några år på nacken, och 1994 tänkte knappast producenterna på att bevara material för framtida DVD-releaser...


Recensionen skriven: 8 februari 2008

Recensionen har lästs 2421 gånger av 1324 personer, sedan den 8 februari 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FYRA - ETTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern