Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Chloe
(Chloe)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Chloe på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 32 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Frankrike/Kanada, 2009
Produktionsbolag: Studio Canal & The Montecito Picture Company
Producent: Jeffrey Clifford, Jennifer Weiss, Erin Cressida Wilson, Joe Medjuck, Ivan Reitman & Simone Urdl
Regi: Atom Egoyan
Manusförfattare: Erin Cressida Wilson, baserat på ett ursprungligt filmmanus av Anne Fontaine
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Catherine - Julianne Moore Chloe - Amanda Seyfried
David - Liam Neeson Michael - Max Thieriot
Anna - Nina Dobrev Eliza - Natalie Lisinska

Den kanadensisk-egyptiska regissören och manusförfattaren Atom Egoyan har blivit känd för filmer som Sanna lögner och före det den Oscarsnonimerade Ljuva morgondag, även om han kanske aldrig blivit alltför välkänd för en större publik. Hans senaste film är den kanadensisk-franska dramathrillern Chloe, som är en nyfilmatisering av Anne Fontaines franska film Nathalie från 2003. Chloe har visats på bio i hemlandet Kanada och i USA, men släpps i Sverige direkt på DVD.

Catherine och David har varit gifta i många år, och har ett stabilt äktenskap med en tonårsson. Hon är gynekolog och han är professor som undervisar på ett universitet. Men det som en gång varit ett underbart förhållande har på senare år blivit kallt och de har inte varit imtima på åratal. Det blir heller inte bättre av att David är bortrest regelbundet genom arbetet. Allting förändras när Catherine arrangerat en överraskningsfest på Davids födelsedag, men han i sista minuten ringer och meddelar att han missat flyget och inte kan ta sig hem samma dag. Då David alltid varit "flörtig" av sig blir hon misstänksam, och när hon dagen därpå hittar komprometterande SMS på Davids mobil känner hon sig ganska säker på att han är otrogen. När Catherine träffar den unga prostituerade kvinnan Chloe ser hon sin chans att en gång för alla få reda på sanningen - hon anlitar helt enkelt Chloe för att försöka förföra David, och se om han nappar på den vackra kvinnans inviter. Men allt går inte som Catherine tänkt sig.

Jag har tyvärr inte sett den franska originalfilmen, och har därmed ingenting att jämföra med. Men jag måste medge att Chloe har en riktigt intressant grundstory och premiss, även om det kanske inte är världens mest originella. Överlag är den färdiga filmen också lyckad, som hela tiden håller intresset vid liv och lyckas att både engagera och fängsla tittarna. Det är kanske inte alltför djupt och storyn hade haft potential att bli djupare om man vågat ta ämnet på lite större allvar. Men det är ändå en intressant film, och trots en relativt tunn story går tiden snabbt. Tempot är föredömligt, och gör att det hela tiden känns engagerande utan att bli vare sig snabbt eller segt.

På omslaget har Chloe kategoriserats som en erotisk thriller, vilket är lite egendomligt. Alltför mycket till erotik finns nämligen inte, utan det är bara ett par sexscener som visar lite mer än vad som är brukligt för mainstream-filmer. Annars får vi inte se alltför mycket, och det är långt kvar till vad åtminstone jag skulle klassa som erotik. Benämningen thriller känner jag mig också något tveksam till, för särskilt spännande blir det aldrig. Filmen har en milt obehaglig och intensiv stämning, men det blir i stort sett aldrig alltför spännande eller otäckt. Drama med vissa spänningsinslag vore en bättre benämning, men det är i och för sig inget fel med det då filmen fungerar riktigt bra som drama.

Åtminstone den första timmen är det en riktigt bra och engagerande film, och där finns inte mycket att klaga på. Tyvärr spårar dock filmen ur en smula den sista halvtimmen, vilket påverkar trovärdigheten och gör att filmen som helhet inte riktigt imponerar lika mycket. Det är också ganska förutsägbart, och den oväntade vändningen lyckades jag att gissa mig till vid ett tidigt skede. Det beror främst på vissa filmdramaturgiska orsaker, som också gör det svårt att kunna lösa problematiken på något effektivt sätt. Dessutom stör jag mig på slutet, som känns en smula antiklimaktisk och dessutom något förenklad. Särskilt i och med den "oväntade" vändningen ställer jag mig också lite frågande till filmens kvinnosyn, som känns en smula förlegad och inte riktigt motsvarar det man borde vilja visa på år 2009. Men det kanske bara är jag som läser in lite för mycket i filmen...

Däremot känns de flesta karaktärer genomarbetade och äkta, och i synnerhet Catherine har blivit mångbottnad och realistisk. Dock får jag inget större grepp om Chloe, trots att vi får se åtminstone en del bottnar på henne. De flestas karaktärsutveckling känns också realistisk, och det märks att ett större fokus lagts på karaktärerna än storyn i manuset.

Filmen erbjuder ett imponerande foto, med såväl vackra vyer över Toronto som ett starkt bildspråk. Det är roligt att se att Kanada för en gångs skull inte används som "maskering" för USA (då det trots allt är vanligt förekommande att amerikanska filmer spelas in i Kanada av ekonomiska skäl), utan en film som faktiskt utspelas i Toronto och som inte försöker visa något annat. Scenografi och klippning är också utmärkt, och visuellt och tekniskt är det en mycket genomarbetad film som erbjuds. Skådespelarinsatserna är också utmärkt, och Amanda Seyfrid är som vanligt lysande som Chloe. Det är intressant att se henne i en lite annorlunda roll än hon brukar spela, och hon agerar mycket övertygande och trovärdigt. Julianne Moore är också utmärkt som Catherine, och de två står för de bästa rollprestationerna i filmen. Liam Neeson spelar absolut bra, men får inte alls lika mycket att arbeta med som de andra två och känns vid vissa tillfällen något opersonlig. Max Thieriot är också bra som sonen Michael, och överlag finns inte mycket att anmärka på vad gäller ensemblen.

Jag blev positivt överraskad av Chloe, som är en riktigt bra och engagerande film, och som med enkla medel håller intresset vid liv hela tiden. Med ett föredömligt tempo och upplägg blir det aldrig segt eller tråkigt, och heller inte för snabbt för att kunna hänga med. Även om jag hade önskat ett ännu större djup, så finns trots allt en del bottnar och filmen känns genomarbetad. Det är bara slutet och det faktum att den oväntade vändningen kan förutspås så pass lätt som gör att helhetsintrycket dras ner, och därför nöjer jag mig med en sjua i betyg. Men att det är en bra film som är väl värd att ses av de allra flesta kan inte förnekas.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1, vilket på ren svenska innebär minimala och knappt märkbara svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. Den svenska översättningen håller relativt hög klass, men det förekommer enstaka översättningsfel. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter på valt språk, direkt följt av ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter börjar själva filmen att spelas upp direkt, utan att någon meny visas. Som vanligt när det gäller Nordisk Film finns ingen traditionell huvudmeny, utan trycker man på DVD-spelarens menyknapp kommer man istället tillbaka till den inledande språkvalsskärmen. Det medför också att det inte finns någon scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det gör också att man från menyn inte kan välja att spela upp filmen utan text, utan föredrar man att se filmen otextad måste man välja något av de skandinaviska språken och därefter stänga av texten via fjärrkontrollen efter att filmen startat. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt. Det är förvisso inte helt oväntat när filmen inte visats på bio i Sverige, men trots allt finns det enligt uppgift en del extramaterial på den amerikanska DVD-utgåvan som jag hade velat se.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 april 2011
Senast uppdaterad: 1 april 2011

Recensionen har lästs 4108 gånger av 2396 personer, sedan den 1 april 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - NOLLA - TVÅA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern