Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Christine
(Christine)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Christine på CDON
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 59 minuter
Genre: Drama/biografi
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2016
Produktionsbolag: Great Point Media & Fresh Jade, i samarbete med BorderLine Films
Producent: Melody Roscher, Craig Shilowich, Alicia Van Couvering, Sean Durkin & Josh Mond
Regi: Antonio Campos
Manusförfattare: Craig Shilowich
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Christine - Rebecca Hall George - Michael C. Hall
Michael - Tracy Letts Jean - Maria Dizzia
Peg - Jean Smith-Cameron Steve - Timothy Simons
Andrea - Kim Shaw Bob Andersen - John Cullum
Mitch - Jayson Warner Smith Gail - Kimberley Drummond
Miranda - Susan Pourfar Dr. Parsons - Morgan Spector
Tug - Ritchie Montgomery Crystal - Rachel Hendrix

Christine Chubbuck (1944 - 1974) var programledare och reporter för underhållningsblocket Suncoast Digest på nyhetssändningarna på lokalkanalen WXLT Channel 40 i Sarasota i Florida. I normala fall hade hon knappast blivit omtalad utanför Florida, men Christine kom att bli världskänd och omtalad under många års tid efter att ha varit den första personen att begå självmord i direktsändning på TV. Drygt 40 år efter självmordet har Christine Chubbuck återigen kommit på tapeten, då långfilmen Christine fick premiär på Sundance. Här får vi lära känna Christina när hon närmar sig sin 30-årsdag, och blir alltmer deprimerad samtidigt som hennes relation till kollegan George inte direkt går som planerat och hon dessutom blir alltmer leds på sin chefs besatthet vid att allt måste vara så blodigt och allvarligt i ett försök att höja kanalens bristande tittarsiffror.

Jag är lite för ung för att ha känt till Christine Chubbuck mer ingående, men hade hört talats om själva händelsen innan. Det är hursomhelst en fascinerande och intressant, men förstås väldigt obehaglig, historia som förtjänar att uppmärksammas. Christine har också blivit en riktigt bra film, som skildrar de verkliga händelserna på ett bra och rättvist sätt. Det har blivit en engagerande film, som håller intresset vid liv hela tiden. Här finns en del charm, en gnutta humor och en obehaglig stämning. Atmosfären är också utmärkt, och det ser ut och känns som 1970-tal in i minsta detalj. Tempot är precis lagom högt, så att det händer något hela tiden och aldrig blir segt eller tråkigt. Det är en rakt berättad film som aldrig blir svårbegriplig, men som ändå är någorlunda lågmäld.

Framförallt uppskattar jag att Christine blivit en nyanserad film, som inte presenterar några "rätta svar" utan låter tittarna dra sina egna slutsatser. Därigenom får vi inget enkelt svar på exakt varför Christine begick självmord; för verkligheten är ju sällan enkel eller svartvit. Vi får se flera ledtrådar om Christines personlighet och förmodad depression, och får även se kollegors välvilliga men i slutändan misslyckade beteende. Likaså får vi inblick i den här TV-kanalen, och dess chefs besatthet för att allt ska vara så brutalt och blodigt som möjligt. Tillsammans ger alla dessa ledtrådar en bild av varför tragedin inträffade, men det är förstås inte så enkelt att man kan peka på exakt en viss incident som orsakade allt. Därför är det tacksamt att filmen heller inte försöker att förenkla verkligheten genom att redovisa exakt varför det hände, utan istället måla upp en komplex och invecklad situation som tillsammans möjligen kan ge en förklaring.

Det mesta tyder på att de fakta som redovisas till största delen ligger relativt nära vad som verkligen hände, men om filmens teorier om varför det skedde stämmer lär ju ingen idag kunna svara på. Men å andra sidan presenteras heller inga konkreta fakta om varför det hände, så det är upp till var och en att dra sina egna slutsatser. En del av de fakta som tas upp kring Christines liv lär ingen annan än de allra närmaste kunna veta om det stämmer, så man får väl inte se Christine som någon definitiv sanning, men förmodligen stämmer åtminstone merparten överens med verkligheten.

Enstaka detaljer överensstämmer inte tidsmässigt med verkligheten, vilket förstås har gjorts för dramatisk effekt, men det känns onödigt och jag hade föredragit att man höll sig närmare vad som verkligheten hände. Dessutom får vi inte lära känna Christines kollegor lika väl som jag hade önskat, och den enda som får några egentliga nyanser är väninnan och kameramannen Jean. De flesta andra känns tämligen endimensionella, och det är olyckligt då i synnerhet Michael och George på var sitt sätt trots allt bidrog till den tragiska utgången. I synnerhet Michael känns lite för stereotyp, vilket förtar en del av den i övrigt så starka realistiska känslan.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt om än inte särskilt originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och framförallt är Rebecca Hall fullkomligt strålande i huvudrollen som Christine. Det är en väldigt svår roll, men Rebecca klarar av den galant och gör en av de bästa rollprestationerna jag sett på senare år. Hon gör en stark och naturlig rollprestation, där hon genom gester och minspel lyckas att porträttera vad Christine tänkte och kände på ett fantastiskt lyckat sätt. Man lyckas inte slita blicken från henne, och hon gör både en mångfacetterad men samtidigt ödmjuk rolltolkning där man hela tiden känner för Christine. Rebecca Hall har tyvärr sällan fått den uppmärksamhet hon förtjänar, men det här kan inte bli annat än början på hennes stora genombrott som skådespelerska. Michael C. Hall är också riktigt bra som George, och gör en övertygande rollprestation men får aldrig ens i närheten av lika mycket att arbeta med. Tracy Letts gör vad som går i en hopplöst stereotyp roll, medan Maria Dizzia är ett riktigt fynd som Jean.

Christine är en mycket bra och välgjord film, som skildrar de sanna händelserna på ett rättvist sätt. Det har blivit en mycket fängslande film, som man aldrig kan slita blicken ifrån trots att tempot är relativt lågt. Det är alltid lite problematiskt med filmer där utgången är given och man redan vet hur allt kommer att sluta, och det här är inget undantag. Det gör förstås att en del av spänningen försvinner, men trots allt är det värdefullt att få en inblick i Christines liv. Det är framförallt fascinerande med en så nyanserad skildring, som inte presenterar några definitiva fakta utan snarare målar upp många små beståndsdelar som tillsammans möjligen kan varra en förklaring till varför det hände. Filmen har förstås också många paralleller än idag, då medias behov av tittarsiffror och att chocka tittarna knappast har minskat med åren, men möjligen kan jag känna att filmteamet inte fokuserat tillräckligt utförligt på den aspekten. Men Christine är trots en och annan brist en riktigt lyckad film, som är väl värd att ses vare sig man känner till Christine Chubbuck eller inte. Mitt betyg blir därför en svag åtta, och framförallt är Rebecca Halls fenomenala insats ett skäl till att ingen bör missa filmen.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder Widescreen-bild med proportionerna 1,85:1 (nästan fullskärm på en Widescreen-TV) medan ljudet är i DTS-HD 5.1 på engelska. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade, men tyvärr finns ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är stor och lättläst. Översättningen är bra och till största delen kunde jag inte upptäcka några översättningsfel. En klantig miss är dock att "Over" vid kommunikationsradior översatts med "Över", medan vi ju alla vet att det heter "Kom" i det svenska språket.

När man matar in Blu-Ray-skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av en enkel språkvalsmeny. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men som är neutral utan något språk alls (förutom bonusmaterialsmenyn som är på engelska). Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att en uppslagen bok innebär scenval eller att en asterisk (*) innebär bonusmaterial är knappast lika självklart. När man spelat filmen klart visas plötsligt varningstexter på ett 50-tal olika språk (!), som tar ungefär sex minuter innan man äntligen kommer tillbaka till menyn. Det går tyvärr inte att hoppa över varningstexterna, men det går i alla fall att spola på bild så bara man har en Blu-Ray-spelare med tillräckligt snabb bildsökning (minst 50 gångers hastighet är nästan ett måste för att inte tappa förståndet) blir det i alla fall inte alltför vansinnigt irriterande... Jag förstår verkligen inte varför Universal, som i alla tider skött varningstexter på ett någorlunda exemplariskt sätt, plötsligt ska börja med sådana här sattyg och visa varningar för betydligt fler språk än som överhuvudtaget finns representerade på skivan.

Det enda bonusmaterial som finns är ett flertal bortklippta scener som tillsammans tar upp ungefär en kvart. En ganska stor andel av dessa berör en bortklippt sidohistoria kring Christines volontärarbete med dockteater på sjukhus, som tas upp mindre av i filmen. Det är absolut intressant att få se scenerna, men man klarar sig utan dem - det främsta skälet till att ha med dessa scener är för att presentera ännu ett bakslag för Christine och således ännu en presumtiv orsak till självmordet, men då vi redan fått se tillräckligt många bakslag i hennes liv finns det egentligen ingen anledning att ödsla närmare 10 minuter på det här. Bonusmaterialet har tyvärr ingen skandinavisk text, men det finns i alla fall engelsk text vilket är betydligt bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 april 2017
Senast uppdaterad: 25 april 2017

Recensionen har lästs 2216 gånger av 1281 personer, sedan den 25 april 2017

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
BD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TVÅA - SEXA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern