Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Citizen Kane - En sensation
(Citizen Kane)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Citizen Kane på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 59 minuter
Genre: Drama/film noir
Produktionsland/år: USA, 1941
Produktionsbolag: RKO Pictures & Mercury Productions
Producent: Orson Welles
Regi: Orson Welles
Manusförfattare: Herman J. Mankiewicz & Orson Welles
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Charles Foster Kane - Orson Welles Jerry Thompson - William Alland
Emily Norton Kane - Ruth Warrick Susan Alexander Kane - Dorothy Comingore
Walter Parks Thatcher - George Coulouris Jedediah Leland - Joseph Cotten
Mr. Bernstein - Everett Sloane Herbert Carter - Erskine Sanford
Raymond (butlern) - Paul Stewart Jim W. Gettys - Ray Collins
Charles Foster Kane som barn - Buddy Swan Mary Kane (mamma) - Agnes Moorehead

Efter ett långt och händelserikt liv dör den stenrika tidningsmagnaten Charles Foster Kane i sin egen gigantiska herrgård Xanadu i Florida, och hans sista ord i livet blir "Rosebud" som ingen lyckas tyda. Journalisten Jerry Thompson får i uppdrag att ta reda på exakt vad Kanes sista ord i livet faktiskt betyder, och vem eller vad som Rosebud är eller var. Han intervjuar f.d. fruar, kollegor och andra som kände Kane, och via tillbakablickar får vi se hur Kane växte upp utan sina föräldrar, blev stenrik, tog över en massa tidningar men samtidigt också sänkte den journalistiska ambitionen på tidningarna och med tiden blev mindre och mindre relevant i samhället...

Hör och häpna har jag faktiskt inte sett denna klassiker förrän nu, och det var med blandade känslor jag satte mig ner framför TV:n för att för första gången se denna nästan 70 år gamla klassiker - skulle den verkligen kunna hålla i dagens läge...? Det gjorde den förvånansvärt väl, men ändå är det med lite blandade känslor jag också lämnar filmen. Citizen Kane är en bra film, som håller ganska väl än idag. Handlingen är intressant och det finns ett påtagligt djup. Det är stämningsfullt, och med en intressant premiss. Det blir också hyfsat engagerande, och intresset hålls vid liv då man verkligen vill veta vad just "Rosebud" betyder.

Framförallt är det en visuellt oerhört tilltalande film, med ett mycket läckert svartvitt foto med ett annorlunda bildspråk och förstklassig bildkomposition. Ingenting har lämnats åt slumpen, och både foto, scenografi och ljussättning är utmärkta som verkligen förhöjer stämningen. Musiken är jag inte lika begeistrad av, med stråkmusik som lite för ofta upplevs övertydlig och "bombastisk" enbart för sakens skull. Det kanske inte upplevdes så när det begav sig, men i dagens läge blir musiken oftast lite för mycket och upplevs överdramatisk.

Filmen som sådan är dock lite ojämn, varför jag blev något kluven av Citizen Kane. Periodvis är det suveränt, och både fängslande och fascinerande då man dras in i filmen på ett effektivt sätt. Vissa scener är mycket minnesvärda, och gör att man definitivt förstår varför filmen fått sådan kultstatus.

Men andra scener imponerar inte lika mycket, och ibland upplevs det något segt och oengagerande. Det blir lite för många "ytliga" scener, som inte bidrar till att lära känna vare sig Charles Foster Kane eller någon annan i nämnvärd grad. Ibland blir det mest bara storslaget och skrikigt för sakens skull, medan jag hellre velat se lite mer lågmälda scener. Kanske hade filmen vunnit på att kortas ned en aning också, då två timmar är i mesta laget för den här premissen, samtidigt som jag hade velat se mer av Kanes barndom än den korta scen där den skildras.

Citizen Kane är en bra, välgjord och huvudsakligen välspelad film. Orson Welles är suverän som Kane själv, men övriga skådespelare - till största delen debutanter - är lite mer ojämna, där somliga ger ett något teatraliskt intryck. Men fotot är svårslaget, och handlingen överlag fascinerande. Filmen är tyvärr lite för ojämn för sitt eget bästa, och är man inte väldigt pigg och skärpt kan den upplevas lite seg mellan varven. Men slutscenen är stark och minnesvärd, och den fantastiska visuella stilen är säkerligen en av skälen till att filmen blivit så framgångsrik. Med 1942 års mått mätt var det säkert en storslagen film, men i dagens läge är jag inte riktigt lika imponerad då filmen spretar lite för mycket och inte alla aspekter har klarat tidens tand lika väl. Kanske upplevs den bättre om och när man ser om filmen, men i dagsläget nöjer jag mig med en stabil sjua i betyg - långt ifrån dåligt, men heller inte det mästerverk som många andra velat göra gällande...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 maj 2021

Recensionen har lästs 526 gånger av 337 personer, sedan den 13 maj 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FYRA - NOLLA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern