Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Close
(Close)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Close på CDON
   ANNONS
Drama / Skolmiljö / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 44 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Belgien/Frankrike/Nederländerna, 2022
Produktionsbolag: Menuet Producties, i samarbete med Diaphana Films, Topkapi Films, Versus Production , Radio Télévision Belge Francophone (RTBF) & Canal+
Producent: Michiel Dhont & Dirk Impens
Regi: Lukas Dhont
Manusförfattare: Lukas Dhont & Angelo Tijssens
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Leo - Eden Dambrine Rémi - Gustav De Waele
Sophie (Rémis mamma) - Émilie Dequenne Peter (Rémis pappa) - Kevin Janssens
Nathalie (Leos mamma) - Léa Drucker Yves (Leos pappa) - Marc Weiss
Charlie - Igor van Dessel Baptiste - Léon Bataille
Céline - Serine Ayari Denise - Hélène Theunissen
Thomas - Robin Keyaert Mark - Herman van Slambrouck

De 12-åriga pojkarna Leo och Rémi är oskiljaktiga, och umgås nästintill oavbrutet. De står varandra mycket nära, och Leo sover över hos Rémi i samma säng som honom minst lika ofta som han sover hemma. Men när pojkarna efter en bekymmersfri sommar ska börja högstadiet börjar verkligheten komma ikapp. Några tjejer i klassen frågar om Leo och Rémi är ett par, varpå Leo snabbt klargör att så minsann inte är fallet och att de bara är vänner - medan Rémi inte svarar alls. Men frågan räcker för att klassens homofoba mobbare ska börja reta dem, och Leo som verkligen vill passa in bestämmer sig då för att gå med i hockeylaget; utan Rémi som inte får vara med. Det kommer att förändra allt.

Lukas Dhonts första film Girl var riktigt bra, så jag har sett fram emot hans andra film som regissör - och Close är minst lika bra, och en mycket bra och välgjord film. Historien är enkel och förhållandevis tunn, men läser man mellan raderna hittar man desto mer: ett väldigt känslosamt och berörande ämne, som skildras på ett mycket bra sätt. Huruvida pojkarna är förälskade i varandra eller "bara" goda vänner, och huruvida det handlar om homosexualitet eller bara vänskap, kan man tolka hur man vill - det är hursomhelst ovidkommande för berättelsen i sig, som mer handlar om andras uppfattning än om faktiska förhållanden. Det uppskattar jag, då det gör allting betydligt mer nyanserat och det inte blir så svartvitt som dylika dramer brukar te sig.

Det är ett starkt och gripande drama, som inte kommer lämna någon oberörd. Det är mycket fängslande i all sin enkelhet, och så gripande att det är helt omöjligt att inte fälla en och annan tår - och det var länge sedan jag grät så här mycket av en film. Samtidigt är det aldrig översentimentalt, utan det håller sig på en lagom nivå; även om man ibland kan skönja att manusförfattaren kanske delvis spelar på känslosträngar vid enstaka tillfällen. Men det är stämningsfullt och intressant, och det förblir engagerande från början till slut. Längden är precis lagom, för mycket längre än så här hade nog inte fungerat för en så pass enkel handling.

Rollfigurerna är intressanta, och man hinner lära känna både Leo och Remi på ett bra sätt, som båda två är nyanserade och mänskliga. Då kan man kanske ha överseende med att vissa andra rollfigurer känns något stereotypa och tunna. Jag hade dock gärna velat se lite mer av Remis mamma Sophie, som är viktig för handlingen men inte riktigt får de rätta nyanserna. Men enstaka scener fungerar inte riktigt lika bra som resten, och det förekommer tillfällen då rollfigurer inte beter sig helt logiskt sett till deras beteende i resten av filmen. Det stjälper inte så mycket, men tillräckligt för att man ska hinna reagera på att trovärdigheten sjunker på ett i övrigt så realistiskt och naturligt drama.

Close är en mycket bra och välgjord film, med en trovärdig dialog, snyggt foto och utmärkta skådespelarinsatser - i synnerhet Eden Dambrine är fantastisk som Leo, och gör en stark och minnesvärd rollprestation. Det är en stark och gripande film, som inte kommer lämna någon oberörd och där det är omöjligt att hålla tårarna borta. Det är engagerande, intressant och tänkvärt, och jag uppskattar att regissören Lukas Dhont inte presenterar några givna svar utan att vi får dra våra egna slutsatser. Här finns många nyanser och ett påtagligt djup, och inget och ingen är helt svart eller vit vilket jag uppskattar. Egentligen finns inte mycket att klaga på, men vid enstaka scener beter sig inte alla rollfigurer helt konsekvent och trovärdigt; vilket i kombination med att inte alla får så mycket utrymme eller nyanser som jag hade önskat sänker helhetsintrycket en liten aning. Men det är egentligen petitesser i det stora hela, och det här är en film som alla bör se och som förtjänar en stabil åtta i betyg. Att den här filmen inte vann Oscar för bästa utländska film är obegripligt, då vinnaren På västfronten intet nytt är mycket sämre...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 april 2023

Recensionen har lästs 1290 gånger av 723 personer, sedan den 20 april 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - ÅTTA - NIA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern