Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Cold War
(Zimna wojna)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Cold War på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Musik / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike/Polen/Storbritannien, 2018
Produktionsbolag: Opus Film, Apocalypso Pictures & MK2 Productions
Producent: Ewa Puszczynska
Regi: Pawel Pawlikowski
Manusförfattare: Pawel Pawlikowski & Janusz Glowacki
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Zula - Joanna Kulig Wiktor - Tomasz Kot
Michel - Cédric Kahn Juliette - Jeanne Balibar
Kaczmarek - Borys Szyc Irena - Agata Kulesza

I Pawel Pawlikowski Oscarsnominerade Cold War får vi följa Zula och Wiktor, som blir förälskade när han är hennes lärare på en kulturakademi i Polen i slutet av 1940-talet. Genom akademiens framträdanden runt om i Europa får de till sist chansen att fly från det kommunistiska Polen, men det är långt ifrån problemfritt att börja om på nytt i västvärlden.

Pawel Pawlikowski är absolut en skicklig regissör, även fast jag inte var riktigt lika begeistrad av hans förra film Ida som resten av världen. Cold War är dock bättre, och en riktigt bra film som både är underhållande och djupsint med många bottnar. Det är stämningsfullt, och med ett mycket vackert svartvitt foto i gammaldags 4:3-format. Med bra musik och fantastiska skådespelarprestationer dras man snabbt in i handlingen, och det förblir en engagerande och fascinerande film. Det är fängslande, intressant och tänkvärt, och att historien också i grund och botten inspirerats av Pawels föräldrars liv har säkerligen inte varit någon nackdel. Tiden går snabbt, och det blir aldrig segt eller utdraget.

Men 1 timme 28 minuter är verkligen i kortaste laget för ett så mångfacetterat och invecklat drama, och filmen hade behövt lite mer tid för att Zula och Wiktors relation verkligen ska få lite mer kött på benen. Man hade velat veta lite mer om allting, och trots många nyanser hos Zula och Wiktor återstår ändå många frågetecken och de blir inte riktigt så nyanserade som jag hade önskat. Tiden räcker helt enkelt inte riktigt till för att både berätta den här ganska omfattande berättelsen plus dessutom lära känna de båda huvudkaraktärerna tillräckligt, och därför blir filmen inte riktigt så gripande som jag hade önskat. Cold War är dock ändå en riktigt bra och välgjord film, men det saknas någonting för att man ska bli riktigt nöjd, även fast jag ändå ger den en svag åtta i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 februari 2020
Senast uppdaterad: 23 februari 2020

Recensionen har lästs 1832 gånger av 959 personer, sedan den 23 februari 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - ETTA - ETTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern