Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Dangerous Man
(A Dangerous Man)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Dangerous Man på CDON
Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Legacy Filmworks, i samarbete med Steamroller Productions & Voltage Pictures
Producent: Deboragh Gabler
Regi: Keoni Waxman
Manusförfattare: Keoni Waxman
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Shane Daniels - Steven Seagal Tia - Marlaina Mah
Sergey - Jesse Hutch Vlad - Vitaly Kravchenko
Chen - Terry Chen Kuan - Vincent Cheng
Kommissarie Ritchie - Jerry Wasserman Clark - Mike Dopud

Den amerikanska Hawaii-baserade regissören och manusförfattaren Keoni Waxman har huvudsakligen legat bakom TV-filmer och billiga direkt-till-DVD-filmer, och gjorde senast actionfilmen The Keeper med Steven Seagal i huvudrollen. Han har nu fortsatt att arbeta med Seagal, och hans senaste film Dangerous Man har nu släppts direkt på DVD. På omslaget står det att Steven Seagal själv regisserat, men det stämmer alltså inte - vad som omslagsskribenten istället syftar på är förmodligen att Seagal själv varit exekutiv producent för filmen.

Shane Daniels försökte försvara sin fru mot en våldtäktsman, och när mannen senare hittas mördad blir han huvudmisstänkt. Shane fälls för mord, och efter sex långa år blir han äntligen frikänd efter nya DNA-bevis. Tyvärr inte i tid, då hans fru redan hunnit lämna honom. Han hinner inte vara fri länge förrän han råkar bli vittne till att kinesiska maffiamedlemmar brutalt avrättar en polis på en rastplats. Shane upptäcker då att kinesernas bil är fylld av pengar och dessutom en medvetslös tonårstjej. Den unga tjejen Tia berättar att hon blev kidnappad efter att hon blivit vittne till att poliser mördat hennes vänner efter att hon försökt hjälpa sin farbror som tagit sig från Kina till USA illegalt. Shane går med på att hjälpa henne, men får samtidigt både maffian och lokalpolisen efter sig.

Det här är sannerligen ingen originell film, och särskilt djupt är det heller inte. Då jag aldrig varit särskilt förtjust i actionfilmer hade jag också mina farhågor, och inledningsvis såg de ut att besannas. Till en början är det nämligen inte en särskilt intressant film, och de första 20 minuterna är rentav ganska tråkiga. Det gör heller inte saken bättre att Shane är en ganska osympatisk rollfigur, som ägnar sig åt vad som milt uttryckt måste beskrivas som grovt övervåld.

Men allt detta förändras när storyn väl kommer igång, och Tia kommer in i bilden. Då blir det faktiskt en ganska engagerande film, med en intressant story och där man om inte annat åtminstone bryr sig om Tia hela tiden. Överlag är det riktigt spännande, och Dangerous Man lyckades faktiskt att hålla mitt intresse vid liv. Så förblir det ganska länge, men efter ett tag blir det för mycket omotiverade actionsekvenser. Visst förstår jag att syftet med en actionfilm är just action, men det är ju en fördel om det faktiskt finns någon logik bakom dessa. En del av actionscenerna pågår också lite väl länga, som gör att det periodvis blir oengagerande när alla verkar slåss i det oändliga.

Det förekommer också vissa logiska luckor och trovärdighetsproblem, och framförallt verkar Shane överleva orimligt mycket utan minsta tecken på skada - detta trots att han ärligt talat inte ser ut att vara i någon toppform. Fast å andra sidan brukar sådana brister genomsyra de flesta actionfilmer, och det är i alla fall inte värre än genomsnittet här. Filmen är också lite för lång, och det märks att filmteamet insett att manuset inte riktigt hållit för en så pass lång film (trots en speltid på bara 1 timme 30 minuter), och istället har fyllt på med action, action och ännu mer action. Om alla dessa scener kunnat trimmas ner en smula och därmed få ner speltiden med 10 - 15 minuter, så hade Dangerous Man förmodligen upplevts som bättre. Särskilt mot slutet blir det för mycket av det goda, då handlingen blir lidande av den stora mängden actionsekvenser som pågår.

Filmen erbjuder ett hyfsat foto, med snyggt koreograferade actionscener. Vid en del slagsmålsscener blir det dock ganska tydligt att Steve Seagal har en stuntman, och det ser inte helt naturligt ut. Det förekommer även med en del av de andra skådespelarna, men syns inte riktigt lika tydligt där. Skådespelarinsatserna är helt okej, och Steven Seagal gör en skaplig insats som Shane. Han lär inte vinna någon Oscar, men gör en fullt godkänd insats utan att sticka ut. Men han blir faktiskt överträffad av den ganska okända Marlaina Mah, som är ett riktigt fynd som Tia och spelar övertygande och trovärdigt. Hon har potential att komma långt inom branschen, och står för den klart bästa insatsen i filmen. I övrigt är det hyfsade skådisar, som gör godkända prestationer utan att nå några nya höjder.

Vid en relativt lågbudgetproducerad actionfilm gjord direkt för DVD har man sina skäl att vara skeptisk, men Dangerous Man är faktiskt bättre än jag hade trott. Visst förekommer en del klichéer och luckor, och man får ingen rimlig förklaring till en del som händer. Men det är ändå en spännande och bitvis engagerande film, där framförallt Tia är en intressant rollfigur. Det är inget som lämnar bestående intryck eller som man vill se om, men filmen är i alla fall fullt godkänd som underhållning för stunden och är sevärd. Om tempot och upplägget hade fortsatt hela tiden som den första knappa timmen hade jag gett den en sexa, men mot slutet blir det för mycket omotiverade (och väldigt våldsamma) våldsscener vilket drar ner helhetsintrycket, och gör att jag nöjer mig med en stark femma.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. På omslaget står det att även ett DTS-spår ska finnas, men något sådant fanns i alla fall inte på mitt recensionsex. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. Den svenska översättningen håller hyfsad klass, men det förekommer ett fåtal översättningsfel. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, direkt följt av ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter börjar själva filmen att spelas upp direkt, utan att någon meny visas. Som vanligt när det gäller Nordisk Film finns ingen traditionell huvudmeny, och här går det inte ens att trycka på DVD-spelarens menyknapp (då händer ingenting). Det medför också att det inte finns någon scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det gör också att man från menyn inte kan välja att spela upp filmen utan text, utan föredrar man att se filmen otextad måste man välja något av de skandinaviska språken och därefter stänga av texten via fjärrkontrollen efter att filmen startat. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt om än inte speciellt förvånande för en film som inte visats på bio i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 februari 2011
Senast uppdaterad: 16 februari 2011

Recensionen har lästs 3068 gånger av 1711 personer, sedan den 16 februari 2011

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - SJUA - FEMMA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern