Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Days of Happiness
(Les Jours heureux)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Days of Happiness premiärvisades på Göteborgs filmfestival. Det är ännu inte klart när filmen får ordinarie biopremiär i Sverige.
Sök efter Days of Happiness på CDON
   ANNONS
Drama / Musik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 58 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Kanada, 2023
Produktionsbolag: Item 7
Producent: Pierre Even
Regi: Chloé Robichaud
Manusförfattare: Chloé Robichaud
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Emma - Sophie Desmarais Naëlle - Nour Belkhiria
Patrick - Sylvain Marcel Jad (Naëlles son) - Rayan Benmoussa
Debbie - Katherine Levac Valérie - Ariel Charest
Yves - Yves Jacques Alex - Ines Defosse
Philippe Sivigny - Vincent Leclerc Sabrina - Maude Guérin

Emma är den första kvinnliga dirigenten för symfoniorkestern Orchestre Métropolitain i Montréal, och kämpar för att få förlängd anställning. Samtidigt har hon en knepig relation med sin pappa, som också råkar vara hennes manager. Under tiden börjar hon tröttna på att hennes flickvän Naëlle, som nyligen skilt sig och har barn, vill hålla deras förhållande hemligt; trots att de varit tillsammans i åtta månader - Naëlle vill under inga omständigheter att hennes exman ska få reda på sin nya relation.

Jag vet inte om det är en tillfällighet eller inte, mest troligt är det nog det, men Days of Happiness har ganska stora likheter med fjolårets Oscarsnominerade Tár - de jämförelserna är inte till den här filmens fördel, men Days of Happiness är ändå en bra film. Den största skillnaden gentemot Tár är väl kanske att huvudrollen är mer sympatisk, och det är lätt att känna för Emma som är en sympatisk men ändå mångfacetterad rollfigur. Att få följa hennes mödor blir snabbt både fascinerande och engagerande, och intresset hålls vid liv på ett elegant sätt. Då kvinnliga dirigenter fortfarande är alltför ovanliga kan man också köpa att det blir lite väl likt Tár, och jag uppskattar både handlingen och den fina stämningen.

Men fokuset på Emma gör att övriga rollfigurer snabbt hamnar i skymundan, som känns underutvecklade och i en del fall även stereotypa. Det gäller delvis Emmas pappa Patrick, men ännu mer flickvännen Naëlle. Där känns det som att det saknas någonting, då det knappast kan vara normalt att ha ett hemligt förhållande med någon i hela åtta månaders tid; till den grad att paret till och med gömmer sig om de stöter på någon de känner i matvaruaffären...! Men den historien rinner närmast ut i sanden, då ingen verkar göra något stort väsen av det, trots att Naëlles beteende åtminstone i mina ögon framstår som egendomligt. Att frånskilda föräldrar inte vill basunera ut nya relationer innan de vet om det kommer hålla är väl en sak, men när hemlighetsmakeriet går så här långt under så pass lång tid börjar det påverka trovärdigheten - men hade vi fått se mer ur Naëlles perspektiv kanske saker och ting hade klarnat.

Days of Happiness är en bra och välgjord film, med ett snyggt foto, utmärkta skådespelare och fin klassisk musik. Om man inte hade sett Tár hade man kanske blivit ännu mer förtjust i Days of Happiness, men när likheterna är så pass tydliga samtidigt som den här filmen inte har samma djup och heller inte är lika bra, så är det svårt att släppa tanken på att det mest är en något blek kopia av Tár. Men bedömer man filmen på egna meriter är det en bra och underhållande film, men som hade förtjänat på en större fördjupning av övriga karaktärer utöver Emma. Dessutom blir slutet något abrupt, och flertalet obesvarade frågor kvarstår. Men det är ändå en underhållande och engagerande film, som är väl värd att se men som saknar det där lilla extra som skulle göra filmen särskilt minnesvärd - därför stannar betyget på en stabil sjua, men det är ju för all del inte fy skam det heller.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 februari 2024

Recensionen har lästs 222 gånger av 180 personer, sedan den 15 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - FEMMA - NOLLA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern