Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Decision to Leave
(Heojil kyolshim)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Decision to Leave på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 19 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sydkorea, 2022
Produktionsbolag: CJ Entertainment & Moho Films
Producent: Ko Dae-seok & Park Chan-wook
Regi: Park Chan-wook
Manusförfattare: Park Chan-wook & Chung Seo-kyung
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jang Hae-jun - Park Hae-il Song Seo-rae - Tang Wei
Jung-an - Lee Jung-hyun Soo-wan - Go Kyung-Pyo
Im Ho-shin - Yong-woo Park Yeon-su - Shin-Young Kim
Ki Do-soo - Seung-mok Yoo Yoo Mi-ji - Seo Hyun-woo
Mormor Hae-dong - Jung Young Sook San-oh - Jeong Min Park

Kriminalinspektören Hae-Jun bor i Busan i sydöstra Sydkorea, och lider av sömnlöshet. Han är gift, men hans fru veckopendlar till sitt jobb på ett kärnkraftverk på annan ort och kommer bara hem på helgerna. Hae-Jun och hans kollega Soo-Wans senaste fall handlar om en medarbetare på Migrationsverket, som trots att han var en erfaren klättrare tycks ha fallit från ett berg och dött. Övriga poliser vill helst avsluta fallet genast och fokusera på viktigare ärenden, men Hae-Jun anar snabbt oråd - misstankar som förstärks när han träffar offrets betydligt yngre fru, den vackra kinesiska Song Seo-rae, som verkar helt oberörd av sin makes död och som dessutom har blåmärken och rivsår på kroppen. Men trots att Hae-Jun starkt misstänker att Seo-rae har mördat sin man kan han heller inte motstå att bli helt besatt av henne och dras mot henne...

Även om Park Chan-wook har hållit en lite ojämn klass på sina filmer, så är det svårt att inte få upp förväntningarna efter hans väldigt lyckade The Handmaiden. Men Decision to Leave kommer tyvärr inte upp i den höga klassen, även om det inte alls är en dålig film. Historien är intressant, och rollfigurerna känns genomarbetade. Här finns mycket att hämta, och visuellt är det en oerhört tilltalande film med ett fantastiskt foto där inget har lämnats åt slumpen. Skådespelarinsatserna är också makalösa, vilket i kombination med en imponerande stämning och atmosfär förhöjer helhetsintrycket. Det är också oförutsägbart, med många oväntade vändningar där man inte kan förutspå vad som ska hända härnäst.

Allt detta låter utmärkt, och det är det också. Problemet är bara det att det mesta är allt annat än lättbegripligt. Det är en invecklad och svårbegriplig historia, som bitvis är oerhört engagerande men bitvis är helt obegriplig. Det hade egentligen behövts en manual till filmen, men någon sådan följde tyvärr inte med... Det känns också rörigt och ofokuserat, där det ibland känns som att det saknas scener här och var, och då filmen ibland klipper abrupt till scener någon helt annanstans till synes helt utan logik. Att det sen dessutom är ett stort persongalleri, med många namn som förekommer och flera mer eller mindre ovidkommande sidohistorier komplicerar också saker och ting. Man måste vara skärpt när man ser filmen, och även då är det allt annat än lätt att hänga med i allt.

Det är lågmält och avskalat, och här förekommer ingen onödig dialog utan mycket förblir osagt som vi måste läsa mellan raderna för att tyda. Park Chan-wook förtjänar i och för sig en eloge för att helt undvika den övertydliga stil som många andra filmer lider av, där tittarna ofta skrivs på näsan med det mesta. Att slippa övertydlighet är skönt, men här går det istället för långt åt andra hållet; då det blivit så minimalistiskt och svårfattligt att det periodvis är nästan omöjligt att förstå vad som faktiskt händer... Jag betvivlar inte att manusförfattaren haft någon tanke bakom allt, men i så fall är det långt ifrån jämt som den tanken faktiskt är begriplig. Det borde gå att hitta en gyllene medelväg, där man undviker övertydlighet men samtidigt inte överlämnar allt åt slumpen, utan att det faktiskt går att förstå det mesta utan att ta till gissningar. Slutet lämnar också en del övrigt att önska, och känns allmänt malplacerat och konstlat.

Decision to Leave är en svår film att få något grepp om, och fortfarande kan jag inte riktigt avgöra vad jag tycker om den. Det är svårt att inte bli imponerad av den intressanta historien, de intressanta rollfigurerna, den lyckade musiken och det utmärkta fotot. Regissören förtjänar också en eloge för att ha skapat en så originell och nyskapande film, som inte liknar något annat. Men det är också rörigt och svårbegripligt, och fastän det ofta är fängslande är det ofta också snudd på omöjligt att begripa vad som egentligen pågår och vad tanken varit. Det är stämningsfullt och avskalat, men också lite för lågmält till den grad att man bara kan gissa sig till vad som egentligen händer. Ibland spretar handlingen åt alla möjliga håll, och vid flera tillfällen börjar jag undra om några scener har råkat klippas bort av misstag.

I slutändan blir jag både imponerad och konfunderad; både engagerad och irriterad. Jag hade verkligen velat se en manual till filmen, för att se vad tanken egentligen varit här och var, men någon sådan erbjuds tyvärr inte. Men trots att jag irriterade mig då och då över att inte riktigt förstå allt, så är det samtidigt trevligt att slippa allt vad övertydlighet heter och istället få se något som verkligen kräver tankeverksamhet - och man kan inte förneka att den nyskapande berättartekniken och stilen väcker både nyfikenhet och engagemang, trots att man också stör sig över den närmast obegripliga handlingen. I slutändan väljer jag därför en hyfsat stark sjua i betyg, då det trots allt är bra och välgjort även fast det blivit lite för svårbegripligt här och var. Men att filmen håller klass råder ingen tvekan om, och man lär heller inte glömma den på länge.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 maj 2023

Recensionen har lästs 1152 gånger av 812 personer, sedan den 11 maj 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - ETTA - SJUA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern