Dubbningshemsidan
Recensioner
Den ovillige fundamentalisten
(The Reluctant Fundamentalist)
Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.
I Lahore i Pakistan blir en amerikansk lärare kidnappad. Den pakistanska läraren Changez misstänks ha en koppling till händelserna, och att han är inblandad i mer än vad han lär ut under lektionerna. Därför bokar den amerikanska journalisten och utrikeskorrespondenten Bobby in en intervju med Changez, där han med egna ord ska få berätta sin historia. 10 år tidigare levde Changez ett framgångsrikt liv inom finansbranschen i New York. Han träffade sin kärlek Erica, och hade ljusa framtidsutsikter. Men efter terrorattentatet den 11 september förändrades allt.
Jag har tyvärr inte läst Mohsin Hamids litterära förlaga, och har därför inget att jämföra med. Men ingen kan förneka att Den ovillige fundamentalisten tar upp ett viktigt och alltid lika aktuellt ämne. Det har även skett på ett bra sätt, och resultatet är därför en överlag riktigt lyckad film. Det är intressant och engagerande, och trots ett lågt tempo hålls intresset vid liv. Det är värdefullt att få följa problematiken från två olika vinklar, vilket ger filmen ett ovanligt perspektiv som till stora delar saknas inom filmbranschen. Trots allt finns det ju alltid två sidor på alla historier, och då är det en trevlig omväxling att faktiskt få se åtminstone delar av båda sidorna.
Framförallt Changez har blivit en mångbottnad rollfigur som känns äkta, och även journalisten Bobby hinner få en del nyanser. Tråkigt nog schabblar filmen dock bort den enda kvinnliga rollfiguren som har någon form av betydelse för historien - Erica är i grund och botten en intressant rollfigur, men har tyvärr blivit alltför endimensionell och känns därför lite som bortkastad potential.
Men Den ovillige fundamentalisten är en engagerande och berörande film, och man dras in i handlingen på ett effektivt sätt. Därför bryr man sig hela tiden om vad som händer, trots att filmen är långsamt berättad och därmed kräver ett visst tålamod. Filmen lyckas också med konststycket att få både ramberättelsen och tillbakablickarna från början av 2000-talet att bli intressanta, där båda delarna får lagom stort utrymme och känns genomarbetade. Resultatet är en fängslande och fascinerande film, som visserligen är långsam men ändå förblir intressant hela tiden.
Men särskilt subtilt blir det inte. Tyvärr har Mira Nairs film blivit lite väl övertydlig, där allting ska berättas så att det inte råder någon tvekan om hur allting hänger ihop och vilka man kan lita på. Ingenting lämnas till egen tolkning, utan här skrivs tittarna på näsan på ett inte helt bekvämt sätt. Därmed upplevs historien också en smula tillrättalagd och konstlad, och det tror jag knappast var meningen. Jag tycker också att ramberättelsen känns något underutvecklad, då den inledande premissen om kidnappningen inte spelar någon direkt roll för handlingen - den trots allt dramatiska händelsen verkar överspelad direkt efter att den inträffat. Det vi får är förvisso riktigt bra, men samtidigt hade jag velat veta lite mer om kidnappningen.
Fotot är enkelt men fullt funktionellt, och har ett effektivt bildspråk men utan mycket till vackra vyer eller liknande. Skådespelarinsatserna är överlag bra, och Riz Ahmed och Liev Schreiber spelar riktigt bra som Changez och Bobby. Kate Hudson är som vanligt mycket bra som Erica, men får tyvärr inte mycket att arbeta med i denna ganska otacksamma roll. Kiefer Sutherland balanserar på gränsen till överspel, men gör ändå en stabil och ganska bra rollprestation.
Den ovillige fundamentalisten är en bra och välgjord film, som tar upp ett viktigt ämne på ett nyanserat och öppet sätt. Det är berörande och fängslande, men tyvärr också övertydligt och tillrättalagt. Det är en intressant film som absolut är sevärd för de allra flesta, men jag önskar att manusförfattaren inte hade behövt nedvärdera publiken genom att erbjuda alla svar svart på vitt utan egna tolkningar. Därför stannar mitt betyg på en ganska stark sjua, men det råder trots allt ingen tvekan om att det är en riktigt bra film som är väl värd att se.
Jag har tyvärr inte fått tillgång till DVD-utgåvan för recension, och kan därför inte uttala mig om DVD-produktionen eller eventuellt extramaterial.
Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 oktober 2013
Senast uppdaterad: 25 oktober 2013
Recensionen har lästs 3564 gånger av 2045 personer, sedan den 24 oktober 2013
Betyg: |
Film/serie |
|
7 |
DVD-produktion |
|
-- |
|
Snittbetyg: |
|
7 |
Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom
att ange dina betyg här nedan.
Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.
© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg