Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Den unge Zlatan
(Den unge Zlatan)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures för recensionsexemplaret
Sök efter Den unge Zlatan på CDON
   ANNONS
Dokumentär / Sport / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Dokumentär
Produktionsland/år: Sverige/Italien/Nederländerna, 2016
Produktionsbolag: WG Film & Auto Images, i samarbete med Indyca, KeyDocs & Sveriges Television
Producent: Margarete Jangård & Lennart Ström
Regi: Fredrik Gertten & Magnus Gertten
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ej tillämpbart
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Zlatan Ibrahimovic Mido Ahmed Hossam Hussein
Ronald Koeman Andy Van der Meyde

De svenska dokumentärfilmarna Fredrik och Magnus Gertten har ändå sedan 1998 legat bakom en lång rad dokumentärfilmer. En av deras tidigare filmer var Blådårar 2 - Vägen tillbaka från 2001, som följde Malmö FF och som därmed innehöll en hel del filmmaterial med deras på den tiden nytillskott Zlatan Ibrahimovic, som senare blivit en av världens mest kända fotbollsspelare. I deras nyaste dokumentär Den unge Zlatan får vi lära känna Zlatan ännu bättre, genom överblivet filmmaterial och intervjuer som togs fram för 2001 års film men som aldrig kom med i den färdiga filmen; varvat med nutida intervjuer med fotbollsspelare, tränare och andra som känt Zlatan på ett eller annat sätt.

Jag har aldrig varit intresserad av fotboll, och därför kan jag heller inte påstå att jag har någon större relation till Zlatan. Jag har i och för sig följt med sporadiskt i pressen, men inte brytt mig nämnvärt. Därmed är jag förstås inte den lämpligaste målgruppen för en dokumentärfilm om Zlatan; vilket är något man bör ha i åtanke. Men å andra sidan bör ju en dokumentär fungera även för de som inte redan är frälsta - trots allt ger det ju inte mycket att se en dokumentär om man redan vet allt... Den unge Zlatan är för all del en ganska bra och välgjord dokumentärfilm. Här finns en del unika bilder och inslag som man inte känner till, varvat med intervjuer från både nu och förr. Sammantaget innehåller filmen därför en del matnyttigt, och även för oss som är helt ointresserade av sport finns en del att hämta.

Zlatan själv säger inte mycket, men om man läser mellan raderna och hör vad andra personer berättar så får man veta en del om hans bakgrund och personlighet. Det är en del intressant som tas upp, och tycker man om fotboll lär det säkerligen vara ännu mer intressant. Genom de många omfattande intervjuerna med gamla kollegor och annat varvat med aldrig tidigare skådat filmmaterial från förr har det blivit en omfattande och lärorik film, som både skildrar Zlatan som fotbollsspelare och som person.

Men upplägget är onödigt rörigt, och av någon outgrundlig anledning hoppar filmen fram och tillbaka mellan åren - från 2002 ena sekunden till att i nästa ögonblick vara 2001, o.s.v. Självklart måste inte en film följa ett traditionellt linjärt upplägg, men här kan jag inte se vare sig någon logik eller tjusning i att hoppa fram och tillbaka; som bara gör det onödigt svårt att lista ut var och när vi befinner oss just nu.

Det är också väldigt märkligt att filmen inte innehåller en enda nyinspelad intervju med Zlatan, utan allt nyinspelat material rör fotbollsspelare och andra som haft med honom att göra. Vi får höra mycket av Zlatan genom äldre intervjuer gjorda mellan 2000 och 2002, vilket för all del är intressant, men man saknar ett perspektiv genom att han aldrig kommer till tals i nutida sekvenser. Inte heller får vi se intervjuer med någon som står eller stått Zlatan riktigt nära, så hans föräldrar, fru eller dylikt hör vi aldrig ett ord från. Det närmaste någon i Zlatans närhet vi kommer är en kort intervju på en minut med hans f.d. flickvän, men får aldrig ens veta hur och varför det tog slut mellan dem. Det är absolut intressant att få höra en del från fotbollsspelare och andra, men de kommer ju trots allt aldrig att kunna komma honom lika nära som anhöriga. Därigenom får filmen delvis ett lite olyckligt fokus, och fokuserar ofta mer på fotboll än på Zlatan som person.

Den unge Zlatan är en välgjord och intressant dokumentär, som är snyggt klippt och dessutom har utmärkt musik. Här får vi se en del intressanta intervjuer och filmklipp från förr som inte visats förut, och dessutom nutida intervjuer med vänner och rivaler som hjälper till att skildra Zlatan Ibrahimovic som person och som fotbollsspelare. Alltför mycket om Zlatans bakgrund får vi inte, och vi får också bara glimtar av hans personlighet, men genom att läsa mellan raderna förstår man ändå en del. Men genom att hoppa fram och tillbaka mellan åren upplevs filmen ostrukturerad och oorganiserad, och om det fanns någon tanke bakom tidshoppen så har de i sådana fall gått över mitt huvud. Det är också märkligt att Zlatan inte blir intervjuad i nutid, vilket säkerligen hade tillfört en helt annan dimension till filmen. Visserligen är det knappast någon hemlighet att Zlatan nuförtiden inte är lika lättillgänglig som vid filmens tidigare intervjuer från början av 2000-talet, men man hade ändå velat höra något från nutid. Att varken få höra ett ord från honom eller någon av hans närmast anhöriga känns lite märkligt, och gör att filmen upplevs lite tunn; och det var nog inte meningen. Men även för oss som är totalt ointresserade av fotboll finns en del guldkorn och inslag som gör filmen väl värd att se, men det är lite för långt mellan dem för att jag ska bli helt nöjd. Mitt betyg stannar därför på en hyfsat stabil sexa, men tycker man om fotboll lär man förmodligen uppskatta dokumentären mer än jag.

Blu-Ray-utgåvan innehåller Widescreen-bild i 1,85:1, medan ljudet är i DTS-HD 5.1 på en blandning av svenska, engelska, holländska, franska och italienska. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men det märks att det är stor skillnad på kvaliteten mellan de nyinspelade intervjuerna och äldre arkivmaterial. En del av de äldre scenerna har inte mer än VHS-kvalitet, och i synnerhet på Blu-Ray blir därför skillnaden i bildkvalitet alltför uppenbar då de nyinspelade delarna är knivskarpa. Filmen innehåller svensk text, och textspåret innehåller textning av både svenskspråkig och utländsk dialog. Märkligt nog finns ingen möjlighet att bara få text på utländsk dialog, utan här är det allt eller inget som gäller. Någon dövtextning är det inte i egentlig mening, utan texten innehåller bara allt tal rakt upp och ned utan vara sig information om viktigare ljud eller annat. Blu-Ray-utgåvan har enklast tänkbara upplägg - när man matar in skivan kommer man direkt till huvudmenyn, som bara innehåller möjlighet att spela filmen (med svensk text); inga valmöjligheter överhuvudtaget. Således finns heller inget bonusmaterial, och inte ens trailers finns att hitta.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 november 2016
Senast uppdaterad: 11 november 2016

Recensionen har lästs 1770 gånger av 1090 personer, sedan den 11 november 2016

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
BD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - NOLLA - NOLLA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern