Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Den vita massajen
(Die Weisse Massai)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Den vita massajen på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 6 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Sydkorea, 2005
Produktionsbolag: Constantin Film Produktion
Producent: Günter Rohrbach
Regi: Hermine Huntgeburth
Manusförfattare: Johannes W. Betz, baserad på en självbiografisk roman av Corinne Hofmann
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Carola - Nina Hoss Lemalian - Jacky Ido
Elisabeth - Katja Flint Pater Bernardo - Nino Prester
Stefan - Janek Rieke

Den vita massajen var ursprungligen en självbiografisk roman skriven av den schweiziska författarinnan Corinne Hofmann; ursprungligen utgiven 1998 och mycket framgångsrik, särskilt i tyskspråkiga länder. 2004 blev denna roman till film, som dock dröjde tills hösten 2005 innan den fick premiär. Därefter dröjde det ännu längre innan den såg dagens ljus i Sverige (april 2006 på bio), och nu har den slutligen släppts på DVD. Själv har jag inte läst originalromanen, så jag kan inte uttala mig om hur väl filmen håller sig till romanen och de verkliga händelserna - men då Corinne Hofmann enligt uppgift varit inblandad i produktionen av filmen, så är det väl rimligt att anta att filmen bör följa romanen relativt väl. Av okänd anledning har dock alla egennamn ändrats i filmen gentemot romanen (och verkliga livet), och Corinne heter Carola i filmen. Carola och hennes pojkvän Stefan besöker i alla fall Kenya som turister (i verkliga livet hände detta 1986), och Carola blir då alltmer betagen av en inföding vid namn Lemalian - en krigare från en stam vid namn samburu, som är närbesläktat med massajer. Det går så långt att Carola berättar för Stefan att hon inte tänker följa med honom hem till Schweiz, utan tänker stanna i Kenya. Det visar sig snart att Lemalian också är intresserad av henne, och de gifter sig snart. Men allt är långt ifrån problemfritt; kulturen skiljer sig markant mellan Europa och Kenya, och det är svårt att anpassa sig - kvinnosynen hos samburustammen är också minst sagt gammaldags. Och inte blir det bättre av att Lemalian visar sig vara sjukligt svartsjuk...

Jag känner mig väldigt kluven efter att ha sett filmen. Å ena sidan är det en intressant verklig historia, som definitivt tål att uppmärksammas. Fotot är mycket vackert, och filmen känns välgjord. Men å andra sidan finns även en del brister. Först och främst känns filmen, med sina dryga två timmar, för lång - det blir segt och utdraget, och periodvis känns den ärligt talat ganska tråkig. Den andra halvan av filmen lyfter dock, och genast blir allting intressantare. Jag tror att filmen hade tjänat på att kortas ner lite, särskilt bland de inledande scenerna. Å andra sidan går vissa händelseförlopp alldeles för fort fram, vilket påverkar trovärdigheten. Exempelvis bagatelliseras Carolas beslut att bo kvar i Kenya, och det tar ungefär en minut för henne att komma fram till det livsavgörande beslutet. Jag tycker heller inte att vissa av kulturkrockarna mellan Schweiz och Kenya utforskas tillräckligt. Vissa kulturkrockar får vi se väldigt ingående (i vissa fall plågsamt ingående), medan andra verkar "slarvas" förbi och bara beröras på ytan. Filmen har också vissa ett antal väldigt övertydliga produktplaceringar vid vissa scener, vilket inte ser särskilt naturligt eller trovärdigt ut. Skådespelarna är av varierande klass. Nina Hoss spelar mycket bra som Carola, men tyvärr är jag inte lika förtjust i Jacky Ido (Lemalian) - han spelar lite för menlöst, och jag känner ingen större personkemi mellan honom och den kvinnliga huvudrollsinnehavaren. Det känns helt enkelt inte trovärdigt att Carola skulle bli så blixtförälskad i honom, när vi aldrig får se vad hon egentligen ser hos Lemalian. Jag irriterar mig också över Lemalians fullständigt intetsägande och likgiltiga kroppsspråk, som gör att jag fortfarande inte är säker på huruvida han förstår något när Carola pratar tyska eller inte. Kort sagt känns det helt enkelt som att filmen inte alls når upp till sin potential - utifrån denna grundstory hade filmen kunnat bli mycket lyckad, men alla småsaker bidrar tyvärr till att den stannar vid medelmåttig. Fortfarande är det dock en fullt sevärd film - underhållande för stunden och värd att se om man inte har för höga krav, men den ger tyvärr inga bestående intryck.

DVD-utgåvan är gemensam för Skandinavien. Det finns två ljudspår, ett i Dolby Digital 5.1 och ett i vanlig stereo - båda är växelvis på tyska, engelska (med brytning) och ett infödingsspråk som undertecknade inte lyckats att identifiera. Textning finns på de fem nordiska språken, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade. Skivan inleds med SF-vinjett, följt av språkval och varningstexter (på valt språk). Därefter blir vi påtvingade några trailers (som dock går att hoppa förbi), innan vi kommer till menyn på engelska. Som extramaterial erbjuds först och främst en längre bakom kulisserna-dokumentär, troligtvis producerad för tysk TV, som bl.a. består av scener från inspelningarna samt intervjuer med regissör, producent, skådespelare och romanförfattaren själv. Det är hyfsat intressant, även om det periodvis känns som för stort fokus på vad filmen handlar om - det vet väl rimligen alla redan som går igenom extramaterialet... En mycket irriterande egenhet i denna dokumentär är att Jacky Ido pratar engelska under intervjuerna, men hans röst har dubbats på tyska via lektordubbning (!). Om det är något jag verkligen inte tål, så är det dubbning av intervjuer... Vidare återfinns intervjuer med de två huvudrollsinnehavaren, samt författarinnan Corinne Hofman och filmens regissör och producent. Alla dessa är relativt intressanta, förutom intervjun med Corinne Hofman som känns menlös då den spelats in innan filmen var färdigproducerad. Hur intressant är det egentligen att höra någon berätta att hon tror att filmen kommer att bli bra...? En märklig egenhet är att dessa intervjuer delats upp på menyerna under varje enskild fråga, men väljer man den översta frågan så spelas ändå samtliga frågor under vald person upp. Problemet är att själva frågorna bara visas på huvudmenyn, och inte i de inspelade partierna. Det gör det svårt att hänga med vilka frågor som ställs, om man inte går tillbaka till menyn mellan varje fråga... Till sist återfinns s.k. "B-roll", med bortklippta scener och andra bilder från inspelningarna. Det inslaget känns fullständigt menlöst och tråkigt, och jag lyckades ärligt talat inte att förstå vitsen med det. Allt extramaterial är textat på svenska, vilket dock bör ses som en absolut självklarhet med tanke på språket.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 november 2006
Senast uppdaterad: 4 november 2006

Recensionen har lästs 4578 gånger av 2681 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - ÅTTA - FYRA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern