Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Devil's Child
(Joshua)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Devil's Child på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Rysare / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Psykologisk thriller
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: ATO Pictures
Producent: Johnathan Dorfman
Regi: George Ratliff
Manusförfattare: David Gilbert & George Ratliff
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri & Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Brad - Sam Rockwell Abby - Vera Farmiga
Joshua - Jacob Kogan Hazel - Celia Weston
Ned - Dallas Roberts Chester - Michael McKean
Betsy - Nancy Giles Ms. Danforth - Linda Larkin
Stewart Slocum - Alex Draper Fred Solomon - Ezra Barnes
Ruth Solomon - Jodie Markell Lily - Shianne Kolb / Lacey Vill

Från den i Sverige okända amerikanska regissören George Ratliff kommer denna indendentfilm, som debuterade på den prestigefyllda filmfestivalen i Sundance, och som i Sverige släppts direkt på DVD. Originaltiteln är egentligen Joshua, men av någon märklig anledning släpps den i Skandinavien under titeln Devil's Child. Vad är det egentligen för märkliga idéer med att "översätta" engelskspråkiga titlar till nya engelskspråkiga titlar...? Originaltiteln är dessutom en bättre titel. Här får vi i alla fall lära känna det gifta paret Brad och Abby Cairn, som är lyckliga och har en mycket intelligent 9-årig son. Abby har just fött en dotter vid namn Lily, och båda föräldrarna är lite för engagerade i den nyfödda bebisen, så att 9-åriga Joshua känner sig lite i skymundan. Joshua verkar heller inte alltför förtjust i sitt nyblivna syskon, och snart händer mer och mer underliga händelser. Efter att i flera veckor varit tyst som en mus, börjar nyfödda Lily plötsligt att skrika okontrollerat flera dygn i sträck. Mamma Abby börjar också bete sig mer och mer irrationellt och labilt, och plötsligt dör familjens hund under mystiska omständigheter. Ingen verkar se att Joshua faktiskt är i närheten av allt skumt som händer. Är allting bara extrema tillfälligheter, eller är det något skumt med 9-åriga Joshua...?

Grundstoryn är kanske inte det mest originella man sett genom åren, och en del likheter finns med bl.a. Omen. Upplägget liknar dock inte direkt någon annan film, för här rör det sig inte som en våldsam rysare utan en psykologisk thriller med enstaka rysarinslag. Det är ett originellt och lyckat koncept, och storyn är intressant och genomtänkt. Visserligen är filmen ganska seg och många scener går lite på halvfart, men mellan varven blir det riktigt spännande och då och då riktigt obehagligt. Det är en ganska lyckad blandning, även om ett lite snabbare tempo inte hade skadat. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och Sam Rockwell och Vera Farmiga gör båda trovärdiga och övertygande rolltolkningar. Den nu 12-åriga Jacob Kogan gör sin långfilmsdebut i den här filmen, och gör en mycket bra insats, om än aningen stelt. Han lyckas på ett skickligt sätt att porträttera ett barn som man inte riktigt vet vad man ska tro om. Det mesta är helt enkelt riktigt bra med den här filmen, och den är en spännande, intressant och periodvis obehaglig film som engagerar tittarna hela tiden. Den är tekniskt och visuellt välgjord, med bra foto. Musiken blir periodvis lite enerverande, då klinkade pianomusik ibland får lite för stort utrymme. Ett större problem är dock att det förekommer ett flertal logiska luckor och trovärdighetsproblem, och en del rollfigurer agerar inte alltid helt trovärdigt. Det försämrar helhetsintrycket, och gör att filmen inte känns lika lyckad som den annars hade blivit. Men det som gjorde att bägaren rann över för mig var det väldigt otillfredställande slutet, som tyvärr blivit alltför ouppklarat och tvetydigt. Visst förstår jag att det finns en viss charm med att undvika övertydliga sockersöta slut, men det borde finnas någon gyllene medelväg. Här är det helt enkelt för många obesvarade frågor och logiska luckor, och det känns alldeles för avbrutet och ouppklarat. Fram tills några minuter innan slutet var jag fast besluten att ge filmen en stark sjua, då den trots de logiska luckorna och irriterande trovärdighetsproblemen var en så annorlunda och spännande film med ett lyckat koncept. Men slutet drar tyvärr ner helhetsintrycket markant, och det gör att jag inte kan ge filmen mer än en stark sexa. Slutintrycket är därför tyvärr mer irritation och oklarhet än något annat, och det borde man inte behöva känna av en film. Fortfarande är det dock en fullt sevärd film, men det är tråkigt att regissören och manusförfattarna inte lyckats få till det hela bättre än så, då filmen med denna grundstory haft potential att bli en oerhört bra film.

DVD-utgåvan från Fox erbjuder bild i anamorfisk Widescreen i formatet 1,85:1. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och textning finns på 12 olika språk - däribland de skandinaviska språken samt engelska. Tyvärr finns dock ingen text för hörselskadade. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men är inget utöver det vanliga. När man matar in DVD-skivan, möts man först av den alltid lika irriterande anti-piratpropagandan som Antipiratbyrån och vissa distributörer älskar, men resten av världen hatar. Den räcker 50 sekunder, och under tiden går det inte att göra någonting alls - varken hoppa förbi, gå till menyn eller ens spola på bild. Det följs av varningstexter i 10 sekunder, som inte heller går att hoppa förbi (vilket dock är mer förståeligt). Det här är oerhört irriterande, och känns som världens längsta minut... Därefter spelas distributörsjingel, och därefter kommer vi direkt till huvudmenyn. Menyerna är enkla och stillastående, och enbart på engelska. Skivan inleds inte med någon språkvalsmeny, och det gör att man måste gå in under inställningsmenyn under huvudmenyn om man vill se filmen på något annat sätt än på engelska utan text. Till råga på allt finns svensk text inte direkt synligt från inställningsmenyn, utan man måste klicka på "Next" för att gå till ytterligare en meny. Visserligen inga problem för oss med normala kunskaper i det engelska språket, men hur går det gör de som inte kan ett ord engelska...? Ett till irritationsmoment uppstår när man sett filmen klart. Då visas nämligen påtvingade varningstexter på samtliga språk som filmen är textad på - närmare bestämt 12 språk med 10 sekunder per språk. Det tar alltså precis två minuter, och under tiden går det inte att vare sig spola eller hoppa till menyn. Oerhört irriterande. Varför inte enbart visa varningstext på det språk som man valt textningen på...? Då t.o.m. jag - med bristfälliga kunskaper i ämnet - klarar av att programmera en DVD-skiva på det sättet (med s.k. VM-kommandon), så borde det knappast vara något problem för Fox authoringansvariga...

Som extramaterial hittar vi fem bortklippta scener, varav en är en förlängd version av en scen som redan finns med i filmen. En av scenerna tycker jag borde ha funnits kvar i filmen, då det hjälper till att förklara filmens slutscen, men de övriga tillför inte alltför mycket. Därefter hittar vi en musikvideo med Dave Matthews, med låten från filmens eftertexter. Musikvideon består dock uteslutande av scener från filmen, och vi ser aldrig ens sångaren i bild. Därför tillför det inte speciellt mycket. Där tar det roliga slut, och mer än så finns tyvärr inte. Enligt uppgift finns det betydligt mer extramaterial på den amerikanska region 1-utgåvan, där det också återfinns bl.a. kommentatorspår och intervjuer med skådespelare och regissör. Det är mycket tråkigt att Fox inte lagt med allt befintligt extramaterial på den skandinaviska DVD-utgåvan, i synnerhet som även den amerikanska utgåvan ges ut av samma distributör och det därför rimligen inte kan finnas rättighetsskäl bakom beslutet. De bortklippta scenerna har dock svensk text, vilket är positivt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 april 2008
Senast uppdaterad: 16 april 2008

Recensionen har lästs 3363 gånger av 1900 personer, sedan den 16 april 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - TVÅA - ÅTTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern