Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Disturbia
(Disturbia)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Disturbia på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 41 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: Dreamworks SKG, i samarbete med Cold Spring Pictures & The Montecito Picture Company
Producent: Jackie Marcus, Joe Medjuck & E. Bennett Walsh
Regi: D.J. Caruso
Manusförfattare: Christopher Landon & Carl Ellsworth, baserat på en grundstory av Christopher Landon
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kale - Shia LaBeouf Ashley - Sarah Roemer
Julie - Carrie-Anne Moss Mr. Turner - David Morse
Ronnie - Aaron Yoo Konstapel Gutierrez - Jose Pablo Cantillo
Daniel Brecht - Matt Craven Inspektör Parker - Viola Davis

Från Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg och David Geffens gemensamma filmbolag Dreamworks kommer denna dramathriller, som regisserats av den aktiva men fortfarande relativt okända regissören D.J. Caruso. Här får vi lära känna den 17-åriga killen Kale Brecht, vars pappa avlidit i en bilolycka ett år tidigare. Han har svårt att hantera förlusten, och ett bråk på skolan slutar med att Kale misshandlar sin spanskalärare. Domaren i tingsrätten tar dock viss hänsyn till hans pappas förlust, och därför blir domen någorlunda mild - tre månaders husarrest med fotboja. Men att vara fast i sitt hus dygnet runt blir snabbt ganska ansträngande. Efter att Kales välmenande mamma stänger av hans TV och Internetabonnemang, hittar han inget annat att göra än att börja spionera på sina grannar från fönstret med hjälp av kikare och videokamera. I synnerhet den jämnåriga granntjejen Ashley i huset intill är mycket intressant att titta på... Men en dag börjar han bevittna mer oroväckande saker hos den andra grannen, en äldre man vid namn Robert Turner. Han får gäster, men ingen som går in i hans hus tycks komma ut därifrån. Till sist verkar det som att Kale t.o.m. råkat bevittna ett mord i granngården, och han blir övertygad om att Turner är en seriemördare. Men polisen brukar inte lite alltför mycket på dömda brottslingar, i synnerhet inte utan faktiska bevis. Och fotbojan gör också att Kale inte gärna själv kan undersöka saken...

Grundstoryn kanske inte verkar alltför originell, och det är sant att vi sett liknande handlingar i flera andra filmer - inte minst har grundstoryn en del tydliga likheter med Alfred Hitchcocks klassiker Fönstret åt gården (Rear Window) från 1954, och dess nyfilmatisering från 1998. Men det gör inte så mycket, för manusförfattarna har gjort ett imponerande arbete med att inspireras av en äldre grundstory och göra om och modernisera den till nutid. I dagens läge, när smygfilmning börjar bli näst intill vedertaget, är också just voyeurism ett tacksamt och intressant ämne att göra film kring. De har också lyckats med ett manus som praktiskt tagit innehåller allt. Det här är inte bara en traditionell thriller, utan är lika mycket drama, romantik och till viss del även lite komedi. Det är ett smart sätt att lätta på spänningen, och gör att filmen blivit en utmärkt mix mellan alla genrer. Periodvis är den rejält spännande, och vid några tillfällen känns det som en rysare. Mellan varven är det desto lugnare, och det gör att de spännande inslagen blir desto mer effektfulla. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och framförallt Shia LaBeouf (mest känd från Transformers) som Kale och Sarah Roemer som granntjejen Ashley gör strålande och trovärdiga rolltolkningar. Även David Morse gör en bra insats som grannen David Turner - en roll som måste vara allt annat än lätt att spela. Jag är helt enkelt mycket imponerad över filmen, och i ärlighetens namn finns inte mycket att anmärka på. Det finns visserligen ett fåtal logiska luckor och några mindre trovärdighetsproblem, men det gör inte så mycket. Jag kan också ha överseende med att regissören ibland verkar tycka lite väl mycket om att visa utdragna närbilder på Ashley - det är dock en svår avvägning, då vi ju ska kunna leva oss in i Kales rollfigur, och det därför är nödvändigt med en del sådana bilder. Jag kan också tycka att storyn mot slutet blir aningen väl extrem, men samtidigt heller inte alltför orealistisk (tyvärr). Resultatet har blivit en mycket lyckad dramathriller, som innehåller lite av de flesta genrer och lyckas mycket bra med blandningen. Ett genomarbetat manus, bra skådespelarinsatser och snyggt foto gör att jag kan ha överseende med den inte alltför originella grundstoryn och de mindre logiska luckorna. Därför känns filmen trots allt ganska realistisk, och är underhållande hela tiden. Jag har helt enkelt svårt att tro att en thriller kan bli alltför mycket bättre än så här, och därför är det också svårt att kritisera den. Därför känns en åtta som det enda rättvisa betyget. Klart sevärd för alla, oavsett vilka filmer man tycker om och oavsett ålder.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 oktober 2008
Senast uppdaterad: 17 oktober 2008

Recensionen har lästs 3182 gånger av 1778 personer, sedan den 16 oktober 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * * och en halv    7,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - NIA - SJUA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern