Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Dogborn
(Dogborn)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Dogborn premiärvisades på Göteborgs filmfestival innan den ordinarie biopremiären den 10 februari 2023. Filmen har inte släppts på DVD eller Blu-Ray, men finns som digital hyr- och köpfilm och i skrivande stund även på SVT Play.
Sök efter Dogborn på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 24 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Sverige, 2023
Produktionsbolag: Momento Film, i samarbete med Karimi Film, Läsk & Sveriges Television
Producent: Erik Andersson, David Herdies & Farima Karimi
Regi: Isabella Carbonell
Manusförfattare: Isabella Carbonell
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Syster - Silvana Imam Bror - Philip Oros
Yubi - Emma Lu Mai - Mia Liu
Yann - Henrik Norlén Johan - Linus James Nilsson
Fredrik - Richard Ulfsäter Simon - Rickard Svensson
Petri - Lukas Malinauskas Kjell - Hannes Meidal
Molly - Athena Yang Axel - Martin Schaub

Två tvillingar i 20-årsåldern lever under radarn i ett skuggsamhälle - de är hemlösa, saknar släkt och vänner och har kommit till Sverige från krigets Syrien. Brodern har också blivit så traumatiserad att han inte sagt ett ord sedan de lämnade Syrien. De letar ständigt efter jobb, och när de plötsligt får ett jobberbjudande från lite halvskumma kretsar om ett välbetalt jobb ser de sin chans att äntligen få en bostad - det handlar bara om ett enkelt transportjobb, med att frakta varor mellan två punkter, så på papperet låter det väldigt enkelt och riskfritt. Men allt ställs på sin spets när syskonparet upptäcker vad det egentligen är för handelsvara de ska frakta - två minderåriga flickor, offer av människohandel och sextrafficking, som ska transporteras mellan alla torskar runt om i Stockholm; där syskonen ska vänta medan flickorna våldtas innan de ska fraktas vidare till nästa torsk...

Dogborn har en ovanlig och förhållandevis nyskapande premiss, och det är en lyckad och bra film. Man dras snabbt in i handlingen, och rollfigurerna har blivit förhållandevis nyanserade - här är (nästan) ingen helt god eller ond, och det gör underverk för trovärdigheten; för så är det förstås i verkligheten också. Det är engagerande, intressant och spännande, och jag uppskattar den intressanta premissen och tankeställningen som man funderar över långt efter att sluttexterna rullat färdigt. Det är en jobbig film att bevittna, bitvis rentav outhärdligt jobbig, men samtidigt finns det ibland en liten ljusglimt. Det är obehagligt, men också med lite värme mitt i allt det becksvarta.

Här finns inte helt otippat en del likheter med Lukas Moodysons Lilja 4-ever, men skillnaden är att vi här inte får se speciellt mycket i bild. Isabella Carbonell har haft det goda omdömet att inte visa några explicita intima scener i bild, utan kameran vänds alltid bort innan hemskheterna inleds - det är smart, för man behöver faktiskt inte visa allt i bild; ens egen fantasi fyller i det som saknas mer än väl. Men tyvärr känns det också lite mer "rumsrent" än Lilja 4-ever, och vi får en viss distans till händelserna så att det aldrig griper till på samma sätt som där. Det är en förhållandevis lågmäld film, och utan att vi någonsin skrivs på näsan, vilket är en trevlig omväxling och något som händer alltför sällan vid svensk film. Vid några tillfällen blir det förvisso något övertydliga blickar mellan tvillingarna, men det är väl ett svårlösligt problem när brodern inte talar och vi således inte får veta något via dialogen.

Men jag hade velat veta mer, och dryga 1 timme 20 minuter är i kortaste laget för att hinna berätta en komplett historia. Vad har egentligen hänt med syskonen, varför de hamnat där de är? Vi får ingen som helst bakgrundsinformation, utan att de kommer från Syrien är bokstavligen det enda vi får veta - jag hade velat veta mycket mer. Jag saknar också en mer trovärdig förklaring till varför syskonen egentligen fortsätter med "transporterna" - när man får veta att det faktiskt rör sig om människohandel borde väl ändå de flesta sticka därifrån samma sekund.

Historien känns bitvis något konstruerad, och ibland går det onödigt fort framåt så att vi aldrig får någon riktig chans till fördjupning. Filmen hade behövt förlängas med minst en kvart för att hinna få en större fördjupning, istället för att bara stanna och skrapa på ytan. Som det är nu blir det en smula ytligt, vilket är beklagligt när det gäller ett så allvarligt och viktigt ämne. Slutet känns också något abrupt, och trots att det fungerar hyfsat återstår flera obesvarade frågor. Det är synd när grundhistorien är så fantastisk och stark.

Dogborn är en bra och intressant film, som är hyfsat originell och är en mycket lovande långfilmsdebut. Fotot är snyggt och skådespelarna bra, och jag blev positivt överraskad över hiphop-artisten Silvana Imam som är mycket bra som den namnlösa systern. Philip Oros är inte lika märkvärdig som brodern, men fyller sin funktion. Emma Lu och Mia Liu är mycket bra som trafficking-offren, och imponerar stort. Historien är mycket intressant, och filmen tar upp ett viktigt ämne som förtjänar att uppmärksammas. Det är becksvart och deprimerande, men också med en liten ljusglimt emellanåt. Det hade kunnat bli en väldigt bra film, men tyvärr känns den en aning för ytlig och går sällan tillräckligt in på djupet. Detta tillsammans med en lite för kort speltid och några inte helt trovärdiga vändningar drar ner helhetsintrycket en del, och det som hade kunnat bli ett mästerverk stannar därför "bara" på bra. Men att det är en mycket sevärd film som alla bör se råder ingen tvekan om, och som diskussionsunderlag i skolor lär det också fungera ypperligt. Betyget stannar på en hyfsat stark sjua, och även fast jag på sätt och vis blev lite besviken ser jag fram emot vad Isabella Carbonell kan åstadkomma med sin nästa film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2023
Senast uppdaterad: 8 september 2023

Recensionen har lästs 35343 gånger av 756 personer, sedan den 5 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SJUA - ÅTTA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern