Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Dogman
(Dogman)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Dogman på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 43 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Frankrike/Italien, 2018
Produktionsbolag: Archimede, Le Pacte & Rai Cinema, i samarbete med Canal+, Ciné@ & L'Aide aux Cinémas du Monde
Producent: Paolo Del Brocco, Matteo Garrone, Jean Labadie & Jeremy Thomas
Regi: Matteo Garrone
Manusförfattare: Ugo Chiti, Matteo Garrone & Massimo Gaudioso
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB & NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Marcello - Marcello Fonte Simone - Edoardo Pesce
Alida - Alida Baldari Calabria Franco - Adamo Dionisi
Gasparone - Giancarlo Porcacchia Simones mamma - Nunzia Schiano
Francesco - Francesco Acquaroli Alidas mamma - Laura Pizzirani

Marcello bor i en förort till Rom; en gång i tiden en blomstrande turistort men som alla turister sedan länge övergett och som bara ett fåtal bor kvar i. Han driver ett hunddagis och hundtvätteri, men tvingas extraknäcka som knarklangare för att få några inkomster. Mest av allt vill han umgås med sin dotter, men henne får han bara träffa någon gång då och då. En av de bekanta som han säljer knark till är gangstern Simone, som han umgås en del men som egentligen är alldeles för våldsam; varför flera andra i kvarteret helst av allt skulle vilja anlita en yrkesmördare för att bli av med. När Simone upptäcker att att Marcellos hunddagis bara har en ihålig vägg mot grannbutiken, en guldsmedshandledare, kommer Simone på snilleblixten att bryta sig in och råna guldhandlaren. Marcello vill det inte, men Simone godtar inte ett nej...

Dogman är en annorlunda film, som engagerar men som man samtidigt blir tämligen oberörd av. Miljöerna är fantastiska, och skådespelarinsatserna likaså. Här finns en gnutta humor, en del charm men framförallt ett stort mörker. Det är fängslande och fascinerande, och trots att man ofta har svårt att förstå sig på varför Marcello gör som han gör så bryr man sig om och tycker synd om honom. Här finns en utmärkt atmosfär och stämning, och man kan verkligen ta på den smutsiga miljön från en nedgången f.d. turistort i Italien. Man dras in i handlingen på ett effektivt sätt, men det är en väldigt våldsam film som inte är särskilt kul att bevittna. Det fungerar dock ändå bättre än väntat, och man vill hela tiden se vad som ska hända.

Jag sitter länge och väntar på något slags större djup, någon slags sensmoral eller åtminstone någon slags poäng med filmen. Tyvärr kommer dock ingen sådan, utan det man ser är verkligen vad man får - inga undermeningar eller direkt djup. Kanske inte något fel med det, men med tanke på allt det här våldet - där det bitvis nästan kännas som att glorifiera våld - så hade jag hoppats på något större djup i slutändan. Det fungerar dock ändå bra ganska länge, men mot slutet tappar filmen och den sista halvtimmen känns tämligen svårköpt när man har väldigt svårt att förstå sig på Marcellos agerande. Det känns inte längre lika realistiskt, och att den sista halvtimmen också känns alldeles för utdragen och rentav lite seg gör heller inte saken bättre.

Dogman är en mycket annorlunda film, som är välgjord och stämningsfull. Det är smutsigt, dystert och mörkt, även om det bitvis ändå finns några små ljusglimtar; som tyvärr blir färre och färre av ju längre filmen fortskrider. Det är engagerande och underhållande, och överlag är det en bra film. Marcello Fonte är också fantastisk i huvudrollen. Länge känns det som en riktigt bra film, men tyvärr tappar den en del mot slutet och det uppstår trovärdighetsproblem samtidigt som det redan låga tempot sjunker ännu mer. Mot slutet känns det väldigt svårt att förstå sig på Marcello, och då blir det inte lika engagerande längre. Det är ändå en ganska bra och sevärd film, men den sista halvtimmen fungerar så pass mycket sämre än resten av filmen att jag inte kan rättfärdiga mer än en hyfsat stabil sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 18 oktober 2021

Recensionen har lästs 1335 gånger av 659 personer, sedan den 18 oktober 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - ÅTTA - ÅTTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern