Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Drive My Car
(Doraibu mai kâ)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Drive My Car premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 1 april.
Sök efter Drive My Car på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 59 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Japan, 2021
Produktionsbolag: C&I Entertainment & Culture Entertainment, i samarbete med Bungeishunju, Nekojarashi & Nippon Television Network
Producent: Teruhisa Yamamoto
Regi: Ryûsuke Hamaguchi
Manusförfattare: Ryûsuke Hamaguchi & Takamasa Oe, baserat på en novell av Haruki Murakami
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Yûsuke Kafuku - Hidetoshi Nishijima Misaki Watari - Tôko Miura
Oto Kafuku - Reika Kirishima Kōji Takatsuki - Masaki Okada
Janice Chang - Sonia Yuan Lee Yoon-a - Park Yu-rim
Kon Yoon-su - Jin Dae-yeon Ryu Jeong-eui - Ahn Hwitae
Roy Lucelo - Perry Dizon Takashi Kimura - Toshiaki Inomata
Yuhara - Satoko Abe Kaoru Komagata - Takako Yamamura

Yūsuke och Oto Kafuku har varit gifta i 20 år - Yūsuke är en framgångsrik teaterskådespelare, medan Oto är manusförfattare. De gör det mesta tillsammans, och alla Otos filmmanus kommer hon på medan hon och Yūsuke har sex; men det glömmer hon bort under natten varpå Yūsuke får återberätta för henne dagen därpå... Efter en tragedi förändras allt, och en tid senare blir Yūsuke ombedd att regissera en flerspråkig teateruppsättning av "Onkel Vanja" i Hiroshima, där skådespelare från hela Asien ska rollbesättas - vilket gör repetitioner besvärliga, då skådespelarna faktiskt inte förstår varandra. Av säkerhetsskäl insisterar dock teatersällskapet att Yūsuke inte får köra sin egen bil, utan han måste få en chaufför som kör honom till och från teaterlokalerna varje dag. Han går motvilligt med på det, och den unga kvinnan Watari börjar köra hans bil.

Historien låter kanske inte så märkvärdig, men ibland kan skenet bedra - och Drive My Car är faktiskt en mycket bra och lyckad film. Det är en omfattande berättelse med många delar och ett relativt stort persongalleri, men trots det blir det aldrig rörigt och man hänger med utan problem. Det är en relativt långsamt berättad film, men ändå upplevs det aldrig segt utan tiden går förhållandevis fort. Det är engagerande, berörande och känslosamt, men utan att det någonsin upplevs översentimentalt eller övertydligt. Det är en väldigt omfattande berättelse som tar upp många aspekter, men samtidigt är den yttre handlingen begränsad och det är huvudsakligen en dialogdriven film. Här är det prat, prat och mer prat som gäller; men samtidigt yttras inte ett enda ord i onödan.

Det är underhållande, charmigt och småroligt, men också tänkvärt, djupsint och gripande. Filmen ställer många frågor, men utan att presentera några givna svar. Här finns verkligen mycket att hämta, och jag satt som klistrad framför TV:n hela tiden. Rollfigurerna är intressanta och mångfacetterade, och för ovanlighetens skull är det inte bara en eller två rollfigurer som faktiskt blivit mångbottnade och nyanserade; utan nästan alla. De allra flesta får ett påtagligt djup och hinner få en hel del nyanser, även de som har begränsat med utrymme. Det är en svår konst att få till, men Ryûsuke Hamaguchi har fått till det väldigt bra.

Det är en film som inte kommer lämna någon oberörd, och som tar upp så pass mycket allmängiltigt så att de allra flesta kommer att uppskatta den. Här finns en fantastisk stämning, fina miljöer, intressanta teman och en fascinerande berättelse. Dialogen är också förstklassig, och det var länge sedan jag såg en film med så här genomtänkt och vass dialog. Här har inget lämnats åt slumpen, utan det är fängslande och berörande in i minsta detalj.

Men det är också en väldigt lång film, som klockar in på hela tre timmar. På papperet låter det som en mardröm, men tack vare den ovanligt omfattande berättelsen med så många bottnar och beståndsdelar, så fungerar det riktigt bra ändå. På bio lär det bli jobbigt, under förutsättning att biograferna fortsätter envisas med att inte ha pauser på långa filmer. Då är det mer bekvämt att se filmen hemma, så man kan ta paus när man vill - för pauser behöver man...

Tiden går ändå ganska fort och man har trevligt hela tiden, men jag kan inte låta bli att känna att den ändå blivit aningen för lång för sitt eget bästa. Det finns trots allt ganska många scener där man får se skådespelare repetera "Onkel Vanja", och även fast dessa scener också har sin relevans till handlingen, så blir de ändå ibland i längsta laget. Förmodligen hade man vunnit på att korta ned en del av repetitionsscenerna något, så hade man kanske kunnat få ner längden med ungefär en kvart. Det hade nog gjort skillnad i att få tempot aningen rappare, och hade också gjort att man bättre kunnat stå ut att se hela filmen utan paus.

Drive My Car är en utmärkt film, som har ett imponerande manus och fantastiska skådespelarprestationer. Alla gör väldigt bra ifrån sig, och det finns inte ett enda svagt kort i den här imponerande ensemblen. Fotot är också utmärkt, och filmfotografen imponerar med både vackra vyer och fantastiska bildkompositioner där inget lämnats åt slumpen. Manuset är mycket imponerande, med en omfattande och mycket intressant berättelse, många välskrivna rollfigurer, en berörande skildring och en handling som innefattar både glädje och sorg. Här finns väldigt mycket att hämta, och det förvånar mig inte att filmen fortfarande är kvar efter gallringen till Oscarsgalan 2022. Det är en av de bästa filmer jag sett på åratal, och är den bästa av de Oscarskandidater jag sett. Det här är en film som nog har goda chanser att vinna Oscar för bästa utländska film, och efter moget övervägande väljer jag en stark åtta i betyg. Den enda egentliga nackdelen är den väl tilltagna längden, men samtidigt hade inte alltför mycket kunnat trimmas bort då det är en så omfattande berättelse med många vändningar och beståndsdelar. Kort sagt något som alla bör se snarast, så länge man inte är allergisk mot lite långsamma och dialogdrivna dramer.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 februari 2022

Recensionen har lästs 917 gånger av 471 personer, sedan den 6 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TREA - SJUA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern