Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Duchess
(The Duchess)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sandrew Metronome för recensionsexemplaret
Sök efter The Duchess på CDON
Drama / Romantik / Verklighetsbaserad / Biografi / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 46 minuter
Genre: Historiskt drama
Produktionsland/år: Frankrike/Italien/Storbritannien, 2008
Produktionsbolag: Paramount Vantage, Pathé Pictures International, BBC Films & Magnolia Mae Films, i samarbete med Pathé Renn Productions & BIM Distribuzione
Producent: Michael Kuhn, Gabrielle Tana & Amanda Foreman
Regi: Saul Dibb
Manusförfattare: Jeffrey Hatcher & Anders Thomas Jensen, baserat på en bok av Amanda Foreman
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Georgiana - Keira Knightley Hertigen - Ralph Fiennes
Charles Grey - Dominic Cooper Bess Foster - Hayley Atwell
Lady Spencer - Charlotte Rampling Richard Sheridan - Aidan McArdle
Charles Fox - Simon McBurney General Grey - John Shrapnel
Heaton - Alistair Petrie Sir James Hare - Richard McCabe
Lady Teazle - Georgia King Peter Teazle - Bruce Mackinnon

Georgina Cavendish (1757 - 1806) hette ursprungligen Georgiana Spencer, och var en mycket populär och omtyckt grevinna i det brittiska grevskapet Devonshire från 1774 och framåt. Hon blev känd för sitt politiska och sociala engagemang, och gjorde mycket för kvinnors rättigheter under en tid då det var långt ifrån självklart. Georginas släkt lever kvar än idag, och hon är bl.a. släkt med prinsessan Diana. Georginas privatliv var dock inte lika trevligt, något vi får se närmare i det verklighetsbaserade dramat The Duchess i regi av Saul Dibb (som ursprungligen var tänkt att regisseras av danska Susanne Bier). Här får vi lära känna Georgina, när hon 17 år gammal blir bortgift med hertigen av Devonshire i ett arrangerat äktenskap. Hon hoppas på den stora kärleken, men inser snart att greven är mer intresserad av att få en manlig arvinge än av hans fru. Hon blir både trakasserad, misshandlad och våldtagen av sin allt annat än charmige make, och det blir inte bättre av att grevens dröm om en manlig arvinge blir alltmer avlägsen efter flera missfall och enbart döttrar. Georgiana kommer i kontakt med den trevliga kvinnan Bess Foster, och de blir goda vänner. Då Bess berättar att hon inte har någon bostad erbjuder Georgina henne att flytta in i hennes stora hus, men snart inser Georgiana att hennes man inlett ett förhållande med Bess...

Jag har aldrig varit alltför förtjust i historiska kostymdramer, och hade därför måttliga förväntningar inför The Duchess. Men jag blev positivt överraskad, för det här visade sig faktiskt vara en ganska bra film. Det är en intressant och fascinerande historia, och att den har verklighetsbakgrund gör förstås också sitt till. Vi får lära känna Georgiana riktigt väl, och hon har blivit en relativt mångbottnad rollfigur. De övriga rollfigurerna är det inte lika gott ställt med, utan de förpassas till endimensionella karikatyrer. Värst är det med hennes make, som har blivit en typisk endimensionell skurkroll helt utan djup. Filmen har blivit lite för övertydlig och svart-vit, och här finns inga gråskalor att tala om. Det känns som att regissören och manusförfattaren försöker få oss att sympatisera med Georgiana genom att stapla så mycket hemskheter som möjligt på varann, och göra henne till ett typiskt offer. Då vi redan från början sympatiserar för henne, så hade det verkligen inte varit nödvändigt med denna övertydliga och platta stil. Det gör också att hennes sociala uppträdande hamnar i skymundan, och vi får aldrig någon egentlig förklaring till hur Georgiana kunnat bli så populär på den tiden. Det här är en ganska tung historia, och det är långt från någon lättsam underhållning vi bjuds på. Storyn är också varierande. Medan vissa aspekter är relativt tidlösa, så är andra så uppenbart ålderdomliga att budskapen inte längre är relevanta i dagens samhälle.

The Duchess är en lågmäld och långsam historia, och mycket till tempo får den aldrig. Ibland kan den därför upplevas som lite seg, och filmen hade vunnit på att kortas ner lite. Men icke desto mindre är det en intressant och överlag fängslande film, där vi verkligen känner Georgianas ökade frustration. Kanske lite för mycket, för ibland har det blivit mer irriterande än engagerande. Det är också en förutsägbar historia, och med ett inte särskilt upplyftande slut. Visuellt är det dock en storslagen upplevelse, och fotot håller utmärkt klass. Regissören erbjuder ett starkt och effektivt bildspråk, som gör att filmen blir unik och inte helt påminner om de flesta kostymdramer från den här tidsperioden. Både scenografi, kläder och sminkning är också förstklassiga, och allting bidrar till en autentisk tidskänsla där allting luktar 1700-tal in i minsta detalj. Filmen vann en Oscar för bästa kostym i år, och var även nominerad för bästa scenografi; och det var absolut välförtjänt. Allting bidrar till att filmen känns levande och verklighetstrogen på ett mycket lyckat sätt. Även skådespelarmässigt är det mycket gott ställt, och Keira Knightley gör en strålande insats som Georgina. Hon spelar både trovärdigt och övertygande, och lyckas verkligen att bli ett med rollen på ett sällsynt lyckat sätt. Det här är en av hennes bästa rolltolkningar på senare år. Även Ralph Fiennes och Dominic Cooper är mycket bra, och gör allt de kan av sina ganska endimensionella roller. Även om man inte tycker om kostymfilmer är The Duchess utan tvekan sevärd, och vissa teman som tas upp är nästan lika relevanta idag som 1774. Men det går inte att förneka att det är svårt att engageras till fullo i filmer som utspelas så här långt bakåt i tiden, och delvis kan den därför upplevas som lite platt och halvtråkig. Det är ändå en ganska bra film, men den hade kunnat bli betydligt bättre.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 18 september 2009
Senast uppdaterad: 18 september 2009

Recensionen har lästs 3264 gånger av 1860 personer, sedan den 18 september 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TVÅA - ÅTTA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern