Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Duplicity
(Duplicity)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Pictures Nordic för recensionsexemplaret
Sök efter Duplicity på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 59 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Tyskland/USA, 2009
Produktionsbolag: Universal Pictures & Medienproduktion Poseidon Filmgesellschaft, i samarbete med Relativity Media
Producent: Laura Bickford, Jennifer Fox & Kerry Orent
Regi: Tony Gilroy
Manusförfattare: Tony Gilroy
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Claire Stenwick - Julia Roberts Ray Koval - Clive Owen
Howard Tully - Tom Wilkinson Richard Garsik - Paul Giamatti
Turtleneck - David Shumbris Dale Raimes - Rick Worthy
Tullys assistent - Lisa Roberts Gillan Duke Monahan - Denis O'Hare
Jeff Bauer - Thomas McCarthy Pam Fraile - Kathleen Chalfant
Ned Guston - Wayne Duvall Barbara Bofferd - Carrie Preston
Boris Fetyov - Oleg Shtefanko Ronny Partiz - Christopher Denham

Amerikanska Tony Gilroy har etablerat sig som en eftertraktad och framgångsrik manusförfattare, och många av hans filmer har vunnit eller blivit nominerade till diverse priser. Han ligger bl.a. bakom manuset till Bourne-trilogin, Armageddon och State of Play. 2007 debuterade han också som regissör med den Oscarsnominerade Michael Clayton, och nu är tiden mogen för hans andra film som regissör att få premiär. Han fortsätter att hålla sig i en snarlik miljö i årets Duplicity, som hade premiär i USA och Storbritannien i mars 2009. Titeln betyder ungefär dubbelspel på svenska, vilket förklarar sig när man börjar se den. I centrum står den brittiska MI6-agenten Ray och den amerikanska CIA-agenten Claire. De är båda framgångsrika företagsspioner, och efter att de blivit attraherade av varann kommer de på en plan att tjäna storkovan. De lyckas att nästla sig in i två konkurrerande företag och där jobba under täckmantel, då ett företag planerar att lansera en oerhört lukrativ och hemlig produkt som kan ge enorma intäkter i framtiden. Men för att lyckas måste de också lita på varandra, vilket kan vara lättare sagt än gjort i en bransch som denna...

Medan somliga regissörer och manusförfattare satsar på rak och lättsam underhållning, så har andra helt andra mål. Den som sett Tony Gilroys tidigare verk kan nog ana att Duplicity faller inom den sistnämnda kategorin. Det här är en invecklad och rörig historia, där det inte är helt enkelt att hänga med i svängarna. Man måste verkligen vara helskärpt för att förstå vad som egentligen händer, och trots det är det mycket möjligt att man ändå inte förstår allt. Därför måste man också vara pigg och utvilad, och koncentrera sig till 100% på handlingen - även det som verkar oväsentligt kan visa sig vara viktigt. Inledningsvis tyckte jag att filmen kändes oengagerande och konstlad, då jag inte förstod någonting. Men allt eftersom tiden pågick, desto mer började jag att förstå och filmen blev alltmer intressant. Jag kan helt enkelt inte förneka att det är ett ganska fascinerande och aktuellt ämne som tas upp, och storyn är genomarbetad och intressant. Det märks att Tony Gilroy är en mycket rutinerad manusförfattare, för trots den invecklade intrigen så håller det mesta ihop logiskt och det är svårt att inte bli imponerad.

Allting är gjort med finess och eftertanke, och dessutom finns en del riktigt fyndiga repliker som gjort filmen smårolig. Egentligen är det inte en komedi, men det finns trots allt en del komiska inslag som förhöjer helhetsintrycket och gör att man småskrattar lite då och då. De flesta rollfigurer har också blivit ovanligt nyanserade och mångbottnade, och därför känns filmen överlag realistisk och äkta. Däremot tycks Tony Gilroy ha lagt ribban lite väl högt, då han här verkar satsa alla kort på villospår. Man skulle nästan kunna kalla hela filmen för ett enda stort villospår, och det finns många oväntade vändningar och hastiga kast. Det gör visserligen att filmen blir oförutsägbar, men det blir lite för mycket av det goda och till sist blir man nästan lite avtrubbad av de många villospåren och märkliga detaljerna. Jag tycker också att det hela blivit lite onödigt rörigt, och fastän det är gjort respektfullt mot tittarna så blir det periodvis lite oengagerande när man inte längre fattar varken ut eller in och bara känner sig allmänt förvirrad. Bitvis kan man tycka att filmen blivit lite för överpretentiös, så att manusförfattaren i sin iver att inte underskatta vuxna människors förmågor med övertydlighet snarare går över huvudet på många. Dessutom har Duplicity bitvis blivit lite väl seg och utdragen, i och med att det egentligen inte händer alltför mycket och det överlag är en dialogdriven film. Det är visserligen inget fel med det, men då bör också speltiden anpassas därefter. Två timmar är i längsta laget för en sådan här film, och gör att manusförfattaren mest verkar satsa på oväntade vändningar och tvära kast i ett försök att dra ut på längden så mycket som möjligt.

Fotot håller dock hög klass, och filmen är snyggt filmad och redigerad. Passande musik förhöjer också helhetsintrycket. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, och både Clive Owen och Julia Roberts gör mycket fina insatser i de båda huvudrollerna. De spelar övertygande och trovärdigt, och har dessutom passande personkemi. Även i birollerna är det en del imponerande skådespelarinsatser som erbjuds, även om en del inte direkt sticker ut från mängden. Sammanfattningsvis är Duplicity definitivt inte en film som passar alla, och tycker man om lättsamma eller actionfyllda scener gör man klokast i att avstå. Om man däremot tycker om invecklade filmer som kräver tankeverksamhet, så kommer man med största sannolikhet att tycka om denna. De personer som gjorde mig sällskap vid recensionstillfället hatade filmen, men själv tycker jag att det är en ganska bra och underhållande film. Ibland blir det lite för rörigt och invecklat även för mig, men det är absolut en välgjord och intressant film som både hinner med spänning och humor. Det är kanske inte den sortens film som man kommer att minnas om några år, men som underhållning för stunden duger den utmärkt; åtminstone om man är utvilad och kan koncentrera sig på vad som egentligen händer. Med ett mer finslipat och nedtonat manus hade Duplicity säkerligen blivit betydligt bättre, men även nu är det absolut fördelarna som väger över och jag bestämde mig till sist för en stark sexa i betyg. Då ska dock påpekas att jag inte brukar tycka om den här sortens filmer, så uppskattar man intelligenta tankegåtor kan det förmodligen vara på sin plats att höja betyget lite.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 mars 2010
Senast uppdaterad: 22 mars 2010

Recensionen har lästs 3542 gånger av 1944 personer, sedan den 21 mars 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - ÅTTA - ÅTTA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern